cała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy(...)białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego, który otrzymałam od Paczki Warzyw o współpracy pisałam tutaj). Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut. Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej(...)ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie :1 h 30 minut Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej
nietylkopasta.plmałe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie(...)misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni. Formę przykrywam folią aluminiowa na 15 do 20 minut a następne 15 minut pieczę bez foli aluminiowej i gotowe ,podaje z ryżem bądź z lekką sałatką
Mój Smakchrupek z mlekiem odpada. Doskonale sprawdza się guacamole z nachosami na wypasie. Jak zrobić guacamole sprawdźcie tutaj . A do guacamole przygotowujemy nachosy z wołowiną, jalapeno, cebulą i serem. Potrzebujemy: paczkę dobrej jakości nachosów 0,3 kg mielonej wołowiny 1 łyżkę oleju przyprawę do taco lub potraw meksykańskich jedną drobno pokrojoną cebulę czerwoną ostrą papryczkę (można pominąć) szklankę startego, ostrego żółtego(...)odparuje cała woda, ściągamy i zostawiamy do ostudzenia. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozkładamy nachosy, na to dajemy wołowinę, cebulę, opcjonalnie papryczki i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 10 minut, żeby się ser rozpuścił. Całą blachę i miskę guacamole podsuwamy amebie pod nos i cieszymy się wolnością. Ogólnie nie rozumiem tej histerii związanej
ladykitchenKiedy już wiedziałam, że książka do mnie trafi i najprawdopodobniej dotyczy ryb, spodziewałam się... okładki z rybą właśnie :) Jakie było moje zdziwienie, kiedy po rozpakowaniu paczki zobaczyłam dwie roześmiane i znajome twarze. Znajome to oczywiście tak w przenośni, bo przecież nie znamy się osobiście, a zarówno Karola Okrasę, jak i Dorotę Wellman, dobrze znam tylko ze szklanego ekranu(...)niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem
bistro mamaCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych(...)formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia. Nadzienie 4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody
Gotowanie...to proste !KREM: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej 6 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Krem podpatrzony na blogu: Mała cukierenka - zapraszam :) DODATKOWO: Paczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając(...)żółtku. 5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. 6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). 7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki. 8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto
Marcepanowa kuchniapoznańska piekarnia Fawor, gdzie rzekomo miały zostać usmażone po raz pierwszy. W dodatku „wynaleziono” je przez przypadek, gdy początkujący cukiernik wrzucił do oleju wąski pasek ciasta na pączki. Tym tradycyjnym specjałem raczą się nie tylko Polacy, ale także Litwini i Niemcy. W wersji smażonej na głębokim tłuszczu, to przysmak masowo pochłaniany w Tłusty Czwartek, a że do niego(...)ciasta francuskiego (375 g) Dodatkowo: - lukier lub cukier puder Ciasto wyjmujemy z lodówki ok. 15 minut wcześniej (podczas rozwijania nie będzie pękało). Blaszki wykładamy matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy, dzielimy radełkiem wzdłuż na 7 pasków, następnie każdy na pół. W sumie otrzymamy ich 14. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy
mojewypiekiinietylko~brownie na bazie awokado i banana z borówkami~ Wczoraj sobie trochę odpoczęłam :) Uważam że w każdym tygodniu powinien być jeszcze jakiś dzień wolny, oprócz weekendu :D
breakfast of dreamsPączki orzechowe, a może bardziej kruche ciasteczka z kremem orzechowym. Dlaczego pączki, nie wiem, może ktoś wie... Przepis z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. Ciasto : z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Podsypując lekko mąką ciasto wywałkować(...)grubość około 0,5 cm. Wykrawać placuszki o średnicy około 4 cm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozbełtanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 – 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować krem : zagotować mleko z cynamonem, cukrem i wanilią. Wsypać orzechy i czekoladę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać masło i wymieszać
królestwo garówJest to przepis na obiad, który może zrobić dziecko. Cały widz polega na tym, by zawinąć w placek tortilli kawałki warzyw i mięsa. Warto mieć w domu taką rezerwową paczkę placków tortilli “na czarną godzinę” – gdy nie mamy czasu na gotowanie, możemy zlecić dziecku, by przygotowało tortille. Młodszym dzieciom trzeba przygotować warzywa, krojąc je w kawałki. Starsze(...)lubią frytki, ale nie wszystkie wiedzą, że mogą w domu przygotować dużo zdrowszą wersję chrupiących ziemniaczków Z tym przepisem poradzą sobie starsze dzieci, które dobrze operują nożem. Ziemniaczki do piekarnika może włożyć ktoś starszy, by dziecko się nie oparzyło. Jednak przepis sam w sobie jest bardzo prosty. Zerknij tutaj, by sprawdzić przepis na pieczone ziemniaczki. Szukasz prostych i zdrowych przepisów
Wiszniówka