śmietany krówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody DODATKOWO 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki duża paczka herbatników Wykonanie Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę przy użyciu miskera. Kiedy białka się spienią dodać sól. Kolejno, do gęstej masy stopniowo dodać cukier. Dokładnie ubić(...)połączyć ze skrobią oraz kakao i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Kolejno dodać łyżeczkę wody i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszki 24×36 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół przez 20-25 minut do suchego patyczka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone
Alle Dobre!Pyszne ciasto, które robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel(...)Oczywiście kajmak możemy zrobić sami, jednak dzisiaj chodziło nam o uzyskanie pysznego deseru przy jak najmniejszym nakładzie pracy i w jak najkrótszym czasie. SKŁADNIKI: 1,5 dużej paczki herbatników (ok. 250 g) 0,5 puszki masy kajmakowej (ok. 200 g) sól 5 szklanek mleka 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka
Kuchnia od dwojgacała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy(...)białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego, który otrzymałam od Paczki Warzyw o współpracy pisałam tutaj). Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut. Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej(...)ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie :1 h 30 minut Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej
nietylkopasta.plmałe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie(...)misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni. Formę przykrywam folią aluminiowa na 15 do 20 minut a następne 15 minut pieczę bez foli aluminiowej i gotowe ,podaje z ryżem bądź z lekką sałatką
Mój Smakchrupek z mlekiem odpada. Doskonale sprawdza się guacamole z nachosami na wypasie. Jak zrobić guacamole sprawdźcie tutaj . A do guacamole przygotowujemy nachosy z wołowiną, jalapeno, cebulą i serem. Potrzebujemy: paczkę dobrej jakości nachosów 0,3 kg mielonej wołowiny 1 łyżkę oleju przyprawę do taco lub potraw meksykańskich jedną drobno pokrojoną cebulę czerwoną ostrą papryczkę (można pominąć) szklankę startego, ostrego żółtego(...)odparuje cała woda, ściągamy i zostawiamy do ostudzenia. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozkładamy nachosy, na to dajemy wołowinę, cebulę, opcjonalnie papryczki i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 10 minut, żeby się ser rozpuścił. Całą blachę i miskę guacamole podsuwamy amebie pod nos i cieszymy się wolnością. Ogólnie nie rozumiem tej histerii związanej
ladykitchenKiedy już wiedziałam, że książka do mnie trafi i najprawdopodobniej dotyczy ryb, spodziewałam się... okładki z rybą właśnie :) Jakie było moje zdziwienie, kiedy po rozpakowaniu paczki zobaczyłam dwie roześmiane i znajome twarze. Znajome to oczywiście tak w przenośni, bo przecież nie znamy się osobiście, a zarówno Karola Okrasę, jak i Dorotę Wellman, dobrze znam tylko ze szklanego ekranu(...)niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem
bistro mamaCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych(...)formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia. Nadzienie 4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody
Gotowanie...to proste !KREM: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej 6 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Krem podpatrzony na blogu: Mała cukierenka - zapraszam :) DODATKOWO: Paczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając(...)żółtku. 5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. 6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). 7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki. 8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto
Marcepanowa kuchniapoznańska piekarnia Fawor, gdzie rzekomo miały zostać usmażone po raz pierwszy. W dodatku „wynaleziono” je przez przypadek, gdy początkujący cukiernik wrzucił do oleju wąski pasek ciasta na pączki. Tym tradycyjnym specjałem raczą się nie tylko Polacy, ale także Litwini i Niemcy. W wersji smażonej na głębokim tłuszczu, to przysmak masowo pochłaniany w Tłusty Czwartek, a że do niego(...)ciasta francuskiego (375 g) Dodatkowo: - lukier lub cukier puder Ciasto wyjmujemy z lodówki ok. 15 minut wcześniej (podczas rozwijania nie będzie pękało). Blaszki wykładamy matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy, dzielimy radełkiem wzdłuż na 7 pasków, następnie każdy na pół. W sumie otrzymamy ich 14. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy
mojewypiekiinietylko~brownie na bazie awokado i banana z borówkami~ Wczoraj sobie trochę odpoczęłam :) Uważam że w każdym tygodniu powinien być jeszcze jakiś dzień wolny, oprócz weekendu :D
breakfast of dreamsJest to przepis na obiad, który może zrobić dziecko. Cały widz polega na tym, by zawinąć w placek tortilli kawałki warzyw i mięsa. Warto mieć w domu taką rezerwową paczkę placków tortilli “na czarną godzinę” – gdy nie mamy czasu na gotowanie, możemy zlecić dziecku, by przygotowało tortille. Młodszym dzieciom trzeba przygotować warzywa, krojąc je w kawałki. Starsze(...)lubią frytki, ale nie wszystkie wiedzą, że mogą w domu przygotować dużo zdrowszą wersję chrupiących ziemniaczków Z tym przepisem poradzą sobie starsze dzieci, które dobrze operują nożem. Ziemniaczki do piekarnika może włożyć ktoś starszy, by dziecko się nie oparzyło. Jednak przepis sam w sobie jest bardzo prosty. Zerknij tutaj, by sprawdzić przepis na pieczone ziemniaczki. Szukasz prostych i zdrowych przepisów
Wiszniówkaciasta wyjdzie ich na prawdę dużo. Składniki: 2,5-3 kg mąki 2 kostki margaryny 4 szkl cukru 2-3 szkl gorącej wody 1 szkl cukru lub miodu 2 paczki przyprawy do piernika 1 proszek do pieczenia 8 dag amoniaku 3/4 l ciepłego mleka 2-3 łyżki kakao 8 jajek Przygotowanie: Cukier przepalić, dodać gorącą wodę (powoli uważać żeby się(...)jajka, amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło. Gdy ciasto odpocznie porcjami trochę wyrobić, rozwałkować na grubość 0,5 cm.Wykrawać pierniczki, piec w piekarniku nagrzany do 180 stopni przez ok 10 minut. Ostudzone pierniczki dekorować wg uznania
Motylkowa Kuchniaproduktu/ Jeżeli nie posiadacie formy na muffinki,bądź pieczecie je bardzo rzadko, polecam Wam papilotki na stelażu . Nie potrzebujemy do nich specjalnej formy, tylko blachę, ewentualnie ruszt z piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek czy muffinek, usuwamy stelaż, delikatnie odrywając go od papilotki. Papilotki te wykonane są z dobrej jakości papieru do pieczenia, zatem macie pewność(...)formie. Należy pamiętać, że papilotki w stelażu mają większą pojemność, niż te, które umieszczamy w formie. Ja, przyznam się szczerze, od zawsze korzystałam z formy. Dopiero po otrzymaniu (mega:)) paczki od firmy Papilart , mogłam sprawdzić i porównać obie formy wypieku. Z obu jestem zadowolona. Niebawem na blogu pojawi się porównanie wszystkich możliwości wypieku babeczek i muffinek. * przepis pochodzi z książki
CookYourselfdanie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili(...)napęcznienia na conajmniej 12h, może być dłużej. Po tym czasie ziarna odcedzić na sicie (durszlaku), przełożyć do miski, dodać olej, posolić, posypać czosnkiem, dokładnie zamieszać. Na blaszkę z piekarnika wykładam dwa papiery, ale tak by każdy był oddzielną powierzchnią, by zawartości się nie mieszały. Część ciecierzycy w wersji łagodnej wykładam na jedną część papieru, do pozostałej części dodaję wędzoną paprykę
Smaczne Zdrowe