kocykiem z kubkiem kakao w ręku. Pierniki toruńskie są jedyny w swoim rodzaju, każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka(...)proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie. Formę kwadratową o boku 22cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt. Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego
SMYKWKUCHNItortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki(...)mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą
wesoła kuchnianasz must have każdej Wielkanocy 🙂 Składniki: 200 g kwaśnej śmietany (używam śmietany 18 % z Piątnicy) 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać(...)przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów 🙂 ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Dobrze jest mieć pod ręką coś, z czego można przygotować małe co nieco może to być pyszna kanapka lub na przykład sałatka
SprawdzonaKuchnia.pljest to konieczne. Różnica jest tylko w kolorze- z żółtkiem są zdecydowanie ciemniejsze niż te bez. Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób(...)ciasta pod spód, wywijając je z powrotem do pozycji wyjściowej. Tak przygotowane faworki możemy posmarować żółtkiem (po upieczeniu będą ciemniejsze) lub włożyć od razu do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym cukrem różanym
Kuchnia w czekoladziemąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa: 70 dkg sera twarogowego, 5 jajek, 25 dkg cukru pudru, ¾ paczki budyniu śmietankowego, Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem(...)Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać budyń śmietankowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek. Masę serową wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Udekorować smażoną skórką z cytryny. Artykuł Sernik cytrynowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesuchych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wlewamy do foremki ok. 25×20 cm lub keksówki o dł. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie(...)Mieszamy do połączenia i polewamy ciasto. Ozdabiamy owocami lub orzechami. Zobacz także: Szarlotka sypana - najprostsza szarlotka na świecie Czasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęc... Serowe pączki w romantycznej wersji Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym je... Pleśniak z dżemem i orzechami Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce - słoi... Szybkie ciasto
Poezja smakuCzas czytania: 3 min Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pavlova z figami jest bardzo eleganckim tortem , przepięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia . Deser Pavlova jest prostym deserem
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczka przyprawy gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki ketchupu 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać wrzącą wodą tak, by przykryć makaron. Odstawić na kilka minut, by makaron napęczniał, a następnie odcedzić na sitku. 2. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę(...)praskę czosnkiem tworząc sos. 6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość posypać startą na tarce mozzarellą. 7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 30 min. Artykuł Zapiekanka z zupek chińskich i kurczaka pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Tłusty Czwartek to międzynarodowy cheat day! Warto ten jeden dzień w roku zadbać o rozpieszczenie naszego podniebienia 😉 Tradycyjne pączki nie są jednak dobrą opcją dla wszystkich, więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowe mini keto donaty! Nie zawierają glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Nasze keto donaty możemy podać z pysznym lukrem na bazie serka cream(...)oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Lukier 60 g serka typu cream cheese 60 g roztopionego masła 60 g erytrytolu ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Sposób wykonania: Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C i przygotowujemy formę na donaty. Jeżeli takiej nie posiadamy wystarczy forma na muffinki i kawałki folii aluminiowej. Folię składamy na pół kilka razy, następnie zwijamy formując
Mostek w kuchnigruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego płynny miód orzechy włoskie Orzechy rozłupać z łupinek i posiekać drobno. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić(...)przecinać wzdłuż przez środek, ale nie do końca. Ciasto podczas pieczenia będzie rosło, a w środku utworzy się coś w rodzaju kieszeni. Brzegi ciastek również posmarować miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do lekkiego zrumienienia ciastek
Codzienna kuchnia niecodziennaTyle zieleniny kupiłam ostatnio, że została mi prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach. Pesto roszponkowe w naleśnikach pesto: pęczek roszponki ok. 60 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50 g koziego twardego sera sól i pieprz biały do smaku(...)pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki. Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące. Podawaj od razu
Gotuj Sam!Czas czytania: 2 min Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady
SprawdzonaKuchnia.plmałymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, na pewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis. Zapiekanka z szynką oraz krakersami Składniki paczka krakersów średnia cukinia 2 pomidory 1/4 kalafiora 4 plastry szynki ( dałam więcej ) kilka oliwek 2 jajka 15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli ) sól, pieprz, olej do formy Żaroodporną formę natłuścić(...)oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut. Artykuł Zapiekanka z szynką oraz krakersami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia