pani - 2050 przepisów (strona:54/137)

Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 114

więc... jak to mawiała Pani od języka polskiego - nie zaczyna się zdania od a więc. Jakoż zacząłem to skończę. A więc dzisiaj o jajkach w koszulkach, które rozpoznawalne są także pod hasłem benedict's egg. Sama geneza powstania tego dania jest nieco skomplikowana i zagmatwana - mianowicie nie ustalono jednej jedynej wersji zdarzenia/sytuacji, która zapoczątkowałaby nazewnictwo jajka gotowanego bez skorupki

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 151

ogródek duży - jeden z większych w ogóle na rynku. Mnóstwo stołów, tłoczno, gwarno. Tuż obok stolików znajdziemy, rzecz jasna, dużą drewnianą budę, w której to kilka uśmiechniętych pań podaje to, co pracownicy browaru naważyli niedawno.  Piwo Spiżowe Jak podaje na swojej stronie internetowej właściciel lokalu, Bogdan Spiż (biznesmen i browarnik), piwo spiżowe ma ponad 500-letnią tradycję, jest niefiltrowane

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 145

papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości i ilości. Jedyny plus w ogromie minusów to Pani kelnerka, która była uprzejma mimo naszych uwag. No ale dla miłej obsługi to można i do McDonalds’a pójść, a na obiad do babci… Browar Piwna, ul. Piwna 50/51

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Sopot 172

uczynię będąc następną razą w Trójmieście. PS - Z cyklu Artyści Klasyka na polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek

Right Behind The Kitchen
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 133

potrawa zaliczy się do tych najtrudniejszych w wykonaniu? To rzecz względna. A z tą względnością jest tak jak w polskim klasyku "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem

Right Behind The Kitchen
Food & Friends oraz KUKBUK - magazyny kulinarne 137

osiedlowych (o ile lada nie przeszkadza), w hipermarketach (o ile Cię nie przejedzie wózek puszczony przez czyjeś dziecko). O ile w tych pierwszych znajdziemy różnej maści wydruki od wszędobylskiej pani domu (właśnie, a gdzie gazetka Pan Domu?!) po 100, 500, 1000 i brakuje 100, 000 panoramicznych krzyżówek, tak w markecie i tak zwanych dobrych sklepach już jest lepiej. Pewnie wydawca

Right Behind The Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 164

tych, którzy przychodząc do kawiarni oczekują rozszerzonej oferty o piwa. Atmosfera sprzyja spokojnym i raczej zacisznym spotkaniom przy piwie kiedy już mamy dość herbaty i kawy. Lokal raczej dla pań gustujących w grzańcach i innych smakowych napojach.   Spiżarka Acerny - % Lokal podobny do Starówki i Biesów. Piwo dostaniemy od 6,5 zł, a maksymalnie zapłacimy 12 złotyszy za butelkę. Przegryźć

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 127

tego lekkim krokiem podchodzi do stoliczka, siada, zajmuje się rachunkami. Dziadzia w garniturze a pod brodą oczywiście muszka. Obok, przy większym stoliku, przyjaciele Dziadzi - równie odstawieni starsi panowie z paniami w kapeluszach, koralach. Nie omieszkał także zasiąść na kolanach jednej damy malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 175

zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał swego serca do potraw i produktów, którymi podzieliły się z innymi podczas tego wydarzenia. Proszę aby następnym razem było

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 155

byłoby się pokusić o wrzucenia do jakiegoś restauracyjnego menu ; ) Dziękowałem tutaj , ale i w tym miejscu także dziękuję organizatorom Europejskiego Festiwalu Smaku za możliwość poprowadzenia warsztatów kulinarnych nad Bystrzycą, Pani Dorocie za opiekę i wsparcie w tym inspirującym i pełnym wrażeń dniu! Oczywiście podziękowania dla ochotników biorących udział w warsztacie za wytrwałość i zaangażowanie oraz za otwartość umysłów

Right Behind The Kitchen
Natura i zdrowie w jednej butelce. Zapraszam do świata Mineralnych Wód Leczniczych. 109

przyswajalnego jodu. Takie wody, to idealne wsparcie podczas leczenia, choć warto je również pić w ramach profilaktyki. Wody te uzyskały rekomendację od polskiego lekarza , specjalisty balneologii i medycyny fizykalnej. Pani doktor podkreśla, że wody te mają właściwości przeciwzapalne, odczulające, działają pobudzająco na wydzielanie żółci, alkalizują mocz oraz pobudzają przemianę materii w przypadkach otyłości, wykazują korzystne działanie w chorobie dny moczanowej

Słodkie okruszki
Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy 185

Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Źródło:  Pani Tereska

Z miłości do słodkości
Wegańskie wypieki & Trochę o współpracy. 149

wody/mleka do konsystencji. (ew.Dodajemy kawałki banana). Przelewamy do słoiczka. Pieczemy w 200stopniach przez ok.35min, można upiec w kąpieli wodnej dla bezpieczeństwa słoiczka. ------------------------------------------------------------------------------ Jakiś czas temu napisała do mnie miła pani ze sklepu  Bio-planet  w sprawie nawiązania współpracy, bardzo chętnie się zgodziłam strona ta oferuje masę zdrowej żywności, poczynając od przypraw i herbat, przez mąki, kasze

More food, love and dreams
buraczki z majonezem i żurawiną 139

Dotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz.  Składniki: słoiczek buraczków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia