Kolorowa i pozytywnie nastrajająca, w sam raz na te ponure, szare dni, którymi raczy nas od jakiegoś czasu Pani Zima. Może jakby dni były trochę dłuższe, to jakoś człowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony. Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł
Czerwona PorzeczkaAustrii. Tradycyjnie robi się ją na bazie ziemniaków, ogórków kiszonych lub marynowanych, cebuli, majonezu, soli i pieprzu. Ale jak to z kuchnią bywa przepisy żyją swoim życiem i ile pań domu tyle jedynych, oryginalnych wersji. Dzisiaj wersja austriacka, wersja którą miałam przyjemność jeść w tym roku na Sylwestrze i bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że ją wypróbujecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikczasie i chcecie maksymalnie go skrócić przygotowując to curry, użyjcie ciecierzycy z puszki. Na tę porcję będziecie potrzebować dwóch standardowej wielkości puszek. To curry dedykuję pani Magdzie W. z Gazety Lubuskiej, ze specjalnymi pozdrowieniami dla jej męża
Codzienna kuchnia niecodziennajuż bardzo długo myślałam. Po obejrzeniu kilku przepisów zdecydowałam się na ten przepis z małymi zmianami. Ciasto jest Bardzo dobre i delikatne, na pewno zasmakuje każdemu. Pani Walewska czyli Pychotka Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 200 g masła lub margaryny - 6 żółtek Wszystkie składniki dokładnie
Kulinarne życiejednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka
Mała Cukierenkaodrobinę swojej pracy-robimy go tak samo tylko na końcu przyprawy są inne,ważne jest w tych wędlinach przede wszystkim to ,żeby je jak najcieniej pokroić,ja poprosiłam zaprzyjaźnioną panią w sklepie mięsnym ,żeby mi ją pokroiła,bo ręcznie aż tak cieniutko ciężko jest to zrobić-polecam również przepis na schabik suszony który znajdziecie tutaj ,oraz inne domowe wędliny
Swojskie jedzonkoKremowa pasta z kiszonych nerkowców Zakochałam się w "serku" z kiszonych nerkowców! Przepis zawdzięczam oczywiście "pani" Agnieszce, która co rusz częstuje mnie takimi wegetariańskimi wspaniałościami! Świetnie smakuje sam, często również wykorzystuję go jako "podkład" zamiast masła. Przepis jest banalnie prosty i przygotowuje się go w kilka minut! Serek przechodzi oczywiście smakiem kiszonych ogórków, ale wszystkim smakoszom kiszonek nie powinno
Moje QulinariaKrólewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy Makowiec z jabłkami Pierniczki Miodowa rolada z kwaśną
My Culinary ArtKarnawał w pełni, bawimy się na balach i na domówkach, w mniejszym lub większym gronie. No i oczywiście jemy same pyszności przygotowane przez panie domu lub współuczestników zabawy. Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem to jedna z moich propozycji na taką imprezę. Zawszę ją robię i szybko znika z talerzy. A przy okazji, lubicie robić zakupy
Kulinarne przygody Gatitydziewczynka: odpowiadał na tysiące pytań, słuchał z uwagą niekończących się tyrad na tematy mało ważne i jeszcze błahsze, czytał wieczorami przechodzącymi w ciemne noce, pomagał sprzątać klocki, świetnie udawał panią ze straganu, gdy bawiliśmy się w warzywniak, zabierał mnie do lasu po drugiej stronie torów na grzyby i chodził ze mną do parku karmić wiewiórki. Podziwiał koślawe rysunki i szlaczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :) Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane panie domu powinny skorzystać z tego przepisu. Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć. Mięso przez
Walijskie PichcenieDziś zupka znów gotowana w ekspresowym tempie...kapuśniak...prosta zupka..ale inna niż zwykle...przypomniało mi się , jak dawno temu pewna starsza pani mówiła, że do kapuśniaku dodaje śmietanę....mhm....byłam zdziwiona, bo nie słyszałam wcześniej, żeby tak ktoś robił....no i jakoś nawet nie myślałam wtedy, żeby spróbować takiej zupki...no, ale jak teraz ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam
Moje domowe kucharzeniepowstały inne. Tym razem zamiast miksować daktyle (mój blender tego nie wytrzymał), posiekałam je drobno. Okazało się, że tak też można. Następnego dnia zabrałam na trening. Pani trener pochwaliła, syn też. Do powtórki. Składniki (na kilkanaście niewielkich batonów): 300 g suszonych daktyli 10-15 g płatków owsianych 10-15 g bardzo drobno posiekanych orzechów
Sto kolorów kuchnijabłka kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sok z 1/2 pomarańczy - listki świeżego rozmarynu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki miodu - przyprawa do kaczki (ja swoją kupuję u starszej Pani na ryneczku i jest niepowtarzalna!) - łyżeczka octu - wino z polskich winogron lekko musujące WYKONANIE: Kaczkę natrzyj przyprawą i oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić
SMYKWKUCHNISpód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose i Royal Old England . Składniki
Mała Cukierenka