mała puszka mandarynek w zalewie / 1 i 1/2 puszki mandarynek 1/2 galaretki cytrynowej bądź pomarańczowej / cała jedna paczka galaretki cytrynowej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Wszystkie składniki oprócz mandarynek i galaretki w proszku umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było(...)całej puszki ) odsączone z zalewy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 50-60 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki. 3. Następnego dnia przygotowujemy galaretkę dając o 100 ml mniej wody niż jest to na opakowaniu. Wykładamy mandarynki na wierzch i następnie lekko tężejąca
Gotowanie...to proste !wczorajszych pączków. Postanowiłam je wykorzystać do brownie z malinami. Brownie na niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach. Jak dla mnie jeden kawałek wystarczy(...)gorzkiej czekolady, 70% kakao 125 śmietanki 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 125 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 100 g mrożonych malin Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozpuść czekoladę, masło i śmietankę. Dodaj dwa jajka, cukier, wanilię i wymieszaj balonową trzepaczką. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj
codojedzeniaCiambelline to po włosku pączki - jednak te precelki to raczej ciasteczka - ale bardzo smaczne. Popularne we Włoszech szczególnie w okresie karnawału, jak nasze pączki czy faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej(...)krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolujemy wałeczki i zawijamy w precelki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) - do zrumienienia. Studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeCzas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja
SprawdzonaKuchnia.plprzepisu na najbliższą okazję urodzinowo-imieninową:)) Składniki Biszkopt szpinakowy 6 jajek 6 łyżek oliwy 1 szklanka mąki pszennej, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru paczka rozdrobnionego, mrożonego szpinaku( paczka 400g) Krem 500 ml śmietanki 36 % 2509 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru Dodatkowo świeże jagody i czerwone porzeczki, ok 500g Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie(...)pieczenia. Mieszać ręcznie, nie miksować. Na koniec dodawać porcjami szpinak, delikatnie mieszać łopatką. Dno tortownicy ( u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przekroić na 2 blaty. Wierzch górnego blatu lekko ściąć i rozdrobnić. Okruchy odłożyć na potem
gotuj ze mnążółtek * pół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto(...)mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Większą, jasną częścią ciasta wylepić formę prostokątną (u mnie była 24/26 cm), lekko po nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie warstwę dżemu z czarnej porzeczki
Zrób to smaczniewięcej jeśli ktoś lubi mocniej słodkie desery kefir – 100 ml olej – 50 ml + odrobina do wysmarowania blachy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka soda – szczypta lentilki – 1 mała paczka esensja mocnej kawy – 5 łyżek sól – szczypta cukier puder do posypania – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Ubić na dość sztywną pianę. Dodać olej, kefir(...)zostawić na koniec do dekoracji ). Formę na babeczki wysmarować olejem, przełożyć masę i piec w 180 º na funkcji grzania góra/dół przez 20 – 35 minut ( zależy od piekarnika ). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Na koniec można udekorować babeczki pozostałymi lentilkami i posypać cukrem pudrem
kuchniabellissima.wordpress.comzatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche składniki z marchewką. Dolewać stopniowo(...)mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny rosnąć ok. pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 40 minut. Odłożyć do ostygnięcia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce
Weekendy w domu i ogrodzieCzas czytania: 2 min Bułki z twarożkiem są tak pyszne, że znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie musicie upiec je i sami przekonać się o ich smaku. Bułki
SprawdzonaKuchnia.pldonaty (Mini donuts). To nic innego jak szybkie pączki z dziurką. Pączki bez drożdży, które nie tylko uroczo wyglądają, ale też dobrze smakują. Przy tym są ciut mniej kaloryczne od smażonych odpowiedników Mini donaty świetnie sprawdzą się na wszelkich przyjęciach i imprezach. Chętnie sięgają po nie też maluchy. Takie pieczone pączki z dziurką można dowolnie dekorować. U nas dziś mleczna(...)mini donatów. Taką formę możecie kupić na stronie Wszystkiego Słodkiego . Warto tam zajrzeć. Mają fajny i bogaty asortyment. To miejsce idealne dla wielbicieli słodkich wypieków A wracając do pieczonych pączków… Zobaczcie jak łatwo je przygotować Składniki: (na 24 szt) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka M 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli
Słodkie okruszkiDoskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączenie smaków, delikatna konsystencja, wszystko tu do siebie pasuje. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 1 paczka biszkoptów, ulubionych Składniki na masę serową: 500 g twarogu (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru brązowego 125 ml syropu klonowego 1 ¼ łyżeczki cynamonu 180 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Śmietankę ubijam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam już delikatnie łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam biszkoptami, na biszkopty wykładam masę serową. Górę wyrównuję i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i delikatnie uchylam drzwiczki. Po 30 minutach wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik
Słodki sentymentowocami? :) Składniki na ucierane ciasto: * 2 szklanki (240 g) mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 5 jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru Składniki na masę budyniową: * 2 paczki budyniu śmietankowego * 750 ml mleka * 4 łyżki cukru Dodatkowo: * 1 słoik (900 ml) jabłek prażonych (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania Wykonanie: Białka jaj oddzielić od żółtek. W misce(...)sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy z żółtek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Formę kwadratową o boku 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C zapiec spód ciasta około 15 minut. W między czasie przygotować budyń. 500 ml mleka zagotować w garnku z dodatkiem cukru, pozostałe 250 ml wymieszać z proszkiem budyniowym
Zrób to smacznieoliwy + do posmarowania 2 – 3 łyżki 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 szklanka ciepłej wody około 45°C 1 paczka suszonych drożdży Wykonanie: Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą(...)położyć na blachę, posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 25 – 30 minut. Studzić na kratce. Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, nastawić program do ciast rosnących. Po skończonym programie postępować jak wyżej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba
SprawdzonaKuchnia.pl