Komu zostały białka po pączkach? Zapewne sporo znajdzie się takich osób, które szukają sposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba jedynie poświęcić w oczekiwaniu na… bezy kawowe. Przepis oraz składniki podaję za autorką . Składniki: - 5 białek (jajka średniej wielkości) - 300 g cukru pudru - szczypta soli - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wody Białka(...)dodajemy do ubitych białek. Krótko i delikatnie mieszamy łyżką (widelcem), aby pozostały widoczne smugi kawowe. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcje masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 – 150°C na ok. 1 godzinę. Bezy muszą być z wierzchu twarde, jeśli jest potrzeba dosuszamy je w piekarniku. Bezy kawowe robiłam po raz pierwszy
mojewypiekiinietylkoCzas czytania: 2 min Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać
SprawdzonaKuchnia.plcukru 6 jajek 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki ciasta: 235 g mąki (typ 500) 15 g kakao 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 100 g masła 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko Wykonanie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową(...)Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. Ciasto wykładamy na blaszkę, równomiernie w niej rozprowadzamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy masę serową. Przygotowanie masy serowej: Masło z cukrem i cukrem waniliowym
Smak mojego domurozmącone jajko do posmarowania syrop – 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody Cynamonowe nadzienie 100 g masła 2 łyżki cynamonu 40 g cukru 100 g pistacji, pokruszonych 10 suszonych pączków róży W podgrzanym mleku rozpuść drożdże i szafran. Dodaj jajko, wodę różaną, otartą skórkę z cytryny i połącz z mąką i cukrem. Zagnieć lekko lepiące ciasto. Pod koniec dodaj masło(...)ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekrój na pół rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce. Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC
codojedzeniaketo deser z okazji Tłustego Czwartku. Te smakowite oponki w polewie czekoladowej to idealny przepis na uczczenie tego święta! Pycha! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword czekolada , donuty , pączki Porcje 12 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 5 minut Składniki Donuty 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju(...)Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić. Polewa Olej kokosowy roztopić. Dodać erytrytol i kakao. Rozetrzeć, jeśli powstaną grudki. Dodać mleko kokosowe i intensywnie mieszać
Modern Cave Girlwtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 50 g cukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki(...)kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy
Różne smaki w kuchniWitajcie, w niedzielne przed południe przychodzę do Was z kolejnymi słodkościami. Miały wyjść pączki ale uznałam, że zrobię oponki. Bardzo delikatne w smaku pachnące kokosem i domowej roboty cukrem waniliowym. Idealne do zabrania na weekendową wycieczkę i do schrupania na świeżym powietrzu. Dodatkowo są bez mleka, drożdży, cukru oraz mąki pszennej czyli doskonałe:) Składniki - 4 jajka(...)koniec wsypujemy mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną. Z tak powstałej masy tworzymy kuleczki, które następnie spłaszczamy i wycinamy mały otwór w środku. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-18 minut. Masa z mąki kokosowej jest bardzo delikatna i łatwo się kruszy. Jednak smak i aromat kokosowych oponek jest wyjątkowy. Równie wyśmienicie smakują
Health-Fit-Lifeszybkiego odnalazłam kilka przepisów z białą czekoladą . Padło na mus z białej czekolady . Podaje składniki które ja używałam i jak widać sernik wyszedł idealny . Składniki : Na spód: Paczka herbatników maślanych lub czekoladowych 50 g margaryny roztopionej Masa serowa: 800 g sera białej z wiaderka lub 3 krotnie zmielonego Duża śmietana 18 % 3 jajka 3/4 szkl(...)tortownicy 26 cm. Składniki na masę serową przekładamy do większej miski, wszystko razem mieszamy, najlepiej ręcznie wtedy sernik jest delikatny i nie ma ryzyka opadnięcia. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni, przez 60 min lub 50 min zależne od piekarnika . Gdy sernik zostanie upieczony i przestygnie , przygotowujemy mus. Rozpuszczamy czekoladę w 200 ml śmietanki, odkładamy do ostygnięcia . Gdy czekolada delikatnie
Wypieki Ulijednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓWKAMI. /przepis całkowicie własny;/ na małych 8 serniczków 250g świeżych borówek 2 duże greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel. Dodaję jogurty greckie(...)umyte borówki. Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka" i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły. Serniczki opadną delikatnie - jest to naturalny objaw. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek ) 50 g cukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki(...)złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez
Słodkości i nie tylkoCzas czytania: 2 min Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy . O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z
SprawdzonaKuchnia.plśledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki(...)sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: Mąka pszenna chlebowa 350 g (typ 750) Mąka żytnia 150 g ( typ 720) Woda ciepła/letnia 400 ml Drożdże instant paczka Cukier 2 łyżeczki płaskie Sól 2 łyżeczki płaskie Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. Mąkę(...)ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;)) Zapraszam was również do odwiedzania mojego
Kulinarne przygodyDziś częstuję pieguskiem :) Zrobiłam go na białkach, które zostały mi po pączkach. Prosty i szybki przepis, a ciasto bardzo smaczne. Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem. Nie robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka(...)olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiformy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj(...)minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan. Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około 100 ml mleka + 100 g maku, razem waga 200 g). Po złożeniu tort makowy mierzy 8 cm. Torta można upiec z podwójnej porcji w wysokiej formie
codojedzenia