pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:53/157)

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 204

razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiściez innymi owocami.Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie.Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwilena wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle(...)najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste 43

pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę(...)słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe jak pączki Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Artykuł Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM Z PUSZKI + FILMIK 55

puszka mleka słodzonego, skondensowanego 530 g  1 cukier waniliowy  100 ml śmietany 30 % 2 budynie waniliowe bez cukru, każdy po 40 g  garść rodzynek 1 paczka dowolnych herbatników 100 g czekolady mlecznej + 4 łyżki śmietany 30 % migdały do posypania PRZYGOTOWANIE :  Na dno blaszki o rozmiarze 25/30 cm, rozkładamy papier do pieczenia i herbatniki.  Do misy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i rodzynki, mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do sera i mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 * C, pieczemy jedną godzinę , funkcja termoobieg.  Po upieczeniu studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Czekoladę łamiemy na kawałki i wlewamy śmietanę. Podgrzewamy 1 minutę

Kulinarne Fantazje Marioli
Piankowiec bezowy z malinami 155

frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam!     Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Frużelina malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone) 50g cukru(...)tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny *** *** Po tym czasie spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Studzimy *** *** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę: maliny zasypujemy cukrem (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej je rozmrażamy) i gotujemy

Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka (bez glutenu) 150

wrzucę je w rękaw cukierniczy i spróbuję zrobić kruche ciastka bezglutenowe. I muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjnie! W sumie nie wiem czy nie smakują nam bardziej niż same pączki. SZTOS!!! Może pociągnę tą piękną tradycję i też będę miał taką całą okrągłą metalową puszkę z ciastkami. Tylko nie mam kredensu, meblościanki ani nawet takiej metalowej puszki Składniki ( na furę(...)pieczenia 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki masła klarowanego (rozpuszczonego) ¾ szklanki mleka (u mnie migdałowe) TUTAJ przepis na najlepsze roślinne mleko szczypta soli wanilia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy w misce sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy wszystko ponownie. Ciasto wrzucamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy

PaleoLife
sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników... 131

budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja(...)mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z rodzynkami. 155

białego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła  3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g  rodzynek sułtańkich Helio   blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem(...)rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach, wyciągamy ciasto gdy całkiem ostygnie. Zimny sernik można polukrować lub oprószyć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym 137

łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody KREM CZEKOLADOWY 500 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody DODATKOWO 1 paczka biszkoptów 1/2 słoika dżemu porzeczkowego kakao do dekoracji 1/2 szklanki mleka Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy(...)dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, w 180 stopniach. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu, aż czekolada

Alle Dobre!
Malinowa chmurka nie co inaczej -jedno z najpyszniejszych ciast po karpatce 122

jdnolitą masę i dać na godzinę do lodówki ciasto przeznaczone na dużą blachę 26na 33 Po godzinie rozwałkować i wyłożyć blaszkę ,ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok30 min podpiec. Gdy ciasto upieczone rozpuścić 4 galaretki czerwone wedle przepisu ,.jak mamy mrożone maliny to wkladamy je do galaretki ,ja dałam ok 700g .Galaretkę dałam(...)litr śmietany 36 % 500 gram serka maskarpone ,3 lyżki cukru pudru śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec dodajemy serek .Masę wykładamy na galaretkę Na koniec posypkę robimy paczka migdałów i parę łyżek kokosu przyrumienic na patelni posypac ciasto

Moje Wyroby
Obłędny bakaliowiec czyli mało pracy, duży efekt 109

Jeśli macie ochotę przywitać Nowy Rok pysznym ciastem, a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami to ciasto jest dla Was idealne.  Składniki: duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego, kostka masła, 200 g suszonych moreli, 300 g suszonej żurawiny/rodzynek, 300 g orzechów włoskich, tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe. Krakersy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem, wymieszać i przełożyć na spód(...)dodaję żurawinę, którą uwielbiam, a poza tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy, zalać mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało. Na początku jest dość miękkie i ciężko się je kroi ale po nocy spędzonej w lodówce - rewelacja

Moja kraina smaków
Wegańskie nuggetsy z kaszy jaglanej 160

łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody  3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Panierka: pół paczki krakersów Przygotowanie: Przed gotowaniem kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody. Wstawiamy do gotowania pod przykryciem i nie mieszamy(...)ostygnięcia. Posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, oliwę, wodę i mąkę mieszamy dokładnie razem. Formujemy niewielkie nuggetsy i obtaczamy w panierce z pokruszonych krakersów. Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i zajadamy się ze smakiem :)  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 350

smaczna. Na przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie?  Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego  1 duża marchew 1 bakłażan  1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka(...)około 10 minut. Odsączyć. Wszystkie warzywa marynować w oliwie z octem, tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 351

bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka   Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy(...)pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam 2 piersi kurczaka, posypałam

Kuchenne Wariacje
Oczy Carycy 411

szklanki mleka  budyń śmietankowy bez cukru  2 łyżki cukru  1 cukier waniliowy 16g  1 kostka miękkiego masła lub margaryny  Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe  paczka okrągłych biszkoptów 180g  Napar:  1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru  1 polewa czekoladowa  Wykonanie:  Ciasto jasne : białka ubić na sztywno(...)olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.  Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wegańskie muffiny z granolą 160

też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki  (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli(...)batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub  ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę, sodę i sól. W osobnym naczyniu przygotuj roślinną „maślankę” : do podanej ilości

Roślinna - blog wegański