południe, każda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy(...)taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż 2 i pół godziny na małym ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem. Składniki paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich
Z Kuchni Do KuchniCzas czytania: 2 min Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim. Jestem przekonana, że pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość
SprawdzonaKuchnia.plcharakterystycznym wzorkiem w postaci rowków. Ja zrobiłam małe kluseczki ale bez rowków, bo jeszcze nie mam specjalnej deseczki z rowkami, właśnie do formowania gnocchi. Po prostu jeszcze nie doszła paczka, a ja już chciałam je zrobić i posmakować. Nic się nie stało! To danie przyrządzam w miarę często, aczkolwiek kluseczki z buraków zrobiłam pierwszy raz. Jak już będę miała deseczkę(...)Gnocchi z buraków przyrządziłam z buraczanego puree. Ważne jest, aby puree nie zawierało zbyt dużo soku. Aby osiągnąć właściwą konsystencję buraków należy je ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku uprzednio obrane. Gotowane lub pieczone buraki miksuję na puree. Dla pewności pozostawiam je na sicie przez 30 minut. Postępuję w ten sam sposób również z serem ricotta , który z powodzeniem
codojedzeniaszczyptę soli. Powstała masa jest gęsta ale płynna. Wylewamy ją do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika i wyciągamy do całkowitego przestudzenia. Masa nr 1 - kukułkowa: 150 gram miękkiego masła 300 gram masy krówkowej o smaku kukułko-wym 100 gram gorzkiej czekolady 100 gram śmietany 30 % Czekoladę(...)powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej Powidła wkładamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu: Z czekoladowego biszkopta odcinamy cieniutko wierzch ( przypieczoną skórkę, tak z 2 mm wystarczy ), by ciasto było równe i lepiej poddało się ponczowaniu. Ścięty fragment ścieramy
Kronika Piekarnikarezygnować. Wystarczy trochę kreatywności, chęci i można wyczarować coś pyszniutkiego i zdrowego. Serowe babeczki to moja alternatywa dla słodyczy naładowanych cukrem i mąką pszenną. Mam nadzieję, że godnie zastąpią pączki w jutrzejszy tłusty czwartek. 😁 SEROWE BABECZKI KOKOSOWE (składniki na 6 sztuk) Składniki: - 150g twarogu półtłustego - 4 jajka - 15g WPI o smaku kokosowym - 50g mąki kokosowej - 40g oleju kokosowego - 10g ksylitolu(...)foremek. Ja podzieliłam ją na 6 porcji. Układałam jedną łyżkę masy, następnie łyżeczkę (5g) masła orzechowego i kolejną łyżkę masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min (ustawienie piekarnika góra-dół). Smacznego
Zgrabne GotowanieBardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć. Dzisiaj pokażę Wam, do czego ja zużyłam 6 białek pozostałych po ostatnich pączkach i oponkach. Ciasto z piernikową nutą, z dużą ilością kakao jest bardzo proste, ponieważ nie potrzeba miksera, nie potrzeba ubijać białek, nie potrzeba dużo czasu ... Gdy jednak chcemy zrobić(...)łyżeczki soli Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, już bez papieru do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 175°C . W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek, sodę
Posadzone i zjedzonepatyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka podczas pieczenia bardzo ładnie rosną, w fazie studzenia opadają. Nie należy się tym przejmować, taka ich uroda i wierzcie(...)również polecam próbować i eksperymentować, bo - jak widać - nigdy nie wiadomo, kiedy posmakuje nam coś, na co wcześniej kręciliśmy nosem ;) PS Jakiś czas temu dostałam słodką paczkę od BLOGmedia i Terravita i muszę przyznać, że trafili w 10! W przesyłce znalazłam rozmaite czekolady - zwykłe, z nadzieniem owocowym i miętowym, a także ze skórką pomarańczową i chrupkimi dodatkami - a wszystkie
Ratunku obiadjutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :D SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 1,25 szklanki mąki(...)WYKONANIE: KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek. BABECZKI: Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia. W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem
Słodko-Słony Świat IlonyCzas czytania: 3 min Dzień dobry, czy jest tutaj ktoś, kto lubi serniki , jeśli tak to dziś będzie zachwycony! Sernik z musem czekoladowym jest po prostu
SprawdzonaKuchnia.plmiękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika Przygotowanie: Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką(...)przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Na wierzch naszego sernika układamy pokrojone krążki ananasa. Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45-50 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem
Słodkie okruszkijabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka(...)masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus. Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne
Kuba GotujeSkąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie chciałam go zjeść tak po prostu z mlekiem lub jogurtem, musiałam coś upiec i tak powstał mój serniczek ;) Składniki (tortownica o średnicy 17 cm): 500g sera białego Emilka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła(...)wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę (pomimo iż jest to kilogram, a więc teoretycznie jedna opakowanie mąki, proponuję zważyć ją, bowiem bardzo rzadko w paczce jest równy kilogram, przeważnie jest kilka a nawet kilkanaście gram mniej). Dodać do niej sól, ziarna amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo(...)zależy od zakwasu, czy jest młody wówczas szybciej wyrasta, czy ma już kilka tygodni, wówczas trwa to dłużej), możemy wierzch przesmarować delikatnie oliwą, ale nie trzeba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy w tej temperaturze ok.5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200*C i dopiekamy nasze chleby jeszcze 55 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut
Smaczne Zdrowesmakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D). A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :). Składniki: (ok. 40 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki jogurtu(...)rozbełtujemy widelcem. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Moje pyszne gotowanieNarodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam tym razem piernikowe choinki zdobione za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną(...)Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię