pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:91/176)

Mus jabłkowy 118

Możesz także pasteryzować w piekarniku . Nagrzewam piekarnik do 110 stopni C i pasteryzuję przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoików. Zasad jest podobna, jak przy tradycyjnej pasteryzacji w garnku. To znaczy słoiki z gorącym musem wkładam na nagrzanego piekarnika, a słoiki z zimną zawartością umieszczam do chłodnego piekarnika. Czas pasteryzacji liczę od kiedy piekarnik osiągnie 110 stopni(...)zdjęciu pasteryzuję w piekarniku mus jabłkowo-bananowy, który jest lekko ciemniejszy. Po pasteryzacji słoiki układam na kuchennym blacie wyścielonym ściereczką i przykrywam ręcznikiem. Przez pierwsze kilkanaście minut układam słoiki z musem do góry dnem, a następnie odwracam. Dzięki temu nakrętki lepiej się zassą, a po odwróceniu mus osadzi się na dnie słoika. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na około kilkanaście godzin

Ania gotuje
Sernik z ananasem na słonawym spodzie 311

miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 krążki ananasa z puszki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika Przygotowanie: Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką(...)przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Na wierzch naszego sernika układamy pokrojone krążki ananasa. Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45-50 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem

Słodkie okruszki
Faszerowane Jabłka 199

jabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka(...)masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus.  Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne

Kuba Gotuje
Sernik z pomarańczową nutą 159

Skąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie chciałam go zjeść tak po prostu z mlekiem lub jogurtem, musiałam coś upiec i tak powstał mój serniczek ;) Składniki (tortownica o średnicy 17 cm): 500g sera białego Emilka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła(...)wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 236

ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę (pomimo iż jest to kilogram, a więc teoretycznie jedna opakowanie mąki, proponuję zważyć ją, bowiem bardzo rzadko w paczce jest równy kilogram, przeważnie jest kilka a nawet kilkanaście gram mniej). Dodać do niej sól, ziarna amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo(...)zależy od zakwasu, czy jest młody wówczas szybciej wyrasta, czy ma  już kilka tygodni, wówczas trwa to dłużej), możemy wierzch przesmarować delikatnie oliwą, ale nie trzeba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy w tej temperaturze ok.5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200*C i dopiekamy nasze chleby jeszcze 55 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach) 179

smakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D). A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :). Składniki: (ok. 40 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki jogurtu(...)rozbełtujemy widelcem. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Piernikowe choinki 218

Narodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam  tym razem piernikowe choinki zdobione  za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są  bardzo smaczne,  kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną(...)Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki pszenne na jogurcie 118

Czas czytania: 3 min Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z porzeczkami 119

Czas czytania: 2 min Brownie – le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki krucho – drożdżowe 213

przygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży(...)trójkątów. Na szerokiej części każdego trójkąta wyłóż łyżeczkę marmolady i zwijaj ciasto, aby przypominało kształtem rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu możesz udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Rogaliki krucho – drożdżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ciasto figowe z orzechami i czekoladą 158

orzechów. Zawsze kupuję mnóstwo bakalii na święta. Potem poniewiera się tu i ówdzie jakaś otwarta paczuszka, z której połowa zawartości wysypała się na półkę…Dzisiaj wszystkie otwarte paczki znalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe(...)masą maślaną. Dodaj grubo pokrojoną czekoladę, bakalie i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie napełnij masą i wygładź powierzchnię, ułóż plasterki fig. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aby figi rozłożone na wierzchu za bardzo się nie zrumieniły. Ja zapomniałam

codojedzenia
Ciastka owsiane bez cukru 219

dłuższej przerwie. Mam nadzieję, że chociaż trochę tęskniliście za nowymi przepisami, ale też liczę na to, że aktywnie korzystaliście z przepisów wcześniej opublikowanych na blogu. Przychodzę dziś z paczką wyjątkowych ciasteczek. Upiekłam je z płatków owsianych, daktyli, miodu oraz mąki pełnoziarnistej, nie dodając ani grama cukru, i pewnie dlatego ciągle sięgam po kolejne ciastko bez wyrzutów sumienia. Są lekko chrupiące(...)Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste. Po upieczeniu ciastka ostudzić, zdjąć z blachy. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

Obiad gotowy
Domowe płatki drożdżowe 245

być ceną, która zazwyczaj przekracza 10 zł. Dlatego jeżeli chcesz zrobić ser lub jakikolwiek przepis z płatkami drożdżowymi, a nie chce Ci się jechać 15 km lub czekać na paczkę ze sklepu internetowego możesz je zrobić w domu! Domowe płatki drożdżowe Przepis  pochodzi z serwisu puszka.pl i jest autorstwa Martiny.  Składniki:  2 kostki drożdży(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (zawijając lekko brzegi, tak aby masa nie wylała się). Przelać zaczyn do formy tak aby przykrył cienką warstwą dno. Wstawić do piekarnika  z włączonym termoobiegiem nagrzanego do 200˚C  na 10 min. Zależnie od piekarnika temperatura może być za wysoka, dlatego trzeba sprawdzać czy się nie za bardzo się przypiekają. Jeśli

wegujemy