masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek wanilii wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy(...)mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Sajkofanka smakutaki wypiek, do krojenia, smarowania serkiem, miodem, powidłem. Lekki pomimo bakalii, bo zawiera bardzo mało tłuszczu. Bardzo słodki pomimo małej ilości cukru, ponieważ słodkości dodają mu daktyle ( dostałam paczkę od pewnej pani z Telawiwu i okazało się, że nie zdawałam sobie sprawy, jak daktyl może być pyszny). Bardzo aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom, koniecznie włoskim. Dla mnie to przyjemny akcent(...)trzepaczką. Powstała masa będzie bardzo gęsta. Dosypujemy orzechy, daktyle i mieszamy całość łyżką. Przekładamy ciasto do formy keksowej - u mnie krótka, silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 min, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut w otwartym piekarniku i gotowe. Najsmaczniejsza jest piętka - taka jeszcze ciepła. Kto pierwszy złapie za nóż, ten to poczuje. Aktualnie
Kronika PiekarnikaPieczone krokiety z warzywami - przepis na 10 sztuk Do przygotowania krokietów będziesz potrzebować: 250g mąki graham, 300ml mleka, 100ml wody gazowanej, 2 jajka, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 paczki mrożonych warzyw, 70g żółtego sera. 1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę, dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju rzepakowego, po czym dokładnie wymieszaj ciasto(...)Każdy naleśnik napełnij farszem z warzyw, posyp startym serem i zawiń jak krokiet. 5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na nim rozłóż krokiety i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 7-10 minut. Do tak przygotowanych krokietów idealnie pasuje sos czosnkowy
Z notatnika dietetykahomogenizowanego waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek kawy Inki mlecznej 350 ml wody Polewa: 10 dag białej czekolady 1/3 szklanki kremówki 30% Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców 3 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera wsypać cukier(...)będzie dość gęste. Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu. Zostawić w blaszce
Wanilia i Kardamonproszku do pieczenia sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g masła 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki wody 5 żółtek 2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka) 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 1/4 szklanki spirytusu brzoskwinie z 1 puszki - osączone i pokrojone w kostkę 2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuszczone(...)kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia). Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie
babka w formiegorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g Szklanka mleka 2 łyżki masła 80g miodu 1 białko W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno(...)miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego koloru ( w moim piekarniku) 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu, bułki polałam lukrem. Lukier 3/4 szklanka cukru pudru łyżka śmietany Smacznego
Kurnikowobardzo popularne w wielu krajach, w tym Chile . Bardzo dawno temu przywędrowało i zadomowiło się w chilijskiej kuchni pod nazwą "spaghetti Bontú" (tak-jest to rodzaj spaghetti, ale z piekarnika :)) lub po prostu "tallarines Bontú ". Nic dziwnego, że tak się w ich kuchni przyjęło, bo to proste smaki, a taka właśnie jest typowa chilijska kuchnia - proste i łatwe gotowanie, niektórzy(...)jest to akurat ten rząd przepisów, który można dowolnie modyfikować pod własne kubki smakowe, dodając lub zmieniając składniki oraz przyprawy. Jak romantyczna kolacja to... WINO ! Kilka dni temu dostałam paczkę z chilijskimi winami Panul i przygotowałam danie, które nie tylko jest popularne w Chile, ale przede wszystkim doskonale komponuje się z jednym z nich - wytrawne, białe wino Panul Chardonnay , które
Kolorowy Przepisowniksposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Z kiełbasek odciąć końcówki(...)Wymieszać z majerankiem. Schłodzone ciasto pokroić na prostokąty i na każdy nałożyć kilka piórek cebuli. Zawinąć delikatnie kiełbaski w prostokąty ciasta i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotować sos. Powoli podgrzać śmietankę w rondelku i dodać połowę obu musztard. Stopniowo dodawać więcej musztardy, aż do uzyskania pożądanej ostrości
zadanie-gotowaniesmażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około trzech szklanek,odrobinę oleju i sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce(...)Rozłożyłam je na pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane kapary. Wstawiłam pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam przez około 15 minut. Smacznego
potrawyregionalneSKŁADNIKI: 4 jajka 150 g cukru wanilia 1 paczka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki 6 dużych jabłek rodzynki cynamon 3 białka + 1 łyżka cukru na bezę Jajka ubić z cukrem i dodawać po trochu miękkiego masła, wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do ciasta. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę(...)posypać obficie cynamonem i rodzynkami, zalać ciastem. Można troszkę jabłek wrzucić na wierzch ciasta. Pieczemy ciasto 45 min i wyjmujemy, nakładamy ubitą pianę z białek i ponownie wstawiamy do piekarnika aby beza się delikatnie podrumieniła
harrisadoda 4 bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać jogurty i serek - utrzeć Wsypać do masy kurkumę, mąkę i dobrze wymieszać Wsypać proszek, białka ubić na pianę, dodać(...)Foremkę o średnicy 22 cm wyłożyłam na dnie podłużnymi biszkoptami, kilka starczyło na boki :) Piekłam w temp. 180 stopni C. przez około 1 godz. Pozwoliłam ciastu wystygnąć w otwartym piekarniku, można upiec w prodiżu. Najlepszy na drugi dzień
Proste Potrawyniszczy tkanin. Co jeszcze mogę polecić? Mleczko do czyszczenia Scheuer Milch EDEKA , które sprawdza się przy różnych powierzchniach. Idealnie czyści wanny, umywalki, zlewozmywaki, armaturę, glazurę oraz piekarniki. Jest bardzo uniwersalne, ponieważ usuwa uciążliwy brud, osad z kamienia i tłuszcz. Po za tym mleczko nie rysuje powierzchni oraz posiada delikatny, cytrynowy zapach. Duża butelka(...)stalowe powierzchnie. Można je stosować również do chromu. Oprócz niemieckiej chemii zaopatrzyłam się w pyszne słodkości na prezent i różne kosmetyki. Skoro zamawiałam potrzebne przedmioty to do paczki wrzuciłam troszkę innych produktów. Koniecznie zajrzyjcie na stronę www.zoodommy.pl ! A Wy kupujecie produkty z Niemiec ? Znacie przedstawione przeze mnie środki czystości
Di gotujecukru pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia(...)szybko zgniotłam ciasto, tak żeby nie ogrzało się od rąk i utworzyłam z niego kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na godzinę, a najlepiej na dwie. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Dużą foremkę, w której miałam upiec ciasto (40x26 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki starłam na tarce na dużych oczkach wprost
Kuchnia u Krysidomowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki(...)uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się
RAROSSApuszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie : Placki bakaliowe: Wszystkie składniki powinny(...)delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty. Krem budyniowo-brzoskwiniowy: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl
Nastoletnie Wypiekanie