zeszłym tygodniu jadłam kurdyjską potrawkę z kurczaka i bardzo mi smakowała (zdjęcie poniżej). Niestety nie miałam jak poprosić o przepis Panią, która to przygotowała, ale z pomocą przyszła mi koleżanka Milena, która powiedziała, że tajemniczym składnikiem kurdyjskiej kuchni jest kurkuma. Milenka powiedziała mi, jak mniej więcej robi się takie danie i wczoraj przystąpiłam do eksperymentu. Potrawka smakuje identycznie
Przepisy Aleksandryukraińskie. Kraków - wszystko dzięki Tobie klubokawiarnia Relaks - jestem mistrzem pierogowym. Ukraińskie pierwszy raz jadłam tym razem nie w mieście smoka wawelskiego ale w samym centrum stolicy u samej Pani K. koleżanki z krwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki
pieprzny smaczekPanie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na wiele sposobów, ale podstawowa zasada to świeże i dobrego gatunku mięso, od tego zależy ich jakość. Pozostałe dodatki też są bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia
mojewypiekiinietylkoniedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru
Słodka Stronabyły tylko 2 minuty. Szybki bieg na start (co oznaczało, że moja 9-latka zamiast 600 m pokona ich prawie drugie tyle), przypinanie numeru startowego (bardzo dziękuję jakiejś pani za podanie agrafek) i wystartowali. Córa dobiegła na metę wykończona i niezbyt zadowolona. Dlaczego? Bo nie miała siły. Moja wina, wiem. Trzeba było to jakoś
Sto kolorów kuchniużywała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje
Nie tylko w kuchniowoców których nie lubię...Na wernisażu jako część poczęstunku były właśnie te winogrona, z ogródka jednej z opiekunek. Skusiłam się na spróbowanie i bardzo mi zasmakowały :o Nawet powiedziałam Pani Renacie, że są pyszne, a ona zaraz spakowała mi do torby kilka kiści :D Nie wiem jak ja przeżyje ten tydzień...Będzie mega ciężki...Sześć sprawdzianów / kartkówek? No jasne drodzy
breakfast of dreamsPrzepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml
Magiczne Życie Martyraz.Niestety z powodu mojego niedopatrzenia musiałam zmienić plany.Prosiłam by wybrano mi śliwki te mniej dojrzałe i twarde,nawet powiedziałam do czego są mi potrzebne.Zaufałam,że pani spełni moją prośbę i nie sprawdziłam ich.Zobaczyłam jakie są dopiero w domu.....brrr ale się wkurzyłam.Sama nie wiem na kogo bardziej...chyba na siebie.No ale ...będą powidła.Co prawda parę
Niespełnione zdolności kulinarnemąki ziemniaczanej, ja nigdy jej nie dodaje beza zawsze wychodzi idealnie. Uwaga zasada pierwsza nie ubijajcie bez w plastikowych miskach, może się Wam wydawać, że myjecie je perfekcyjnie niczym Pani Małgorzata Rozenek no ale niestety nie, na nich zostaje tłuszcz, białka i tłuszcz to bardzo niefajne połączenie. Tak więc, szkło lub metal. Teraz pytanie jak oddzielić żółtko, które jest
Kuba GotujeKochani, a może Kochane bo raczej taka ananasówka przypadnie do gustu zdecydowanie dla większości Pań. Tak prosta w przygotowaniu i taka pyszna. Wręcz idealna ba babskie pogaduchy. Zrobiłam ją całkiem przypadkiem, gdyż po imprezie zostało zbyt dużo zaczętych ananasów, nie do przejedzenia. Zdałam sobie sprawę, że często po imprezach zostają owoce i się marnują
Niezły Młynekstole z dużą ilością apetycznych przystawek. Wykład na temat win i ich łączenia z włoskimi potrawami wygłosił sam współwłaściciel restauracji Pan Krzysztof Celmer, a w imieniu Malmy wypowiadała się Pani Anna Moryto. Wykład był bardzo ciekawy i obfitował w opisy licznych przygód prowadzącego na całym świecie, uśmiałam się do łez:) Myślę, że w rozluźnieniu atmosfery pomogły też nalewane co chwilę
karmelowyMiękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl
CoolinarniePLdomu bije na głowę sklepowe propozycje. Ta z szynkowaru jest soczysta, krucha i mięciutka. Intensywnie nabiera smaku dodanych przypraw, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg filetów z kurczaka 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku
Szefowa kuchnigotować czasu nie ma... Panie dzięki Ci za to,że istnieją jogurty! 2,19zł podczas promocji łyżeczka swoja lub wyżulona na wykładzie Miłego dnia
Fiolka w kuchni