pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:47/176)

Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 214

piekarnika, lekko przestudzić. W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca.  Ale na parapecie moje orchidee wypuściły nowe pączki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sakura dla zdrowia 38

window.adsbygoogle || []).push({}); Dzis przepis na trochę inne pączki z wiśni. Sakura to pączki kwiatów wiśni. Pączki kwiatowe wiśni to zamknięte jeszcze kwiaty drzewa wiśniowego, które rozwijają się na wiosnę. W zależności od odmiany wiśni, mogą mieć różne kolory – od białych po różowe. Ciekawostki o pączkach kwiatowych wiśni: 1. Okres pojawiania się: Pączki zaczynają formować się zimą i stopniowo rozwijają się(...)sakura) są symbolem ulotności życia i piękna. W Polsce również uważa się je za oznakę nadchodzącej wiosny i odrodzenia przyrody. 4. Wykorzystanie pąków i kwiatów: W kuchni japońskiej solone pączki kwiatowe sakury używane są do przygotowywania herbaty i deserów. W kosmetyce ekstrakt z kwiatów wiśni jest stosowany w kremach i perfumach. Właściwości sakury (kwiatów wiśni japońskiej – Prunus serrulata) Kwiaty sakury

prawdziwe jedzenie
Ciasto „miętusek” 166

galaretkowa: -2 galaretki o smaku agrestowym -2 łyżki cukru -500 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% Przydadzą się także: -listki świeżej mięty do dekoracji -tabliczka gorzkiej czekolady -duża paczka herbatników Wykonanie – krok po kroku: Ciasto: Jajka należy ubić z cukrem do białości. Następnie należy dodawać po jednej łyżce mąki ciągle powoli mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia(...)oraz kakao i dokładnie wymieszać. Teraz należy przygotować blaszkę. Moja ma wymiar 26x35cm. Dokładnie wysmaruj ją tłuszczem, np margaryną i rozłóż papier do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170″C przez około 30 minut. W międzyczasie 2 galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego

Arbuziaki
Rolada szpinakowa 256

paczka mrożonego szpinaku (najlepszy brykiecik); olej - 3/4 szklanki Nadzienie: 6 jaj ugotowanych; musztarda; serek topiony (2 trójkąciki); puszka tuńczyka we własnym sosie; sól, pieprz, koperek Wykonanie: Ubić białka z odrobiną soli. do rozmrożonego, wyciśniętego szpinaku dodać żółtka, wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać w szpinak, połączyć olejem. Papierem do pieczenia wyścielić blaszkę oryginalną z piekarnika

kgwjanczewo
Kakaowe ciasteczka ryżowe czyli poWeekendowe Łakocie odc. 158 235

paczka 150 g kliku ryżowego 200 g masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek i zagniatamy by powstało zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp ok 3 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pstrąg pieczony z bobem i ziemniaczkami 177

Paczka bobu ½ cytryny ½ pęczka natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Nieco oleju Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do formy do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis 210

piekarnikiem sprawdza się deser w postaci sernika na zimno z owocami i galaretką. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga dużo cierpliwości. Trzeba czekać aż galaretka stężeje, im więcej warstw tym więcej czekania dlatego mój ma tylko dwie warstwy. Dzieci go wręcz uwielbiają, jest kolorowy i można w nim przemycić dużo owoców. Sernik na zimno z galaretką i owocami Składniki ½ paczki

Pyza i Surówka
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 193

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie(...)się ze sobą skleiły.      Teraz formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 170-175 stopni C.       Wyrośnięty chlebek smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy około 25-30 minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni

Rozpustne gotowanie
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 393

Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce

Moja Delicja
Pieczone pączki z ziemniakami 106

przygotowywaniu pączków… :) Wyszło mi 52 małych sztuk :) Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo, że równie kaloryczne, że tradycja… Ale jest kilka argumentów za pieczonymi: Robi się je szybciej ponieważ na raz piecze się np. 16 pączków(...)jeść małe dzieci, takie jak mój 1,5 roczny Ryś, zwykłe pączki są zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka, oczywiście Ryś dostał bez skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu są wilgotne, puszyste, długo pozostają świeże, nie są gnieciuchami, są sprężyste ale nie suche. [:Listonic] Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 108

przygotowywaniu pączków… :) Wyszło mi 52 małych sztuk :) Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo, że równie kaloryczne, że tradycja… Ale jest kilka argumentów za pieczonymi: Robi się je szybciej ponieważ na raz piecze się np. 16 pączków(...)jeść małe dzieci, takie jak mój 1,5 roczny Ryś, zwykłe pączki są zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka, oczywiście Ryś dostał bez skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu są wilgotne, puszyste, długo pozostają świeże, nie są gnieciuchami, są sprężyste ale nie suche. [:Listonic] Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 161

przygotowywaniu pączków… :) Wyszło mi 52 małych sztuk :) Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo, że równie kaloryczne, że tradycja… Ale jest kilka argumentów za pieczonymi: Robi się je szybciej ponieważ na raz piecze się np. 16 pączków(...)jeść małe dzieci, takie jak mój 1,5 roczny Ryś, zwykłe pączki są zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka, oczywiście Ryś dostał bez skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu są wilgotne, puszyste, długo pozostają świeże, nie są gnieciuchami, są sprężyste ale nie suche. [:Listonic] Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 209

pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru(...)jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część

moj przepis na