pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:52/176)

PIZZA CARBONARA 176

Moja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni -  ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek(...)wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i  opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i  po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS

potrawyregionalne
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 189

pół. Żeby tego było mało dziwnym trafem z szafki wybyła połowa herbatników. Cóż było robić? Efekt starań poniżej:)Składniki:30 dkg truskawek1/2 małego serka mascarpone10 ml śmietany 30%1/2 paczki herbatników pełnoziarnistych2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznegogarść bazyliigarść melisyPrzygotowanie:Herbatniki połamałam na małe kwałki, przełożyłam do woreczka i pokruszyłam dodatkowo tłuczkiem(...)mięsa (tak aby pozostały niewielkie kawałki). Potłuczone herbatniki przełożyłam do miseczki i wymieszałam z masłem. Herbatniki z masą ułożyłam na spód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W między czasie ubiłam śmietanę, do której wmiksowałam serek mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię.Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone

Magiczna kuchnia Darii
Bułeczki 101

Czas czytania: 2 min Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem, ale dodatki wybierzcie już sami. Przepis jest dziecinnie łatwy, a

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik waniliowy na herbatnikach. Lekki i delikatny. 442

szklanki mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 łyzka mąki ziemniaczanej - kilka kropli aromatu waniliowego * szklanka 250 ml Dodatkowo - Masło do wysmarowania blaszki i papier do pieczenia  - paczka herbatników Wykonanie Żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję ser i cały czas miksując dodaje budyń, mąkę ziemniaczaną olej, mleko i aromat(...)całość delikatnie mieszam. Blachę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Na  papier układam warstwę herbatników, na herbatniki wykładam równomiernie masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 162

następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem z majonezem i groszkiem konserwowym. Doprawiamy do smaku. Na każdy biszkopt nakładamy odrobinę(...)pieczarkę. Szprycą „uzupełniamy” pastę na kształt choinki. Ozdabiamy ziarenkami kukurydzy oraz kropelkami przecieru paprykowego. To właśnie między innymi ten przepis znajdziecie w pobranym e-booku. Są tam też pyszne pączki z ajerkoniakiem...  W akcji darmowych e-booków dla Czytelników biorę udział po raz pierwszy i ogromnie dziękuję za zaproszenie do tego przedsięwzięcia. Nie dość, że pomogłam i do "czegoś

Kuchnia w czekoladzie
Domowy tort Hawana babci Basi ! 306

wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia.   W tym czasie przygotowuję śmietanę , Składniki na masę śmietanową : 1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona) 4 łyżki(...)przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN.   W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę

Pysznosci Babci Basi
Tort pomarańczowo - kawowy 142

zimnej wody 3 łyżki rumu lub spirytusu kilka kropel aromatu pomarańczowego Poncz II: 150 ml gorącej wody 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyża rumu lub spirytusu Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów Dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty(...)połączą się z pianą dosypujemy przesianą mąkę i budyń (zamiast mąki ziemniaczanej). Miksujemy jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy

Czary - gary w kuchni
Ciasto "SHREK" 241

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju(...)Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie układamy ciastka Delicje. MASA SHREK'A 2 Składniki: bita śmietana 3 zielone galaretki 2 paczki ciastek typu Delicje Wykonanie: 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się

psgotujemy
Biszkopt z polewą z batoników Daim 91

Już po corocznym, przedświątecznym jarmarku szkolnym. Dzieci z kalkulatorami w rękach, znów sprzedawały efekty swej radosnej twórczości. Cel szczytny, inicjatywa cenna, pomoc rodzicielska nieunikniona. O tym

Kronika Piekarnika
Granola orzechowo-kokosowa 109

tygodniu. Z mojego przepisu otrzymacie aż około 10-12 porcji wspaniałej, chrupiącej i zdrowej granoli, którą możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez długi czas. Granola orzechowo-kokosowa – składniki: paczka płatków kokosowych, 150g, około 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni, 1 szklanka płatķów owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 6 łyżek oleju(...)orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na koniec wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut w rozgrzanym na 120 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia można przemieszać granolę aby równomiernie się upiekła. Smacznego! Jestem pewna, że taka granola przypadnie Wam do gustu. Jest aromatyczna i chrupiąca. Nie dodałam do niej ani grama

Natka Pietruszki
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi (bezglutenowe) 210

mąki ryżowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Składniki na polewę: 300 g masła 400 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao oraz: 3 paczki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Cukier puder, masło, jajka i miód ucieramy razem w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. (Brakło mi trochę cukru pudru, dodałam zwykłego cukru około(...)Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy. 3. Następnie dodajemy mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. 4. Następnie stopniowo dolewamy mleko dalej miksując. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Następnie ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną np. mąką z ziaren amarantusa albo bezglutenową bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut

Kawa z mlekiem
Chipsy ziemniaczane z dodatkami 207

nadzieję, że powrót będzie miły i będę mieć możliwość i chęci do częstszego udzielania się na blogu.  Dziś chciałabym przedstawić pyszny przepis na Chipsy ziemniaczane. Nie te z paczki znanych firm, ale domowe, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy raz je zrobić, a może zakochacie się w nich tak jak ja z rodziną. Polecam!   Chipsy ziemniaczane(...)sera żółtego 10 dag boczku pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki pozbawić skórek. Pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej margaryną brytfannie i natrzeć oliwą z oliwek. Podgrzać w piekarniku przez 7 minut. W międzyczasie poszatkować szczypiorek i pokroić w malutką kosteczkę boczek. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, każdy posypać serem żółtym, boczkiem

Gotuję Testuję
Zapiekanka makaronowa bez sera i śmietany 416

dodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie al dente. W międzyczasie do rondelka wlewamy pół litra mleka owsianego ( przepis na domowe mleko owsiane ), dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Podgrzewamy(...)łyżeczkami gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze warto dokładnie sprawdzić skład. Duża część zawiera niestety mleko, lub ma adnotacje o możliwej zawartości mleka

Dieta bez mleka
KRUCHE CIASTECZKA 133

Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od  Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć(...)rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni.  Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla  Protonik  za wykonaną na specjalne zamówienie

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania