pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:47/157)

Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 641

opadnięciu bezy. Pamiętamy o cieście w zamrażalce. Nie może zamarznąć. 7. Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią (może być cała paczka) i 3 łyżeczki cukru, posypujemy też cynamonem. Mieszamy. 8. Na wyklejone ciasto nakładamy nasze jabłka. Możemy jeszcze sypnąć cynamonem. 9. Teraz przyszedł czas na jedną część ciasta z zamrażalki. Trzemy(...)jabłek. 10. Na starte ciasto nakładamy bezę. 11. I teraz przyszedł czas na ostatnią część ciasta z zamrażalnika, które trzemy na tarce o dużych oczkach na warstwę bezy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i 45 minut pieczenia powinno wystarczyć. Ale że mój piekarnik (Bosch) jest chimeryczny, tak ja piekę 40 minut z termoobiegiem, a potem

Kawa z mlekiem
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 413

ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi 12 sztuk ciasteczek. Jak je zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że rozwałkowane ciasto podzielisz na kwadraty, na ich środek położysz po łyżeczce ulubionego dżemu (my użyliśmy truskawkowej konfitury domowej(...)trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Piecze się je na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200′ C przez około 15 minut na złoty kolor. Co ważne ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, a umówmy się że te poranne minuty przed wyprawieniem dziecka

Arbuziaki
Wytrawny frgál na Lysej Horze 115

mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli  Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, a drożdże rozrabiamy w odrobinie letniej wody. Margarynę roztapiamy i mieszamy z mąką. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i ugniatamy(...)mieszamy ze zmiksowaną fasolą.  Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu w momencie kiedy będzie się już w samochodzie :) Fajnie się

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 160

Sezam blendujemy z płatkami i cukrem. Gdy powstanie lekko wilgotna masa (uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę  do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz(...)delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie, może oprószyć pudrem. Do ciasta nie dawałam białek, tak jak wspominałam we wpisie z pączkami, stara mądrość mówi, że to białko jest winne szybkiego czerstwienia drożdżowych wypieków.  Za to do kruszonki nadaje się znakomicie, ona czym bardziej sucha i chrupiąca tym lepiej

Dieta moja pasja
Czekoladowy tort fasolowy 206

łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę(...)pieczenia i dodać do masła. Wymieszać. Następnie dodać do tego masę fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z nutellą i truskawkami 154

łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku co ok 2 minuty(...)partiami do masy biszkoptowej. Na końcu dolewamy łyżeczkę oleju. Przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wstawiamy na ok 35 minut lub do suchego patyczka do nagrzanego (170stopni) piekarnika. Budyń gotujemy według zaleceń na etykiecie. Studzimy. Zimną margarynę miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu, ostrożnie mieszając tak, aby masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy

ChilliJemy
Pavlova 120

unosi się jakby na skrzydłach a nie tańczy. Czy deser został specjalnie dla niej stworzony, czy też istniejący deser tak nazwano... teraz już nie rozstrzygniemy. Kształt bezy ma przypominać paczkę tutu – czyli krótką, sztywno sterczącą spódniczkę. Białka ubić na sztywną masę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Następnie dodawać stopniowo cukier puder , należy pamiętać o zbieraniu cukru z boków miski. Następnie(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm. Wyłożyć masę na papier.    Szpatułką lub łyżką „wyciągnąć” boki do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 1 godzinę i 15 minut.    Beza jest dobra gdy jest sucha w dotyku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić

królestwo garów
Bułki drożdżowe całonocne 136

Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki(...)być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków

UgotujmyTo.pl
Przepyszne i łatwe ciasto serowo malinowe z kajmakiem (sernik gotowany) +FILM 51

sera z wiaderka - szklanka mleka 250ml - 3 jajka - 3/4 szkl cukru - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka DODATKOWO -2 paczki kakaowych herbatników (ok 500g) -400g kajmaku -ok 500g malin (użyłam mrożonych) -3 szkl wrzątku (750ml) -2 galaretki malinowe BISZKOPT  Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę(...)Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie  mieszamy łyżką do połączenia  i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka, biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. MASA SEROWA W miseczce mieszamy 250ml mleka, 2 budynie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM 48

masła w temperaturze pokojowej  * 2 łyżki cukru pudru * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia *2 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa budyniowa: * 1 litr mleka * 3 paczki (po 40 g każda) budyniu śmietankowego * 5 łyżek cukru Dodatkowo: * około 500 g rabarbaru * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść(...)Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie ugotować budyń. 800 ml mleka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 200 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem

Zrób to smacznie
Budyniowiec bez pieczenia 144

Budyniowiec bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika.  Kruche herbatniki z dodatkiem pysznej masy budyniowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo ciasto budyni owiec można przygotować w zaledwie 15 minut, co jest jego ogromną zaletą. Jeśli lubicie szybkie i łatwe ciasta, koniecznie musicie skosztować budyniowca. Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia(...)Składniki 1,5 l mleka 10 łyżeczek cukru 2 cukry wanilinowe 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250 herbatników kakaowych paczka mini biszkoptów Wykonanie Szklankę mleka łączymy z mąką i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozpuszczoną mąkę z jajkami. Ciągle

Alle Dobre!
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 82

Czas czytania: 3 min Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z

SprawdzonaKuchnia.pl
Przepis na bajgle 90

misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na 4 równe części. Stwórz bajgle, możesz to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym jest stworzenie pączka i zrobienie w nim dziurki a drugim stworzenie walca i połączenie jego końców. Tak przygotowane bajgle odstaw na blasze na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę w sporym(...)bajgle i gotuj 3-4 minuty, obracając w połowie czasu. Wyjmij bajgle i posyp ziarnami, sezamem i czarnuszką. Połóż bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru. SMACZNEGO! Artykuł Przepis na bajgle pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 114

rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy(...)tarce o małych oczkach. Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z serem i rodzynkami . 159

przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciast możecie formować dowolne kształty bułeczek, pierwszy to wyciąć koło nałożyć łyżkę sera i zlepić jak pączka, druga propozycja to rozwałkować prostokąt równomiernie rozprowadzić ser i zwinąć na dwa razy wycinać około 10 cm bułeczki, trzecia propozycja to wyciąć kwadrat np 9na 9 cm złożyć w trójkąt(...)przeciwne rogi złożyć do środka i nałożyć ser. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.  Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułki posmarować mlekiem. Piec  w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem ma mieć konsystencję gęstej śmietany i lukrujemy bułeczki

Sama słodycz i szczypta chili