łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte) Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle miksując ( na małych obrotach, by dobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach
Kolizje Smakówzawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie. Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu z książki Maxine Clark "Kuchnia Włoska" składniki 750 g włoskiej mąki 00 lub pszennej uniwersalnej 1/2 łyżeczki soli morskiej 25 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży instant(...)całej powierzchni wgłębienia, do każdego wlać trochę oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Ciasto odkryć, lekko spryskać wodą posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą, studzić na kratce. Smacznego
Stare GaryPiękna pogoda, piękne słoneczko za oknem i od razu jest chęć do działania. Chcąc zrobić dzieciom i mężowi niespodziankę upiekłam donaty czyli pączki z dziurką. Wyszły pulchne i smaczne. Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły? Właśnie te z białym lukrem. Może i Wy upieczecie? Składniki: 600 g mąki 200 ml mleka(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej
O kuchni z uczuciemCzas czytania: 2 min Kolejny odcinek z serii, chipsy robimy w domu . Dziś do piekarnika wpadł jarmuż, z którego w kilka minut przygotujecie lekkie jak piórko
SprawdzonaKuchnia.plWyłożyć na blachę o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 0 C przez 40 minut. KREM CZEKOLADOWY: Składniki: 1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego 1 ½ kostki masła Wykonanie: Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe. KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca) 1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta. Dodatkowo przygotować dżem najlepiej
Przepisy Babciobdarował mnie na Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać
Tradycyjna KuchniaRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiemna bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową
W kuchni Karmel-itkiprzepisu z tej strony. Keto pączki wyszły świetne, więc kompletnie nie spodziewałam się nadejścia kulinarnej katastrofy… Tym bardziej, że ciasto jest praktycznie takie samo jak do keto pączków . Różnica polega na tym, że tutaj się je smaży a nie piecze, więc efekt miał być zupełnie inny. Niestety, już w trakcie smażenia pierwszych kilku sztuk okazało się, że nie jest(...)zamiany mąki migdałowej na mąkę kokosową, a może gdzie indziej popełniłam błąd… Niemniej szybko zrezygnowałam z zamiaru usmażenia keto churros. Wycisnęłam z ciasta krótkie paski i wstawiłam do piekarnika. Wyszło coś w rodzaju paluszków z ciasta ptysiowego, stąd nazwa dzisiejszej propozycji. Każdy – nawet niezbyt udany – kuchenny eksperyment jest początkiem nowej kulinarnej przygody Jednak nie ma tego złego
Modern Cave GirlTłustoczwartkowa klasyka :). W ten dzień chyba nikt nie jest w stanie się oprzeć choćby jednemu puszystemu i słodziutkiemu pączuszkowi :). Ja dopiero nabieram wprawy w ich robieniu
Opowieści z piekarnikakilka kromek bagietki Przygotowanie: Na suchej patelni usmaż wędzone paczki boczku, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Na dużym talerzu ułóż sałaty, pokrojoną w plasterki gruszkę, pokrojone na ćwiartki świeże figi i gorgonzolę pokrojoną w małą kostkę. Bagietkę pokrój na kromki skrop oliwą i usmaż na patelni lub podgrzej w piekarniku. Część plastrów boczku posiekaj nożem. Na sałatce połóż plastry
nietylkopasta.plMoje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują(...)wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz
moj przepis naMoje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują(...)wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz
moj przepis naduża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz. Z gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego wykroić kwadrat, wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Resztę ciasta pokroić
Moja kraina smakówbiszkoptach, więc nie trzeba włączać piekarnika. Do tego orzeźwiające owoce i galaretka. Sam sernik, też ma fajny posmak, ponieważ jest o smaku pomarańczowym. Z dodatkiem soku i otartej skórki pomarańczowej. Całość smakuje naprawdę dobrze. Moim gościom smakowało :) Wypróbujcie, bo ciekawa jestem Waszej opinii. Składniki: 1,5 paczki biszkoptów okrągłych 900 g. sera na sernik (miałam
Agusiowe smakołyki