kartofli - 2 szklanki mąki - pół paczki suszonych drożdży - szklanka wody Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i gnieciemy. Dobrze ja tak pognieść nie do końca dzięki czemu większe kawałki będą w cieście. Dodajemy drożdży oraz wody i wkładamy do foremki. Możemy trochę poczekać aż urosną i wkładamy na do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś pół godziny
Kryzysowa Książka Kucharskadużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubiębiałka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyłączyć piernik, a bezę zostawić jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt nasączyć sokiem
Bulliokruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru 100 ml maślanki 2 łyżki mąki nasionka z 1 laski wanilii 2 (1 + 1) łyżeczki cynamonu 1 (1/2 + 1/2) łyżeczka gałki muszkatołowej Wykonanie: Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć spód widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć
zadanie-gotowaniefarsz - 1 pęczek zielonych szparagów, - 1 paczka tofu naturalnego, - garść nerkowców, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Wymieszać mąki i sól, dodać oleju i odrobinę wody, zagnieść kulkę ciasta, wykleić nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmarować ją olejem i wysypać bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i zapiekać
Co na wege obiad?żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowany(...)Marysi najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem , są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką. Kwestia nadzienia My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem
kuron.com.plWasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? U mnie pełną parą ! W tym roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem... Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis(...)pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam ten etap i o dziwo ani jeden chrust nie popękał. Gorąco polecam :-) PS: chyba nie doczeka czwartku, bo już połowa zjedzona ! Jeśli wolicie pączki, koniecznie zobaczcie przepis na "Mini pączki z wiśniami " Składniki: 500 g mąki pszenne tortowej 1-2 łyżki cukru pudru * 5 żółtek 200 ml śmietany
Marcepanowa kuchniaFaworki inaczej zwane „chrustem” to jedno z tych dań, które według tradycji jest przygotowywane w czasie karnawału. Własnoręcznie przygotowane faworki to idealna propozycja na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 30 min. 2.) Lukier . 12 łyżek cukru pudru przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe. Uwagi: - Jak wiadomo bułeczki drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią
Rita creativeCiasto z czereśniami SKŁADNIKI:czereśnie- 1 kgcukier -250 gmąka -250gjajka -4 sztmąka ziemniaczana -1 łyżkaproszek do pieczenia -1 łyżkagalaretki wiśniowe -2 opakśmietana18%-0,5 lbiszkopty
Kuchnia Danusiwkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę
Delicious Titbitskakao 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 2 jajka L szczypta soli paczka małych biszkopcików Wykonanie: Do miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką - wystarczy minuta, by cukier połączył się z jajkami i rozpuścił. Nadal ubijając trzepaczką, wlewamy olej i mleko(...)gęsta ale płynna. Wylewamy ją do formy o średnicy 21- 23 cm i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika i wyciągamy do całkowitego przestudzenia. Teraz czas na zaparzenie szklanki mocnej, słodkiej kawy, do nasączenia mini biszkopcików. Gotową kawę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa p owidłowa: Składniki: 1 słoik powideł
Kronika Piekarnikamasła (w temperaturze pokojowej) 3/4 kubka cukru (chociaż można by spokojnie dać 1/2) 500 g mąki 1 szklankę mleka / śmietanki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 paczkę proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 3 łyżki kakao Masło ucieramy z żółtkami i cukrem dodając na przemian oba składniki. Po ok 10 – 15 minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę, wymieszaną(...)Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta a na samym końcu dodajemy kakao. Całość mieszamy i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy a gdy ciasto będzie chłodne wierzch oprószmy kakao. Czy Wy też pieczecie babki na Wielkanoc? Macie jakieś ulubione przepisy, formy, smaki
Szybko Tanio Smacznietłuszczu. Po ściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)! Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!! Pączki Składniki (na około 25 sztuk): 4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać(...)innego mocnego alkoholu tłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta) konfitura do nadziania cukier puder albo lukier Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni. 1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić z drożdżami, łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą
UgotujmyTo.plmasła (w temperaturze pokojowej) 3/4 kubka cukru (chociaż można by spokojnie dać 1/2) 500 g mąki 1 szklankę mleka / śmietanki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 paczkę proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z żółtkami i cukrem dodając na przemian oba składniki. Po ok 10 – 15 minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę(...)Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta a na samym końcu dodajemy kakao. Całość mieszamy i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy a gdy ciasto będzie chłodne wierzch oprószmy kakao. Czy Wy też pieczecie babki na Wielkanoc? Macie jakieś ulubione przepisy, formy, smaki
Szybko Tanio Smaczniekarkówki. Carnitas jest odpowiednikiem pulled pork, czyli tak zwanej szarpanej wieprzowiny. Lubię przyrządzać to danie. Wystarczy, że włożę mięso i pozostałe składniki do żeliwnego garnka i wstawię do piekarnika na kilka godzin. Carnitas gotuję powoli przez kilka godzin. Mięso po ugotowaniu jest bardzo miękkie i można je łatwo poszarpać widelcem. Inną zaletą tego dania jest to, że można je przygotować(...)sosem BBQ i wstawić do piekarnika nastawionego na 125ºC. Gotować carnitas 5-6 godzin. Ugotowano mięso powinno się łatwo dzielić za pomocą widelca. Przystąpić do montowania burrito. Warzywa pokroić w kostkę, sałatę drobno poszatkować. Majonez wymieszać z sosem chili. Tortilla podgrzać. Następnie ułożyć porcję sałaty, warzyw, mięsa, sosu, sera na tortilla. Polać dressingiemZwinąć w paczkę, zawijając brzegi do środku. Przekroić
codojedzeniakawy rozpuszczalnej 2 paczki herbatników typu petit Przygotowanie: kruche ciasto: Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. masa kawowa: Śmietanę ubijamy
Bon appetit mon amieudka z kurczaka (60 dkg) paczka sałaty mix (25 dkg) 15 dkg jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu akacjowego 7 dkg orzechów włoskich 7 dkg tartego sera Ementaler 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego estragonu 1 łyżeczka soli Jak przygotować sałatkę z pieczonym kurczakiem . Udka kurczaka dokładnie natrzeć solą. Ułożyć na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
mecookswyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut, dopiero potem rozkroić. Dzięki temu wszystkie soki z mięsa pozostaną w mięsie a nie wypłyną podczas krojenia. Generalnie trzymam się zasady: 1 kg mięsa= 1 godzina pieczenia. Do przygotowania łopatki wieprzowej użyłam przypraw Skworcu . Mięso piekłam w torebce do pieczenia Stella . W paczce znajduje się
Zrób to smacznietego nie sprawdziła. Otworzyłam paczkę i wyjęłam to cudo. Patelnia okazała się ciężka i solidna, a przy tym wszystkim prezentuje się elegancko. Do kompletu dołączona jest idealnie dopasowana pokrywka. Zanim opiszę moje wrażenia z testowania kilka istotnych szczegółów technicznych: patelnia przeznaczona do użytkowania we wszystkich rodzajach kuchenek: ceramicznych, gazowych, elektrycznych, indukcyjnych oraz w piekarniku ; wykonana w nanokompozytowej
Cynamonowe szczęściegalaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnemąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ok. 800 g śliwek wydrylowanych Kruszonka: 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!