szkl cukru parę kropli esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Krem ananasowy: 2 szkl mleka 1/2 szkl soku z puszki po ananasie 1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 100 g masła w temp. pokojowej 1/2 puszki ananasa około 60 g wiórków kokosowych ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest(...)woda z sokiem cytrynowym Do dekoracji : około 30 g wiórków kokosowych 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu. 3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko
Gotowanie...to proste !przede wszystkim proste w przygotowaniu - dla wszystkich osób będących na diecie bezglutenowej z wyboru lub z przymusu, ze względu na alergię lub nietolerancję pokarmową. Składniki: - 350g kaszy jaglanej; - paczka mrożonych malin; - 1 duże jabłko, - 3 łyżki miodu, - 2 łyżki oleju kokosowego, - 1 łyżka masła. Przygotowanie: - maliny rozmrażamy i przesypujemy do miseczki, - do malin dodajemy miód i starte jabłuszko, - wsypujemy(...)masło, - rozpuszczony olej z masłem dodajemy do kaszy i owoców i wszystko razem dokładnie mieszamy, - całość przekładamy do blachy - jak widać na zdjęciu użyłam blaszki średniego rozmiaru, - pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40minut, co jakiś czas sprawdzamy czy góra zapiekanki za bardzo się nie przypieka. GOTOWE! SMACZNEGO
MintTasteciekawą i naprawdę bardzo smaczną przekąskę. Przekąskę sporządzoną z bardzo prostych i dostępnych pod ręką składników. Właściwie - jaką przekąskę? Taka jedna paróweczka, to całe śniadanie lub kolacja! :) Składniki: 1 paczka ciasta francuskiego 6 serdelków (grubych parówek) 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów boczku sos pomidorowy lub keczup 1 jajko Wykonanie: Ciasto podzielić na 6 prostokątów i każdy posmarować sosem pomidorowym(...)plasterkiem boczku. Każdą zawinąć ściśle w prostokąt ciasta i skleić brzeg, a następnie zanurzyć w miseczce z rozbełtanym jajkiem. Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawać na liściach sałaty
zadanie-gotowanieOstatnio na tak zwanej tapecie mam kilka książek,w tym kilka kulinarnych. W każdej chwili sięgam i czytam, a jak czytam i widzę zdjęcia jedzonka, to
Blondynka Gotujeserka ricotta 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników 2 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe Forma najlepiej tortownica kwadratowa 24/24 Wykonanie : Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem(...)olejek.Mieszamy mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony
Sama słodycz i szczypta chiliznalazłam wiele identycznych przepisów tak wiec zrobiłam według najsłynniejszego przepisu na rurki z kremem. Powiem wam ,że jak już kupować "formy" do rurek z kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą ilość rurek, proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła(...)bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarniki do 200 *C. do 500 g mąki dodajemy śmietanę i ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało oraz szczyptę soli. Ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki
W Moim Magicznym Domutemperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1 żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym(...)brzeg zmoczyć wodą, umieścić drugie koło ciasta na wierzchu i docisnąć uszczelniając bardzo dobrze krawędzie. (Na tym etapie można schować ciasto na noc do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, Ukształtować boki ciasta i używając noża ponacinać wzorek na górze. Wymieszać żółtka z mlekiem i posmarować wierzch ciasta, nie smarować bocznej krawędzi. Nożem zrobić
Stare GaryCzas czytania: 2 min Brak czasu zabieganie, kto tego nie doświadcza szczególnie przed świętami, a jeść trzeba! Mam przepis na błyskawiczny obiad i to bardzo, bardzo
SprawdzonaKuchnia.plśmietany krówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody DODATKOWO 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki duża paczka herbatników Wykonanie Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę przy użyciu miskera. Kiedy białka się spienią dodać sól. Kolejno, do gęstej masy stopniowo dodać cukier. Dokładnie ubić(...)połączyć ze skrobią oraz kakao i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Kolejno dodać łyżeczkę wody i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszki 24×36 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół przez 20-25 minut do suchego patyczka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone
Alle Dobre!Pyszne ciasto, które robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel(...)Oczywiście kajmak możemy zrobić sami, jednak dzisiaj chodziło nam o uzyskanie pysznego deseru przy jak najmniejszym nakładzie pracy i w jak najkrótszym czasie. SKŁADNIKI: 1,5 dużej paczki herbatników (ok. 250 g) 0,5 puszki masy kajmakowej (ok. 200 g) sól 5 szklanek mleka 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka
Kuchnia od dwojgacała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy(...)białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego, który otrzymałam od Paczki Warzyw o współpracy pisałam tutaj). Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut. Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej(...)ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie :1 h 30 minut Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej
nietylkopasta.plmałe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie(...)misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni. Formę przykrywam folią aluminiowa na 15 do 20 minut a następne 15 minut pieczę bez foli aluminiowej i gotowe ,podaje z ryżem bądź z lekką sałatką
Mój Smak