parę dni pozwolę sobie na chorowanie. Teraz się faszeruję lekami żeby jakoś funkcjonować. I właśnie zabawna rzecz z tego faszerowania się wynikła. Jak wczoraj kupowałem leki w aptece to pani farmaceutka powiedziała, żebym pod żadnym pozorem ich nie łączył ze sobą. W sumie miała rację, wiem, że nie powinienem. Ale z drugiej strony jak nie połączę i nie zrobię sobie
Marder&Marder ManufactureWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych słodyczy w życiu :) I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty. Składniki: Tortownica o wym 26 cm Ciasto: 25 dag mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów
Wanilia i KardamonKurczak to mięso, które w Polsce jadamy najczęściej. Jest treściwy, smaczny i szybki w przyrządzaniu. Za te trzy jego cechy Drogie Panie i Szanowni Panowie lubimy go najbardziej. Ja osobiście bardzo lubię kurczaka, zwłaszcza takiego, który zachowuje swój aromat, a przede wszystkim soczystość po przyrządzeniu. Dzisiejszy wpis popełniłam za sprawą produktów Knorra, które było mi dane testować i które faktycznie
ChilliJemyczasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki i kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyapierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa, zawsze śmieję się do siebie, bo obecnie je uwielbiam. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchenna KontrrewolucyaWażnym składnikiem w tym koktajlu jest sok z limonki,który nadaje koktajlowi odświeżający smak. Koktajl sernikowy doskonale nadaje się dla pań i panów.Zamiast standardowego deseru w formie sernika zaskocz swoich gości koktajlem o smaku sernika z wyczuwalnymi delikatnymi gruzełkami. SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera: 60 ml adwokata 15 ml mleka sok z 1 limonki (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego
Sztuka gotowania w/g Samirykwaśnym lukrem przywróciły smaki z dzieciństwa. Do dziś pamiętam słoneczne, upalne dni na plaży, a wśród szumu fal Bałtyku dobiegające wołania: ”Jagodzianki dwusmakowe: jagodowo-jagodowe!” ”Jedna pani spać nie mogła – jagodzianka jej pomogła!” ”Jagodzianki-jagodzianki i dla żony, i kochanki!” ”Hej tam ludzie, czy wy śpicie? – jagodzianek nie widzicie?!” Gorąco
mojewypiekiinietylkokupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli peklowej 3 łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody
Szefowa kuchnikoktajli. Np. ciekawostką jest , że nasiona amarantusa zawierają dwa razy więcej żelaza niż szpinak i trzykrotnie więcej magnezu niż ziarna pszenicy czy żyta. Porzeczki powinny posmakować wszystkim Paniom ponieważ są istnym bogactwem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia :). To tylko wybrane składniki przeze mnie, oczywiście w książce ich jest o wiele więcej, więc jeśli chcecie poznać
Marta Gotujewygląda to tak: Jak wcześniej wspominałam wizyta u dietetyka zaowocowała wykryciem insulinonadwrażliwości. Wiąże się to z totalną zmianą diety i wywrócieniem moich przyzwyczajeń do góry nogami. Dieta, która zleciła pani doktor opiera się na systemie żywieniowym Metabolic Balance. Jestem w tej chwili w II fazie diety, która wiąże sie z wieloma ograniczeniami co do jakości (lista produktów, które mogę jeść
pyszne zdrowościzapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę. Pierwsze przyszły pierogi. Od razy wiedziałem, że są odgrzewane w mikrofalówce, bo raz, że Pani ostrzegła mnie o gorącym talerzu, a dwa ciasto było wręcz rozlane, a skwarki wcześniej podsmażone delikatnie mówiąc napuchły. Poza tym całość pływała, bo zostały źle odsączone. Zobaczymy jak będą smakować - pomyślałem
BaRepasWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy
NA MOIM TALERZUcudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się przeglądając strony czasopisma Vege – mój wzrok przyciągnęło połączenie truskawek i sezamowej pasty tahini. Musiałam je wypróbować, a efekty okazały
Roślinna - blog wegańskiUśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido 1 cebula kilka łyżek oliwy sól ziołowa zioła np. tymianek, bazylia lub prowansalskie Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, która jest cienka i miękka. Cebulę
My Chcemy Jeśćbardzo popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych
Garniec Magalie