Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 219sposób, ich zainteresowań i codziennego życia. Czasem jest to zapach kaszki i pudru bobasa, czasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Let's cook! gotujmy razem w Gorzowie Wlkp. 244studiem Let's cook zetknęłam się pierwszy raz...podczas spaceru do sklepu :) Widziałam jak powstaje, jak pani Monika dopieszcza to miejsce. Zaglądałam ciekawie przez szyby i czułam, że wyniknie z tego coś fajnego. Nie myślcie, że jestem wścibska, po prostu studio Let's cook mieści się blisko mojego domu. Można powiedzieć, że po sąsiedzku :) Pomyślałam sobie, że dobrze
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalafiorowe „skrzydełka” z raitą z kiełkami rzodkiewki 179podpowiada pamięć. Zmywać mi się nie chciało, poszłam więc na spacer. Są plusy z posiadania parku całe minuty od bloku. W lecie w parku dzieje się wiele. Starsze panie i starsi panowie korzystają z siłowni na świeżym powietrzu. Tuż obok stoliki
Gotuj z Blue Raven
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 193narodowe, i w dodatku przekonać cały świat o jego wspaniałości. Dzisiaj clafoutis nie dziwi nikogo, wszyscy rozkoszują się tym oryginalnym smakiem, nie wymawiając jednak głośno słowa zakalec w obecności pani domu. Sama miałam lekkie obawy przed przygotowaniem tego deseru, ale gdy padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti w cukiniowym sosie (spaghetti con zucchine) 253Blueberry Corner by "jagodzianka" Przepis podpatrzyłam w pewnej obyczajowej powieści, gdy pewien pan przygotowywał dla pewnej pani kolację. Opis był taki apetyczny, że postanowiłam … Przeczytaj cały artykuł Post Spaghetti w cukiniowym sosie (spaghetti con zucchine) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Wigilijne paszteciki. 233Przepis na te wyjątkowe cudeńka mam od sąsiadki, pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny
Rozpustne gotowanie
Pizza Neapolitańska z brokułami. 244lokal istnieje już ładnych parę lat, zawsze są tam tłumy, więc każdy z nas śmiało złożył zamówienie i z niecierpliwością oczekiwał pachnącej, smakowitej pizzy. Po jakimś czasie przyszła pani kelnerka, przyniosła buchające gorącym aromatem talerze i stawiając przed nami nasze wyczekiwane skarby z uśmiechem na twarzy życzyła nam smacznego. Może i nie jestem fachowcem w tej kwestii, ale jakieś doświadczenie
Rozpustne gotowanie
Domowy chleb pszenny na drożdżach. 4105domowy, pszenny chleb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty, ale najważniejsze jest chyba to, że ma mięciutki miąższ i pyszną chrupiącą skórkę. Przepis dostałam dawno temu od Pani Kasi, którą teraz gorąco pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-) Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec
Rozpustne gotowanie
Ogórki małosolne. 195przepisach podawana była ilość soli w łyżkach, a ja albo sypnęłam kopiate łyżki i przesoliłam, albo zbyt płaskie i były niedosolone. Na ratunek pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno
Rozpustne gotowanie
Jagodzianki de lux. 224mojej miejscowości mieszka pewna pani, która w celach zarobkowych zbiera jagody. I całe szczęście, bo dzięki niej co dzień mamy świeże, soczyste, pachnące jagódki! ;-) Były już pierogi, koktajle, babeczki, jagodzianki w wersji podstawowej, a dziś przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej
Rozpustne gotowanie
Chlebek pita. 252rozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki
Rozpustne gotowanie
Ciasto jagodowe 207bohaterów prosi o ciasto jagodowe, bo tak bardzo mu smakowało. "(...) A z wczoraj nie zostało choć trochę tego pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być
Passions hobbies life
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 701jaki ma skład i czy pochodzi z dobrego źródła, ale odradzałabym kupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche. Ja kupuję zawsze
Kuchnia Prezydentowej
Biszkopt z owocami 224niektórych może i tak, jednak dla mnie to jest bardzo ważne. Po wygranych zwiększył się ruch na blogu, przybyło czytelników, ludzi, którzy chcą pogadać live i osób: „a panią kojarzę”. Posypało się kilka fajnych propozycji i możliwości. Kurcze, jakie to miłe uczucie. Dziwne, ale miłe. To fajne, że ktoś wyśle SMS-a, zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie
ladykitchen
Gładzica z czosnkiem i tymiankiem z grilla 313Gładzica to gatunek morskiej ryby z rodziny flądrowatych. Jest bardzo smaczna i delikatna. Pani w sklepie jak nam ją sprzedawała to sceptycznie powiedziała że jak ryba w kropki to tak jak muchomor niejadalna a tu wręcz przeciwnie. Gładzica jest pyszna i ma wiele wartości odżywczych. Polecam gorąco. Gładzica z czosnkiem i tymiankiem z grilla. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie