pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:59/176)

Domowa czekolada z orzechami i wafelkami 118

innego i przeszło mi nad głową , zamiast do głowy Ten przepis , jest jednak tak prosty ,że nawet ja go nie potrafię schrzanić . Doskonały , bo łatwy , dość szybki , nie wymaga piekarnika , a najważniejsze ,że jest niesamowicie pyszny . Znika z talerza od razu , ile bym nie zrobiła , zawsze robię za mało Jest to także ,nieodzowny element deserowy, na naszym świątecznym stole(...)szklanka cukru pudru 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki, kakao gorzkiego w proszku aromat śmietankowy ( 5-6 kropli ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szklanka, orzechów laskowych bez łupinek 1 paczka wafelków waniliowych „familijnych „ Masło roztapiamy w garnku , nie dopuszczając do wrzenia , dodajemy cukier puder i kakao . Chwilę podgrzewamy mieszając i nie dopuszczając do wrzenia . Gaz redukujemy do minimum .Mieszamy

Ogrodnik w podróży
Chipsy z batata z awokado 178

Chipsy z batata z awokado i pasowało mi pesto z bazylii Wczoraj byłam w Bolimowskim Parku Krajobrazowym na rowerach). Na stacji benzynowej kupiłam chipsy z batata i ... w paczce było ich tyle, że zmieściłam je na dłoni. Patrzyłam i nie wiedziałam jak to ugryźć;) Tylko rozdrażniona smakiem wieczorem zrobiłam swoje Przekąska z batata szybko się robi a Ty będziesz zdrowo(...)umyj, poszatkuj na ok 1-2 mm  - polecam batata obrać  -  ja tego nie zrobiła i żałuję... Papier do pieczenia posmaruj olejem, rozłóż chipsy i upiecz w piekarniku 200 stopni 12 minut! Moje siedziały 15 minut i niektóre się lekko przypaliły -  a tego nie lubię ;) Awokado zbleduj na gładko i maczaj swoje chipsy z batata

AZgotuj!
szybciutki chlebek bezglutenowy 267

Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości, tj. do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość – orientacyjnie około(...)ugniatamy ciasta do ścian formy! Chleb będzie jeszcze rosnąć, więc jeżeli będzie miał więcej miejsca to wyjdzie nam bardziej puszysty. Ponownie odkładam do wyrośnięcia. Blachy wkładam do gorącego piekarnika i zostawiam je na 55 minut w temp. 200-210°C. Ciasto wyjmuję z formy i ponownie wkładam do piekarnika na dodatkowe 8-10 minut (aby lekko dopiec spód). Odstawiamy

Gar Zdrowia
Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu. 124

Miękkie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy  resztę składników, poza płatkami i żurawiną. Chwilę razem miksujemy. Ja dałam same białka, takowe miałam zamrożone, to taka pozostałość po pieczonych pączkach. Kto chce może użyć dwóch całych jajek, chyba że małe to trzech. Do zmiksowanej masy dodajemy płatki i żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką. Tak płatki jak i otręby(...)jest lekko rzadkie, dlatego odstawiamy je na 10 minut aby płatki zebrały nadmiar wilgoci. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy porcję ciasta ( jedna łyżka) w niewielkich odległościach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni)  i pieczemy 20 - 25 minut.  Ciasteczka są miękkie, puszyste i słodkie, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dać więcej daktyli, lub ciasteczka oprószyć pudrem.  Ciasteczka

Dieta moja pasja
KURCZAK NA RYŻU Z WARZYWAMI 238

przyznam szczerze, że rewelacja. Danie szybkie w przygotowaniu, smacznie, kurczak wychodzi soczysty. Naprawdę gorąco polecam :) Składniki: * 5 kawałków podudzi z kurczaka (mogą być też pałki) * 2 szklanki ryżu * 2 paczki mrożonych warzyw * przyprawy do natarcia kurczaka  Zalewa: * 6 szklanek wody * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki cukru * po 1 łyżce ostrej i słodkiej papryki * 1 łyżeczka oregano(...)wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, ziołami i przyprawami. Na blachę wysypać ryż, na to warzywa mrożone. Całość zalać gorącą zalewą. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około półtora godziny, co chwilę polewając wierzch mięsa zalewą, aby się nie wysuszyło

Zrób to smacznie
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 203

wielu z Was beza sprawia problem. Wtedy z pomocą przyjdzie gotowiec, który pod względem wykonania nie jest w żaden sposób tak straszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek.   Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy Dr. Oetkera którą(...)bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy 130⁰C i suche powietrze, czyli warunki idealne do suszenia bezy). Producent na opakowaniu sugeruje rozgrzewanie piekarnika

Karo in the Kitchen
Chrupka cieciorka 166

zdrowe, wartościowe strączkowe ziarno. Proponujemy przekąskę do chrupania, zamiast, paluszków, ciasteczek, bardzo zdrowe, chrupkie ziarenka cieciorki. Spróbujcie, bo wyśmienicie smakuje i stanowi doskonałą alternatywę dla tuczących, słonych chipsów! Składniki: paczka ciecierzycy 2 łyżki oliwy pieprz cayenne, mielona kolendra, papryka słodka mielona Wykonanie:  Ziarno namoczyć na noc, następnego dnia gotować do miękkości, ja dodałam szczyptę sody oczyszczonej, wówczas skraca się(...)można dodać nieco soli, wsypujemy ziarna cieciorki ugotowanej, osuszonej, łączymy z przyprawami, przyprawy z oliwą mają pokryć ziarna. Przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, wstawić do piekarnika, piec w temp. 180 st.C, około 30-45 min. W trakcie pieczenia należy przemieszać kilkakrotnie ziarna i obserwować, czy ziarna się nie przypalają, ja piekłam krócej, bo użyłam termoobiegu

kgwjanczewo
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 231

razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiściez innymi owocami.Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie.Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwilena wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle(...)najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste 87

pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę(...)słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe jak pączki Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Artykuł Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM Z PUSZKI + FILMIK 86

puszka mleka słodzonego, skondensowanego 530 g  1 cukier waniliowy  100 ml śmietany 30 % 2 budynie waniliowe bez cukru, każdy po 40 g  garść rodzynek 1 paczka dowolnych herbatników 100 g czekolady mlecznej + 4 łyżki śmietany 30 % migdały do posypania PRZYGOTOWANIE :  Na dno blaszki o rozmiarze 25/30 cm, rozkładamy papier do pieczenia i herbatniki.  Do misy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i rodzynki, mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do sera i mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 * C, pieczemy jedną godzinę , funkcja termoobieg.  Po upieczeniu studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Czekoladę łamiemy na kawałki i wlewamy śmietanę. Podgrzewamy 1 minutę

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłkowe donuty z lukrem z syropem klonowym 100

szklanki cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Na lukier: 7 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki syropu klonowego   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do donutów smarujemy odrobiną oleju – używam do pomocy kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju, świetnie się sprawdza.   Do miski przekładamy mus jabłkowy, dodajemy do niego(...)proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Łączymy suche składniki z mokrymi na jednolite, dość gęste ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów.   Tak przygotowane, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, do ostygnięcia na około 5 minut. Po 5 minutach wyciągamy donuty z blachy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Przygotowujemy lukier

Smaczna Strona
Piankowiec bezowy z malinami 177

frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam!     Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Frużelina malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone) 50g cukru(...)tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny *** *** Po tym czasie spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Studzimy *** *** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę: maliny zasypujemy cukrem (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej je rozmrażamy) i gotujemy

Blog z Apetytem
sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników... 159

budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja(...)mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z rodzynkami. 179

białego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła  3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g  rodzynek sułtańkich Helio   blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem(...)rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach, wyciągamy ciasto gdy całkiem ostygnie. Zimny sernik można polukrować lub oprószyć

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki a'la pączki 240

domowych pączków, a zdaje się na takie kupione w cukierni. W tym roku postanowiłam jednak jeszcze przed tłustym czwartkiem poeksperymentować i przygotować muffinki z nadzieniem, które miały troszkę przypominać pączki. Wyszło całkiem nieźle, chociaż smakiem może nie do końca przypominają tradycyjne pączki to jednak z wyglądu nie jest tak źle i można uznać, że to takie "oszukane pączki", również pyszne(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka  80 ml płynnego oleju roślinnego kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) ulubione nadzienie np. dżem, marmolada, nutella, masło orzechowe, krem orzechowy/czekoladowy/pistacjowy Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre (jajko, olej, mleko, aromat) i wymieszać

Healthy food explorer
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym 162

łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody KREM CZEKOLADOWY 500 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody DODATKOWO 1 paczka biszkoptów 1/2 słoika dżemu porzeczkowego kakao do dekoracji 1/2 szklanki mleka Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy(...)dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, w 180 stopniach. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu, aż czekolada

Alle Dobre!
Malinowa chmurka nie co inaczej -jedno z najpyszniejszych ciast po karpatce 189

jdnolitą masę i dać na godzinę do lodówki ciasto przeznaczone na dużą blachę 26na 33 Po godzinie rozwałkować i wyłożyć blaszkę ,ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok30 min podpiec. Gdy ciasto upieczone rozpuścić 4 galaretki czerwone wedle przepisu ,.jak mamy mrożone maliny to wkladamy je do galaretki ,ja dałam ok 700g .Galaretkę dałam(...)litr śmietany 36 % 500 gram serka maskarpone ,3 lyżki cukru pudru śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec dodajemy serek .Masę wykładamy na galaretkę Na koniec posypkę robimy paczka migdałów i parę łyżek kokosu przyrumienic na patelni posypac ciasto

Moje Wyroby
Obłędny bakaliowiec czyli mało pracy, duży efekt 137

Jeśli macie ochotę przywitać Nowy Rok pysznym ciastem, a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami to ciasto jest dla Was idealne.  Składniki: duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła, 200 g suszonych moreli, 300 g suszonej żurawiny/rodzynek, 300 g orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe. Krakersy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać i przełożyć na spód(...)dodaję żurawinę, którą uwielbiam, a poza tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy, zalać mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało. Na początku jest dość miękkie i ciężko się je kroi ale po nocy spędzonej w lodówce - rewelacja

Moja kraina smaków
Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej 192

łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody  3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Panierka: pół paczki krakersów Przygotowanie: Przed gotowaniem kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody. Wstawiamy do gotowania pod przykryciem i nie mieszamy(...)ostygnięcia. Posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, oliwę, wodę i mąkę mieszamy dokładnie razem. Formujemy niewielkie nuggetsy i obtaczamy w panierce z pokruszonych krakersów. Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i zajadamy się ze smakiem :)  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 382

smaczna. Na przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie?  Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego  1 duża marchew 1 bakłażan  1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka(...)około 10 minut. Odsączyć. Wszystkie warzywa marynować w oliwie z octem, tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 384

bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka   Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy(...)pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam 2 piersi kurczaka, posypałam

Kuchenne Wariacje
Oczy Carycy 440

szklanki mleka  budyń śmietankowy bez cukru  2 łyżki cukru  1 cukier waniliowy 16g  1 kostka miękkiego masła lub margaryny  Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe  paczka okrągłych biszkoptów 180g  Napar:  1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru  1 polewa czekoladowa  Wykonanie:  Ciasto jasne : białka ubić na sztywno(...)olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.  Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wegańskie muffiny z granolą 188

też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki  (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli(...)batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub  ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę, sodę i sól. W osobnym naczyniu przygotuj roślinną „maślankę” : do podanej ilości

Roślinna - blog wegański
BURAK w glównej roli 144

rzepakowego) 5 jajek średniej wielkości 275 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kakao 375 g brązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) sposób wykonania przepis od Basi formę do ciasta (keksówkę) o długości ok. 30 cm (pojemność ok. 2,5 l) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół. z termoogiegiem: 150 °C. buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka

w mojej kuchni
Szybki drożdżowiec z serem 427

Szybkie ciasto drożdżowe – najlepsze na ciepło ;)Ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)1/2 szklanki letniego mleka3 jajka3/4 kostki masła (ok. 180 g)5 łyżek cukru1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdżyłyżeczka soliPoza tym:ser biały masło cukier brązowyW letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, sól. Dodajemy rozrobione drożdże(...)ciepłe miejsce na kolejne 30 min.Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto drożdżowe

kuchcikownia