następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem z majonezem i groszkiem konserwowym. Doprawiamy do smaku. Na każdy biszkopt nakładamy odrobinę(...)pieczarkę. Szprycą „uzupełniamy” pastę na kształt choinki. Ozdabiamy ziarenkami kukurydzy oraz kropelkami przecieru paprykowego. To właśnie między innymi ten przepis znajdziecie w pobranym e-booku. Są tam też pyszne pączki z ajerkoniakiem... W akcji darmowych e-booków dla Czytelników biorę udział po raz pierwszy i ogromnie dziękuję za zaproszenie do tego przedsięwzięcia. Nie dość, że pomogłam i do "czegoś
Kuchnia w czekoladziewypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję śmietanę , Składniki na masę śmietanową : 1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona) 4 łyżki(...)przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN. W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę
Pysznosci Babci Basizimnej wody 3 łyżki rumu lub spirytusu kilka kropel aromatu pomarańczowego Poncz II: 150 ml gorącej wody 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyża rumu lub spirytusu Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów Dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty(...)połączą się z pianą dosypujemy przesianą mąkę i budyń (zamiast mąki ziemniaczanej). Miksujemy jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy
Czary - gary w kuchniWykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju(...)Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie układamy ciastka Delicje. MASA SHREK'A 2 Składniki: bita śmietana 3 zielone galaretki 2 paczki ciastek typu Delicje Wykonanie: 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się
psgotujemyJuż po corocznym, przedświątecznym jarmarku szkolnym. Dzieci z kalkulatorami w rękach, znów sprzedawały efekty swej radosnej twórczości. Cel szczytny, inicjatywa cenna, pomoc rodzicielska nieunikniona. O tym
Kronika Piekarnikatygodniu. Z mojego przepisu otrzymacie aż około 10-12 porcji wspaniałej, chrupiącej i zdrowej granoli, którą możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez długi czas. Granola orzechowo-kokosowa – składniki: paczka płatków kokosowych, 150g, około 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni, 1 szklanka płatķów owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 6 łyżek oleju(...)orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na koniec wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut w rozgrzanym na 120 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia można przemieszać granolę aby równomiernie się upiekła. Smacznego! Jestem pewna, że taka granola przypadnie Wam do gustu. Jest aromatyczna i chrupiąca. Nie dodałam do niej ani grama
Natka Pietruszkimąki ryżowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Składniki na polewę: 300 g masła 400 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao oraz: 3 paczki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Cukier puder, masło, jajka i miód ucieramy razem w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. (Brakło mi trochę cukru pudru, dodałam zwykłego cukru około(...)Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy. 3. Następnie dodajemy mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. 4. Następnie stopniowo dolewamy mleko dalej miksując. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Następnie ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną np. mąką z ziaren amarantusa albo bezglutenową bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut
Kawa z mlekiemnadzieję, że powrót będzie miły i będę mieć możliwość i chęci do częstszego udzielania się na blogu. Dziś chciałabym przedstawić pyszny przepis na Chipsy ziemniaczane. Nie te z paczki znanych firm, ale domowe, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy raz je zrobić, a może zakochacie się w nich tak jak ja z rodziną. Polecam! Chipsy ziemniaczane(...)sera żółtego 10 dag boczku pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki pozbawić skórek. Pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej margaryną brytfannie i natrzeć oliwą z oliwek. Podgrzać w piekarniku przez 7 minut. W międzyczasie poszatkować szczypiorek i pokroić w malutką kosteczkę boczek. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, każdy posypać serem żółtym, boczkiem
Gotuję Testujędodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie al dente. W międzyczasie do rondelka wlewamy pół litra mleka owsianego ( przepis na domowe mleko owsiane ), dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Podgrzewamy(...)łyżeczkami gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze warto dokładnie sprawdzić skład. Duża część zawiera niestety mleko, lub ma adnotacje o możliwej zawartości mleka
Dieta bez mlekaPolecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć(...)rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik za wykonaną na specjalne zamówienie
Zrób to smaczniePolecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć(...)rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik za wykonaną na specjalne zamówienie
Zrób to smacznieskładnikiciasto* 4 jajka* 100 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek mąki pszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone
Mix smakuDomowy kebab z piekarnika to ostatnio wielki hit internetu, dlatego i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Użyłam mięsa drobiowego z fileta z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić również kebab z innego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać go w bułce(...)jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula patyczki do szaszłyków obręcz do wycinania pączków folia alumioniowa Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Każdy filet tniemy wzdłuż na pół. Do miski przenosimy jogurt grecki i mieszamy z przyprawami kebab gyros, kuminem, solą, pieprzem
Kuchnia MagdaLenyprzygotowaniu a efekt jest murowany. Jedyne co trzeba zrobić wcześniej, to upiec kasztany wg. tego przepisu i zostawić do ostygnięcia, żeby łatwiej dały się obrać. Można też kupić paczkę kasztanów, które już są upieczone, ale będą bardziej słodkie. Składniki: ćwierć kilo pieczonych kasztanów obranych ze skórki ćwierć kilo dowolnych orzechów (u mnie orzechy laskowe bez skórek) 3 łyżki sosu sojowego(...)rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować kasztany w glazurze? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy i kasztany w sosie. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Odwrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Przepisy na jesień pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiatane