pani - 2050 przepisów (strona:54/137)

morelowa tarta z gorącym masłem 161

Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drobiowe kotleciki pani Jadzi 174

Przepis na te kotleciki moja mama dostała od swojej koleżanki- pani Jadzi. W zasadzie niewiele się różnią od tradycyjnych kotletów z tym, że są delikatniejsze i taka opcja bardziej mi smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne.  Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną 151

się jabłka. Wrzucić kaszę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą fasolową. Podawać jako dodatek do pieczywa.  inspiracja-Pani Mucha

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 169

smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.  Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 197

Film wchodzi do kin już 23go października.  Pełen pasji, z odrobina dramatu i szczyptą humoru.  Taki rzekłabym soczysty... jakbym widziała jakiegoś znanego szefa kuchni w akcji... Dla pań i panów, niestety po filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji  Emotikon smile   Ja musiałam  zadowolić  się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 513

smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka

Mała Cukierenka
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 164

Takich sosów jest całe morze. Każda pani domu powie, że jej jest najlepszy...ale mój jest wyjątkowy.. Ma zrównoważony smak - słodycz podkreśla smak pomidorów, odrobina kwasowości aromat papryki..  U mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę

kawawszklance
pyszna nagroda z konkursu Smaki Jesieni... 125

portalu facebooka Pani Tereska "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs na Słodkie Smaki Jesieni mój przepis "SERNIK" został wyróżniony "zobacz TUTAJ JEST PRZEPIS" i takie oto otrzymałam w paczce nagrody

W Mojej Kuchni Lubię
Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela 311

Tort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 … Czytaj dalej Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4701

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy

Trzeci talerz
Pulled pork czyli następca hamburgera 312

dodatkiem sosu barbecue z surówką z kapusty. To amerykański grillowany klasyk, który stał się ostatnio modny, nie bez powodu ponieważ jest nieziemsko pyszny. Zachęcam Panie do przygotowania tego dania dla swoich mężczyzn, będą wniebowzięci :-). PS: Przygotujcie składniki przynajmniej na 2 porcje na osobę, aby nie było rozczarowania gdy mąż/chłopak poprosi

Marta Gotuje
Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 151

zewnątrz coraz zimniej, Pani jesień nie pozwala nam stopniowo adaptować się do niskich temperatur. Na termometrze z samego rana można zauważyć liczby z minusem z przodu, co nie zachęca do wyjścia z domu. Za oknem wydaje się, że jest optymalnie, wychodzimy, a tu zderzenie z przeszywającym zimnem - to stanowczo nie dla mnie. Jestem zwolenniczką temperatur powyżej 20 stopni, kiedy

Be Fit Be Strong
POTRAWKA Z KURCZAKA Z KURKUMĄ I WARZYWAMI 1360

zeszłym tygodniu jadłam kurdyjską potrawkę z kurczaka i bardzo mi smakowała (zdjęcie poniżej). Niestety nie miałam jak poprosić o przepis Panią, która to przygotowała, ale z pomocą przyszła mi koleżanka Milena, która powiedziała, że tajemniczym składnikiem kurdyjskiej kuchni jest kurkuma. Milenka powiedziała mi, jak mniej więcej robi się takie danie i wczoraj przystąpiłam do eksperymentu. Potrawka smakuje identycznie

Przepisy Aleksandry
PIEROGI UKRAIŃSKIE 157

ukraińskie. Kraków - wszystko dzięki Tobie   klubokawiarnia Relaks - jestem mistrzem pierogowym. Ukraińskie pierwszy raz jadłam tym razem nie w mieście smoka wawelskiego ale w samym centrum stolicy u samej Pani K. koleżanki z krwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki

pieprzny smaczek
Kotlety mielone w stylu włoskim 165

Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na wiele sposobów, ale podstawowa zasada to świeże i dobrego gatunku mięso, od tego zależy ich jakość. Pozostałe dodatki też są bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia

mojewypiekiinietylko