Szynka z szynkowaru 265niej kilka kolejnych, bo bardzo nam zasmakowało. To świetna alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii. Takiego smaku nie kupimy w sklepie, dodatkowo wiemy co jemy. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku
Szefowa kuchni
Zupa krem z topinamburu z chipsami 225zdrowotnych właściwościach topinamburu. Zamiast skrobi zawiera inny wielocukier- inulinę (rodzaj prebiotyku), dlatego też ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Diabetycy mogą go spożywać bez obaw, w przeciwieństwie do ziemniaków. Panie ucieszy wiadomość o dużej ilości żelaza oraz krzemu, tak ważnego dla pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Każdy, kto próbował topinambur doskonale wie, że to niecodzienna osobliwość kulinarna. Jego
Roślinna - blog wegański
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 210następnym razem temu klientowi przygotowałabym jakiś wsad do drinka w gratisie od firmy..... Kiedy mu o tym powiedziałam, zdziwił się, ale przyznał mi rację. Dziś stałam w kolejce za panią, która płacąc za zakupy i pakując je do siatek, rozmawiała przez telefon. Nie można tego naprawdę zrobić chwilę później? Ścieżka dla pieszych. Od kilku miesięcy chodzę do pracy na piechotę
bistro mama
Botwinka jak u babci 201Maksik jeszcze w brzuchu siedział... Pamiętam, nakupiłam wtedy jak głupia, a potem milion przystanków w drodze powrotnej, bo to już ósmy miesiąc był. Odzwyczaiłam się od tego zgiełku, starszych pań - natarczywych operatorek wózków zakupowych. W każdym razie było bardzo miło: aromatyczne warzywa, śmiech przekupek, wiosenny deszczyk i nasza trójka (w tym syn obskubujący sałatę na wszystkich stoiskach po kolei
Kuchnia po mojemu
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 191stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście daruję sobie, ale fakt jest taki, że te foremki popsuły mój misterny plan. Tak samo jak w gruzach legł plan wyjazdu do Mamy :( Jedyne
Kuchnia po mojemu
Na nowy początek słodko - gorzka refleksja o świętowaniu 206czerpania energii z kontaktu z najbliższymi? A może morał z tego taki, że Mama jest niezastąpiona - ze swoim doświadczeniem, spokojem ducha i talentem organizatorskim, a mi do perfekcyjnej pani domu jeszcze baardzo daleko i lepiej się tak nie spinać w przyszłości? ;) Nie wiem. Pewnie i jedno i drugie to prawda. Najważniejsze, że choć raz moją kochaną Mamusię ominęła ta orka
Kuchnia po mojemu
Kokosanki. Ciasteczka idealne na tłusty czwartek. Pyszny sposób na pozbycie się białek z jaj 173idealny przepis na zagospodarowanie pozostałych białek. Ja z tych po siostrzanych świderkach w sosie Carbonara postanowiłam zrobić coś bajecznie prostego i smacznego - kokosanki. Kiedyś na słodkim blogu Pani Beaty Kuśmierek widziałam przepis na takie białkowo - kokosowe ciasteczka i stąd w ogóle ten pomysł. Siostra w mobilnym internecie znalazła jakąś podobną wersję. Wystarczyło tylko wypróbować co i Wam polecam. Składniki
Kuchnia po mojemu
Kokosanki wg Ciasteczkowego Potwora. Najlepsze pod słońcem białkowe ciasteczka 213jest najmniej dodatkowych produktów. Żeby nie było zbytniego żalu jeśli by nie wyszły. Tym razem zrobiłam je z przepisu, który już dawno urzekł mnie swą prostotą. Pochodzi z bloga Pani Beaty Kuśmirek Ciasteczkowy Potwór . Wiedziałam, że będą cudowne. Tu o żadnych stratach mowy być nie może ;) Przekonajcie się sami: Składniki (na ok. 12 ciasteczek): ok. 120-150 gramów wiórków kokosowych
Kuchnia po mojemu
Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 208dość, że sam wymyślił to i sam przygotował - od początku do końca. Zestaw obiadowy pierwsza klasa. Może nie na takie upały, ale tym bardziej podziwiam za wykonanie. Sprawdźcie Panie czy jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone starty ser żółty 2-3 drobno posiekane orzechy
Kuchnia po mojemu
Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 188bardzo kremowy. Przy gotowaniu sernika inspirowałam się przepisem z bloga Smakołyki Bereniki oraz wskazówkami Mamy, która oczywiście musiała mnie ubiec i pierwsza zrobił to ciasto wg receptury wspominanej koleżanki - Pani Joli
Kuchnia po mojemu
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 238kontakt, Jeśli chodzi o resztę z listy naszych wymagań, to przed nami jeszcze przetestowanie robienia ciasta i sałatek. W sumie, nie tylko tego. Ps. Astmatyczne niedotlenienie spowodowało, że szanowna Pani Matka postanowiła przywłaszczyć misę i trzymać w niej leki. Była wojna. Misa została w kuchni. :) Misę możecie obejrzeć i (co najważniejsze) kupić tutaj: TUPPERWARE Macie certyfikat matki i córki
Wypisz Wymaluj
chleb z  chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 223pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 210-220 °C (góra-dół). przepis od masażystki Renatki. Ingredienti per 2 pani: 1 kg di farina grossolana ,,, 6 cucchiai di semi di girasole 4 cucchiai di semi di salvia chia- spagnoli
w mojej kuchni
Pasztet z kaczki 193dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Pasztet w wykonaniu pani Basi Smacznego
kgwjanczewo
Stir fry z kurczakiem 239Szybki obiad to jest to co lubimy my, pracujące panie domu. I dziś mam dla Was właśnie szybki obiad, czyli stir fry z kurczakiem. Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem
Kulinarne przygody Gatity
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 219Dynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni. Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie znoszę iść za schematami, nie lubię reguł, konwenansów i przyjętych stereotypów. Nie lubię narzucanych wymagań i związanych z tym poświęceń. Uwielbiam zaś wyzwania, stawianie im czoła. Uwielbiam ryzyko i odważne kroki, nie boję się
W kuchni Karmel-itki