choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie przepis z zupełnie innej paczki, niejako kontynuacja poprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam(...)blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec w temperaturze 180 C przez 15 minut. Wyciągnięte prosto z piekarnika będą dość miękkie, jak wszystkie pierniczki, ale po chwili stwardnieją. Lebkuchen zostawić na całą noc, a następnego dnia posmarować wierzch lukrem. Składniki na lukier: 2 szkl. cukru pudru 5 łyżek soku
Przepysznik - BLW i nie tylkoPaczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem(...)plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie bazylia suszona oregano suszone sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć
Krylowa Kuchnianowych technik np. karmelizowanie czy prażenie. Przecież orzechy mogą wzbogacić i pomóc wykończyć każde danie. Będą jeszcze lepszą posypką, jeśli je podprażymy na patelni. A jeśli zamiast patelni użyjemy piekarnika, to będzie to już totalny wypas, bo cała powierzchnia orzecha będzie chrupka a nie tylko ta krawędź, która stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące(...)modyfikować dania w zależności od tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów
Ugotowane pozamiatanekulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie. Przepis dołączam do akcji. Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę(...)mąkę, jajka i dobrze wyrabiamy.Masa ma być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie smażone to rozgrzewacie olej i smażycie z obydwu stron na złoty kolor, jeśli pieczone to przekładacie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich łyżeczka soli ziołowej parmezan do posypania Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły. Mąkę wysypałam na blat(...)startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku
potrawyregionalneCzas czytania: 3 min Pewnie znacie już bułki cynamonowe, które można spotkać również pod nazwą Kanelbulle lub Cinnamon Rolls, ale czy tak dobre, jak te dzisiejsze
SprawdzonaKuchnia.plśmietana kwaśna (280 g) kakao (2 łyżki) czerwony barwnik spożywczy (1 łyżeczka) sól (szczypta) proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Masa Marshmallow: pianki marshmallow (1 paczka = 300 g) cukier puder (600 g) woda (3 łyżki) Polewa czerwona: dżem truskawkowy lub malinowy (1 słoiczek = 450 g) woda (1/4 szkl.) sok z cytryny (1 łyżka) czerwony barwnik(...)drugiej miseczki te mokre. Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik czerwony i mieszamy. Masę przelewamy do rantu lub wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C ~ 1,5 godz. Używamy metody powolnego pieczenia ponieważ ciasto te jest gęstsze od zwykłych ciast tego typu. Upieczone ciasto pozostawiamy
RITA food channelTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły(...)robię faworki to zostaje mi białko z 7 jajek, ubijam je z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładam łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i suszę, w piekarniku, w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu gdy znikną już faworki na pocieszenie są jeszcze bezy Faworki – najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana
Figa S-makiemTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły(...)robię faworki to zostaje mi białko z 7 jajek, ubijam je z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładam łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i suszę, w piekarniku, w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu gdy znikną już faworki na pocieszenie są jeszcze bezy Faworki – najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana
Figa S-makiemTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły(...)robię faworki to zostaje mi białko z 7 jajek, ubijam je z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładam łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i suszę, w piekarniku, w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu gdy znikną już faworki na pocieszenie są jeszcze bezy Faworki – najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana
Figa S-makiemTłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis Według niego faworki robiły(...)robię faworki to zostaje mi białko z 7 jajek, ubijam je z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładam łyżką na wyłożoną pergaminem blachę i suszę, w piekarniku, w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu gdy znikną już faworki na pocieszenie są jeszcze bezy Faworki – najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana
Figa S-makiemCzas czytania: 5 min Biszkopt idealny już znacie, a dziś przyszła pora na biszkopt kakaowy równie smaczny, puszysty i łatwy do przygotowania. Biszkopt kakaowy można przygotować
SprawdzonaKuchnia.plpokochacie to masło, jest obłędnie kremowe, bardzo aromatyczne i nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika(...)szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych - 1/3 szklanki orzechów z nerkowca (możesz użyć też laskowych, tylko wtedy wrzuć je na 10 minut do piekarnika na 240 stopni, wrzuć gorące do ściereczki i potrzyj, aby osunęła się z nich brązowa skórka) - 1- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu - do smaku cynamon i kardamon Całość zmiksuj
SMYKWKUCHNImożna troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 czubata łyżeczka kurkumy ziarna czarnuszki Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki(...)minut do ponownego wyrośnięcia . Na każdej bułce , kratce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 10 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i trzymamy około 10 – 15 minut w zależności od piekarnika . Jak będą złociste
Ogrodnik w podróżymogę zapominać o mojej dziesięciomiesięcznej córeczce, która również lubi łakocie. W szafie od dawna już trzymam paczkę biszkopcików jednak nie chętnie N. po nie sięga, ponadto zawsze wzbudzały we mnie złość. Patrząc na skład i polepszacze nie przychylnie obserwowałam jak je zjada. Postanowiłam zrobić domowe biszkopciki. Powiem jak było- dziewczyny dopadły się do nich i ze smakiem wcinały jak nigdy(...)powoli łyżeczką, dodać żółtka. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się
Kubki smaku