proszek do pieczenia ( szczypta) woda zimna (2 łyżki) Budyń dyniowy: puree z dyni (3/4 szkl.) masło (300 g) mleko (0,5 litra) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) budyń waniliowy (1 paczka = 43 g) mąka ziemniaczana (1 łyżka czubata) żółtka (3 szt.) cukier (3 łyżki) wódka (1 kieliszek) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36% (500 ml) cukier puder (2 łyżki kopiast) żelatyna(...)stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 *C 25 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki. Krok
RITA food channelDziała osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania(...)blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów 🙂 ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra
Moja Delicjadwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy. Spróbujcie, polecam. Chciałabym jeszcze raz podziękować firmie Lubella za świąteczną paczkę niespodziankę. Inspirujące przepisy, wspaniałe produkty i światełka, które pięknie oświetlą moją tegoroczną choinkę. Składniki: (na 2 mniejsze porcje) około 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki Lubella 2 jabłka 1 czubata(...)naczynek do zapiekania (zostawiając kilka kokardek na wierzch). Następnie wykładamy nasz jabłkowo-bakaliowy farsz. Na wierz układamy kilka kokardek. Całość delikatnie oprószamy cynamonem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 10-12 minut. Nasz zapiekany makaron podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam. składniki (2 porcje) 250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili(...)łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Stare Garywiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam dwa smaki: wiśnia, brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta(...)ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje
W Mojej Kuchni Lubięsmażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy! Składniki: 7 białek(...)dowolną końcówką (u mnie w kształcie dużej gwiazdy) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości). Moje bezy leciutko się zezłociły. Jeśli zależy Wam, aby pozostały śnieżnobiałe wówczas należy obniżyć
MyCookBook.plPodobnie jak większość z Was sama zastanawiałam się, jak wykorzystać pozostały z gotowania jarmuż. Paczki jarmużu dostępne w sklepach są sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna. Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie! Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy! Świetnie "oszukują(...)umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami. Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wykładać liście jarmużu. Proponowałabym przy nakładaniu na blaszkę wysmarować palcami dokładnie
Garniec MagalieDziała osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania(...)blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów :) ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra
Moja Delicjaśmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść(...)Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchnimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko(...)pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć
Malinowe Pocałunkikaruzele. Stoisko z orzeszkami też było. Atmosfera mi się udzieliła i radośnie nie przeliczyłam euro na złotówki. Zrobiłam to w hotelu i moje uczucia znowu szlag trafił. Za dwie paczki po 100 g zapłaciłam ponad 54 zł. No brawo ja! Orzechy w cukrze są dobre. Smakują słodkością, cynamonem i świętami. Są uzależniające i wcale po nich dupa nie rośnie muehehehehe(...)łyżki cynamonu mielonego ½ łyżeczki soli. Przygotowanie: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy prażymy na suchej patelni i studzimy. W misce łączymy cukry, kakao, sól z cynamonem, mieszamy, żeby dokładnie się połączyły. Białka ubijamy na sztywno. Do białek
ladykitchenromansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie zebrać wytworzoną wodę, najlepiej za pomocą(...)wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłotłuszczu. Następnie przełóż schab do miski z marynatą, dokładnie go w niej obtocz, a następnie odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schab wyjmij z marynaty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia, sprawdzając wcześniej czy mięso całkowicie(...)Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Makaron ryżowy z wieprzowiną Zobacz też najnowsze przepisy Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Schab po azjatycku pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plkażdego, kiedy rozwija się piękny, kolorowy papier pod którym kryją się te niespodzianki. Ja, jak przypuszczam większość z Was, byłam zadowolona z prezentów, które dostałam. Chyba byłam grzeczna, bo paczek było kilka J W jednej z nich znalazłam min. pudełko z foremkami silikonowymi do pieczenia ciasteczek w kształcie kominków. To mnie zmobilizowało, żeby jak najszybciej pochwalić się nowym przepisem(...)wszystko razem, a na końcu wbiłam jajko (miało 2 żółtka). Wymieszałam, szybko wyrobiłam i zagniotłam gładkie ciasto. Utworzyłam kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 170 ° C (termoobieg). Foremki silikonowe przepłukałam zimną wodą. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 6 równych części. Każdą część ciasta wkładałam do foremek/kubeczków tak, aby wypełniło
Kuchnia u Krysimogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam(...)pół godziny. Ciasto rozwałkować na wielkość blachy w której będziemy piec tartę. Blachę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem spód ciasta, przykryć aluminium i wysypać na ciasto groch. Ciasto podpiec w piekarniku przez 10 minut nagrzanym do 180 st. C Przygotowujemy krem patissiere: Mleko zagotować z cynamonem a potem przecedzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną
Kuchnia w oparachprzygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano(...)minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje
Cooking MonsterKochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka(...)składam na pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka. Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Polecam gorąco! Smacznego
potrawyregionalneMoja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego rodzaju panierowanych kotletów, które po rozmrożeniu nie są już tak smaczne, jak były pierwotnie. Tutaj na ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję(...)puszki oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwszystkich królują pączki my przedstawiamy, najprostszą chyba z możliwych propozycję na Walentynki. Przecież na to Święto musi pojawić się coś słodkiego, a że to ostatnia środa przed Walentynkami, tym samym u Nas ostatnia okazja w tym tygodniu na słodkość. W tym roku jakoś nie mamy weny twórczej do wymyślnych walentynkowych deserów, w związku z czym proponujemy zwykłe maślane ciasteczka(...)owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut aż się zarumienią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki