Czas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i szybko? Polecam bajeczne muffiny żurawinowo – pomarańczowe! Przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny i jak to
SprawdzonaKuchnia.plkaczek i gęsi . Specjalnie po te mięsne rarytasy udaliśmy się w sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi . Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam(...)pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skórę można naciąć, aby lepiej wytapiał się tłuszcz. Do żaroodpornego naczynia wlać 1 / 2 szklanki wody, włożyć pierś skórą do dołu. Zamknięte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piec 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 o C, mięso przewrócić na drugą stronę, piec kolejną godzinę od czasu do czasu polewając
niecodziennikparykajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego(...)koniec mąkę ziemniaczaną. Wyłączam mikser i dodaję ubitą śmietankę. Mieszam delikatnie łopatką. Na koniec dodaję migdały i ponownie delikatnie mieszam. Sernik wylewam na kajmakowy spód i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 65 minut. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Artykuł Sernik 3 sery z kajmakowym spodem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentkajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego(...)koniec mąkę ziemniaczaną. Wyłączam mikser i dodaję ubitą śmietankę. Mieszam delikatnie łopatką. Na koniec dodaję migdały i ponownie delikatnie mieszam. Sernik wylewam na kajmakowy spód i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 65 minut. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Artykuł Sernik 3 sery z kajmakowym spodem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutaj Gdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić na czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam
Smaczne Zdroweupiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki(...)ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika. Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut. Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk
Słodkości i nie tylkojajek garść kimchi — drobno pokrojone 2 boczniaki namoczone na noc w sosie sojowym i pokrojone boczniaki 2 łyżki startego sera pecorino duża szczypta soli i pieprzu makaron – pół paczki spaghetti lub podobnego makaronu Przepis na makaron carbonara z kimchi i bocznakami Boczniaki namoczyć na noc w sosie sojowym. Następnego dnia boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się wytopi dodać pokrojone(...)smażymy po kilka minut z każdej strony. Kiedy kotlety z boczniaka będą gotowe, smarujemy bułkę keczupem, wykładamy na nią boczniaka, a potem dekorujemy ogórkiem, pomidorem i kiełkami. WARZYWA Z PIEKARNIKA Z BOCZNIAKIEM I CIELĘCINĄ Składniki na 2 porcje: ćwierć kilo cielęciny lub polędwiczek wołowych kilka boczniaków pokrojonych w paski czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w paski biała pietruszka pokrojonej
Ugotowane pozamiatanePierożki Twarożki W karnawale pieczemy chruściki, pączki, oponki i inne słodkości a ja polecam słodkie pierożki. Składniki na masę: · 15 dag margaryny · 3 żółtka +3 białka · 2 łyżki cukru · 400 g twarogu półtłustego(...)papierem do pieczenia. 9. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C. 11. Deser do kawy gotowy
Kulinarna Chwilaszklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier waniliowy (1 paczka) 3 łyżki cukru 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 250 g marmolady Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Następnie przerzucamy wszystko na blat i dodajemy jajko, kawałki margaryny(...)odrobinie wysiłku. 8. I ten proces powtarzamy do końca ciasta - czyli nakładamy paseczek marmolady, zawijamy dwa razy, odcinamy, dzielimy pasek na części, nacinamy, zaginamy i na blachę. 9. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 30 minut, następnie z termoobiegiem przez 5 minut i ciasteczka gotowe. Jeszcze gorące
Kawa z mlekiemhours 30 min. Porcje 12 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 425 g masy makowej np. firmy Helio 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży lub paczka 7-8g drożdży instant 250 ml mleka 85 g masła 80 g cukru szczypta soli Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka Opcjonalnie lukier Kroki Jeśli używasz świeżych drożdży(...)dość dużych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Nasmaruj drożdżówki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przełóż drożdżówki na kratkę do ostudzenia. Opcjonalnie polej lukrem (kilka łyżek cukru pudru + 1-2 łyżki wody). Rady
Na-talerzu.plSłomka ptysiowa Paluszki ptysiowe z ciasta parzonego. Słoma ptysiowa czyli paluszki ptysiowe są jednym z najprostszych domowych dodatków do kawy. Robię ją z prawie takiego samego ciasta, jak pączki wiedeńskie . Słomki ptysiowe można posypać grubym cukrem, abo podawać z niezbyt gęstym sosem czekoladowym. Słomka z ciasta ptysiowego jest bardzo szybka do zrobienia, a czas pieczenia to około 20 minut. Ponadto(...)ścianek rondelka. Odłóż ciasto na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przełóż do misy miksera. Miksuj na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku. 3. Blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, grzałka góra - dół. 4. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z grubą końcówką, jeśli jej nie masz użyj mocnej torebki foliowej
Cztery FajeryCzas czytania: 2 min Świetne ciasteczka z płatkami owsianymi, żurawiną i jagodami goji. Idealne do szkolnego pudełeczka na drugie śniadanie lub do kubeczka popołudniowej kawy. Ciasteczka
SprawdzonaKuchnia.plpolecam upiec dzień wcześniej, podobnie jak spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:) Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. Tym razem w paczce znalazły się orzechy pistacjowe, brazylijskie, laskowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, płatki migdałowe makaron z fasoli mung, fasola adzuki i mąka kukurydziana. na blaszkę o wymiarach(...)stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę wyłożyć łyżką na płaską blachę (na przykład z wyposażenia piekarnika) w formie prostokąta wielkości blaszki, na której piekł się spód - 35x24cm (można odrysować jej kształt na papierze). Posypać migdałami. Piec ok. 50 minut w 140 stopniach, najlepiej
Lekcje w kuchniświątecznym stole, możecie wymieszać pieczarki z grzybami leśnymi. Sprawdzą się te mrożone, ale także suszone, namoczone i ugotowane. Nadadzą całości wspaniałego aromatu i jeszcze więcej smaku. Kurczak z piekarnika to danie, które smakuje wszystkim. Można go dowolnie doprawić i dodać ulubione warzywa zamiast pieczarek. Polecam, smacznego:) POLECAM TEŻ MOJEGO KURCZAKA A LA PIZZA:) Przepis na kurczaka zapiekanego z pieczarkami(...)Zapiekać około 10-15 minut lub do miękkości mięsa i rozpuszczenia sera. Parę dni temu otrzymałam kolejną przesyłkę od firmy Knorr. W związku ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem, świąteczna paczka była wypełniona po brzegi fantastycznymi produktami. W przesyłce znalazło się całe mnóstwo naturalnych przypraw z najdalszych regionów świata, między innymi: Knorr, czosnek z USA, Pieprz czarny z Wietnamu, Tymianek
Lekcje w kuchni500g mąki 90 g sezamowych nasion 125g rozpuszczonego masła 125ml. oleju 1 łyżka proszku do pieczenie szczypta soli 1/2 łyżki mielonego cynamonu 175g cukru 120g migdałow Sposób: Nagrzewamy piekarnik do 180 C Gotujemy nasze migdały około 15 minut Zlewamy wodę i zalewamy zimną,odcedzamy i obieramy skórka bedzie schodzić dzięki tej metodzie bardzo szybko. Na patelnię dodajemy(...)Następnie formujemy kulki : Powiem że sztuką jest formowania ich w ten sposób ,bo formujemy je cały czas gniotąc a nie w zwykłe kuleczki które tworzymy bardzo często np. wyrabiając pączki muszą one być gładkie i nie mogą mieć widocznych połączeń. Na wschodzie mają wprawę,ale my dopiero się uczymy ;-) Więc na papier do pieczenia układamy nasze cisteczka. Nie będziemy smarować
Viola cooks with passionżyciu. To był więc najwyższy czas, żeby zmienić ten fakt. Keto karpatka Keto ciasto parzone i krem maślano – budyniowy Ciasto parzone znacie już doskonale chociażby z keto pączków. Tutaj zmodyfikowałam nieco przepis dodając więcej tłuszczu i jajek. Zależało mi bowiem na tym, żeby ciasto mocniej urosło i żeby było takie bardziej smarowalne… W końcu trzeba było jakoś uformować(...)także idealnym sposobem na wejście w stan ketozy… Kto by pomyślał, że na keto adaptacji można jeść takie frykasy… P.S. Nie popełnijcie mojego błędu i dajcie ciastu ostygnąć w piekarniku. Ja niestety się pospieszyłam i w efekcie moje Karpaty są zwykłymi, nie wyróżniającymi się specjalnie pagórkami, gdyż ciasto mocno opadło… Print Karpatka Kolejna adaptacja deseru z dzieciństwa i kolejny
Modern Cave GirlUwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie(...)pomocy łyżki najlepiej) na widelec, tworząc gniazda. Układać w żaroodpornym naczyniu. Do środka każdego gniazdka włożyć kawałek mozzarelli. Spryskać delikatnie oliwą z oliwek. Zapiekać w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać
Pociąg Do KuchniWitamy! Jakiś czas temu doszła do nas paczka z mega wypasioną patelnią firmy WOLL ze sklepu e-gustus.pl ! Jak widzicie, można ją używać na różne sposoby. Mimi skomponowała swój własny, modowy zestaw. Co powiecie na kapelusz z wytrzymałą torebką na ramię? ;) A teraz bardziej serio. Chociaż z nami to zawsze są trzy światy. ;) Od razu uprzedzamy! Jest(...)najlepsza "torebka". Co nam się bardzo podoba, to odpinana rączka od patelni. Jest bardziej funkcjonalna przez to, ponieważ łatwo taką patelnie schowa się do lodówki, upiecze się coś w piekarniku lub po prostu może służyć w samoobronie przed napastnikiem. To jest duuuży plus! DNO! Nie, że patelnia to dno, ale jej grubość, przez co ciepło lepiej jest "przenoszone
Gotowanie, czyli hobby dla każdego