gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce(...)tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości. Spód do tarty trzeba ponakłuwać widelcem, aby nie wyrósł i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Brokuły gotować przez 3 minuty, aby były twardawe. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, przyprawami oraz startym czosnkiem. Różyczki brokułów poukładać na spodzie
Kulinarne Inspiracjełyżki cukru pudru 6 ciastek Oreo Poncz sok z 1/2 cytyny 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu 50 ml wody 🔪 Instrukcje Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować.. Oddzielić biała od żółtek, białka ubić(...)przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test „suchego patyczka” w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut. Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około
SprawdzonaKuchnia.plUrocze bezowe choinki ozdobione cukrowymi posypkami. Świetne do dekoracji świątecznych wypieków i nie tylko. Sprawdzą się również jako dodatek do prezentowej paczki dla najmłodszych. 4 białka jajek 200 gramów drobnego cukru szczypta soli barwnik użyłam w proszku posypka cukrowa Białka ubijać ze szczyptą soli gdy zacznie się robić piana dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas miksując do momentu(...)części do jednej dodałam odrobinę (na czubku łyżeczki) zielonego barwnika. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ( tylką) w kształcie gwiazdki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli chcemy zrobić stożkowe choinki zaczynamy wyciskać masę bezową rysując kółka unosząc rękaw cukierniczy ku górze kręcąc coraz mniejszą spiralę. Jeżeli chcemy zrobić płaskie choinki należy
Andzia Pichcidodają energii o poranku jak i po południu, gdy wracamy zmęczeni z pracy czy szkoły. Energetycznego kopa daje również gryka i gorzkie kakao, zawierające solidną porcję magnezu. MINI PĄCZKI KAWOWO - KOKOSOWE /przepis własny/ /1 porcja/ Składniki: 40 g mąki gryczanej 15 g kakao w proszku 10 g mąki kokosowej 1 jajko łyżeczka cukru / stewii / erytrolu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 3 minut w specjalnym wypiekaczu lub piekarniku nagrzanym do 200 st. °C. Uwaga: bardzo szybko się pieką. Następnie wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe. Smacznego
Poranek na słodkoPiegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka(...)partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZEBRA
Blog z Apetytemciasteczka to smak dzieciństwa:-) Chyba są to moje ulubione ciasteczka, aż dziwne, że tak długo się zbierałam do ich zrobienia. Składniki: paczka kleiku ryżowego 250 g margaryny do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych opakowanie cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku(...)papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 10-15 min. Jak wystygną można zajadać:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUżółtkami, które zostaną Wam po pieczeniu kokosanek, zapraszam do zajrzenia do przepisu na domowe Raffaello na krakersach lub na któryś z przepisów na domowe pączki : np. takie urocze serduszka z Nutellą , malutkie donuty lub czekoladowe pączki Oreo :) Składniki: 2 białka 120 g cukru 150 g wiórków kokosowych + opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu do pieczenia Jak zrobić kokosanki? Jajka wyciągamy wcześniej(...)blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt). Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów. Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Kokosanki
Ciastkozercymascarpone ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 3-5 łyżek mleka *** Do przygotowania masy makowej używam kupionego w paczce zmielonego maku (nie mylić z masą makową z puszki). Zmielony mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę lub ręczniczek kuchenny *** *** Żółtka(...)szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 26x21cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175’C przez około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do garnuszka, dodajemy
Blog z Apetytemsię szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego. W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam(...)kuchni. Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie
vaniliowoczekoladowawiaderku) 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego na czubku łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. masła kilka kropli olejku migdałowego Dodatkowo: 1 paczka herbatników ( 250 g.) kilka łyżek nutelli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i caly czas miksować. Wsypać mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ponownie(...)herbatniki wyłożyć nutellę i równo rozsmarować. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia
Agusiowe smakołykizdecydowałam się na ciasto kokosowo- ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków 😊 W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa. Składniki: ciasto kokosowe: białka 7 szt, wiórka kokosowe 200 g, cukier 150 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie, mleko(...)stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki
kulinarne odsłony patiśmietany 1 serek waniliowy Danone 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miękkiego masła 1 podłużna paczka kakaowych herbatników 2 szklanki malin zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na krem.Następnie dodajemy zmielony ser,kwaśną(...)herbatnikami, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy. Piekarni rozgrzewamy to temperatury 175/ 180 stopni pieczemy na złoty kolor, mój sernik piekł się około 60 minut. Sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Podajemy z musem malinowym.Jeśli nie macie malin możecie oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 paczki herbatników ( 20 dag) Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej. Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia. Masło ubijam z cukrem i cukrem(...)szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki. Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie. Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony. świetny pomocnik, polecam;) 2 miliony książek od LIDLA! a może sernik na kruchym? KLIK super okazje
Takie tam pichceniezapiekankę jak za starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku, bo mrożony robi się najdłużej. Wystarczy wrzucić go do garnka, przykryć pokrywką i pozwolić(...)koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku, ja dodałam jeszcze 3 plastry "sera". Szpinak gotujemy do miękkości odparowując z niego wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę kroimy na 3 kawałki i każdy przekrawamy wzdłuż. Układamy je na blasze w piekarniku i podpiekamy kilka minut. Wyjmujemy podpieczone bagietki, układamy na spodzie szpinak
Co na wege obiad?szybko. Dziesiejsza propozycja jest bardzo prosta, nie wymaga tez wielu skladnikow. Przyznam sie, ze powodem, dla kotergo wybralam wlasnie makaroniki byly bialka, ktore zostaly mi po czwartkowych paczkach. Pomyslalam sobie, ze jest okazja by je wykorzystac. Mialam w planie przelozyc je jeszcze czekoladowym kremem, ale na krem niestety zabraklo mi juz czasu. Mimo to makaroniki i tak sa bardzo dobre(...)nich po trochu cukru. Piana powinna byc gladka i blyszczaca.Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Dokladnie mieszamy.Blache wykladamy papierem do pieczenia. Gotowa mase nakladamy na blache lyzka robiac kleksy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Makaroniki powinny byc tekko przypieczone z zewnatrz, srodek bedzie lekko miekkawy.Makaroniki zostawiamy do przestudzenia okolo 10 minut.Suche makaroniki mozna przechowywac przez tydzien
Przysmaki Karolki