galaretkowa: -2 galaretki o smaku agrestowym -2 łyżki cukru -500 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% Przydadzą się także: -listki świeżej mięty do dekoracji -tabliczka gorzkiej czekolady -duża paczka herbatników Wykonanie – krok po kroku: Ciasto: Jajka należy ubić z cukrem do białości. Następnie należy dodawać po jednej łyżce mąki ciągle powoli mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia(...)oraz kakao i dokładnie wymieszać. Teraz należy przygotować blaszkę. Moja ma wymiar 26x35cm. Dokładnie wysmaruj ją tłuszczem, np margaryną i rozłóż papier do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170″C przez około 30 minut. W międzyczasie 2 galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego
Arbuziakipaczka mrożonego szpinaku (najlepszy brykiecik); olej - 3/4 szklanki Nadzienie: 6 jaj ugotowanych; musztarda; serek topiony (2 trójkąciki); puszka tuńczyka we własnym sosie; sól, pieprz, koperek Wykonanie: Ubić białka z odrobiną soli. do rozmrożonego, wyciśniętego szpinaku dodać żółtka, wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać w szpinak, połączyć olejem. Papierem do pieczenia wyścielić blaszkę oryginalną z piekarnika
kgwjanczewopaczka 150 g kliku ryżowego 200 g masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek i zagniatamy by powstało zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp ok 3 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika
Dzieje kuchennej WiewióryPaczka bobu ½ cytryny ½ pęczka natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Nieco oleju Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do formy do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika
Kolizje Smakówpiekarnikiem sprawdza się deser w postaci sernika na zimno z owocami i galaretką. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga dużo cierpliwości. Trzeba czekać aż galaretka stężeje, im więcej warstw tym więcej czekania dlatego mój ma tylko dwie warstwy. Dzieci go wręcz uwielbiają, jest kolorowy i można w nim przemycić dużo owoców. Sernik na zimno z galaretką i owocami Składniki ½ paczki
Pyza i SurówkaWyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie(...)się ze sobą skleiły. Teraz formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 170-175 stopni C. Wyrośnięty chlebek smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy około 25-30 minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni
Rozpustne gotowaniePiekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce
Moja Delicjaprzygotowywaniu pączków… :) Wyszło mi 52 małych sztuk :) Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo, że równie kaloryczne, że tradycja… Ale jest kilka argumentów za pieczonymi: Robi się je szybciej ponieważ na raz piecze się np. 16 pączków(...)jeść małe dzieci, takie jak mój 1,5 roczny Ryś, zwykłe pączki są zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka, oczywiście Ryś dostał bez skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu są wilgotne, puszyste, długo pozostają świeże, nie są gnieciuchami, są sprężyste ale nie suche. [:Listonic] Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla
moj przepis napieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru(...)jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część
moj przepis namakaronu z serem i wędliną są najlepsze na gorąco - chrupiące, z delikatnie ciągnącym się serem, dobrze doprawione. Jeśli zostanie Wam część placków, możecie odgrzać je kolejnego dnia w piekarniku. Są pyszne z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego, koperkowego lub sosem tzatziki. Dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Bardzo polecam na tani i szybki obiad dla całej rodziny. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej(...)przepisów na obiad :) Polecam również moje pyszne kotlety ziemniaczane z farszem: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Placki z makaronu z serem i wędliną, składniki: paczka (250 g) makaronu nitki lub spaghetti (albo każdego innego makaronu), 4 bardzo czubate łyżki startego żółtego sera, 3 jajka, opcjonalnie ok. 100 g wędliny (szynka, salami, sucha kiełbasa), 1/2 małej czerwonej
Lekcje w kuchniprzekąska do kawy. Doskonałe, szybkie ciasteczka na świąteczny stół lub dla Mikołaja na zbliżające się Mikołajki. Ciasto francuskie to produkt bardzo często wkładany do koszyka zakupowego. Sama lubię mieć paczkę ciasta francuskiego w zapasie, w razie nagłej potrzeby. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * powidła śliwkowe (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Foremką(...)gwiazdki wyciąć ciastka (najlepiej parzystą liczbę). Na jednej połowie gwiazdek na środku położyć odrobinę powideł śliwkowych. Zakryć to drugą gwiazdką, docisnąć brzegi, by powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15-17 minut. Po upieczeniu ciastka posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniepiekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki
Niedzielny kucharzgorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C (termoobieg) . Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości
Moja Delicjagorzkiej czekoladzie. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1 szkl cukru pudru 50g miękkiego masła 4 jaja 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 2 paczki herbatników Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm). 1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się(...)masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady. Masę serową wylewam na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175 o C i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 o C i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał
Słodki ZakątekW moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem
Blondynka Gotujewędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików
Karo in the Kitchenczas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery(...)potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę
Tradycyjna KuchniaCzas czytania: 2 min Brownie , jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem , ale jakim pysznym zakalcem! Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho. Podobno
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również
SprawdzonaKuchnia.plJeśli tylko macie w swoim ogrodzie pachnącą różę, albo jeśli ma ją ktoś z Waszej rodziny/znajomych i chętnie się nią z Wami podzieli - nie zastanawiajcie się
Opowieści z piekarnika