odcinków „Ewa gotuje” prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu. Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(...)minut. Pod koniec pieczenia, tak na kwadrans przed końcem na wierzch sernika wylać śmietankę zmieszaną z mlekiem kondensowanym (utworzy to pyszną wierzchnią warstwę) i podpiec kwadrans. Uchylić piekarnik i przestudzić sernik. Udekorować wg uznania płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Artykuł Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie
peanutbuttermonsterwieprzowiny. Kiedy mięso przez kilka godzin poleży w takiej marynacie, staje się znacznie bardziej aromatyczne i delikatniejsze. Później wystarczy je jedynie usmażyć lub upiec na grillu albo w piekarniku. I tak oto w magiczny sposób przenosicie się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki: 150 ml oleju 100 ml wody Sok z połowy cytryny(...)czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Lukier Domowa kostka rosołowa Zobacz też najnowsze przepisy Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Węgierska marynata do mięs pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pltradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach dziewięćdziesiątych) dzieci zabierały do szkoły głównie kanapki, które podawano też na wszelkich przyjęciach. Dzisiaj zastępuje się je paczką czipsów czy sztucznymi rogalami o kosmicznym terminie przydatności. Dzieciaki tak odżywiane tyją w zastraszającym tempie i mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza(...)ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy
KulinarneImpresje.pltruskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście, jesli w domu nie mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy(...)mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 3 min Macie ochotę na drożdżówki ze śliwkami? Nastała późna jesień i nie jest już nie taka ciepła i słoneczna jak jeszcze kilka dni
SprawdzonaKuchnia.plMESKOUTA zrobiła taką furorę, a przepis tak bardzo Wam się spodobał! Dziś zapraszam Was na SFENJ – puszyste, drożdżowe oponki prosto z Maroka. Są lekkie i puszyste, jak nasze pączki. Smaży się je również w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu często oblewa miodem. Bardzo często sprzedawane są przy drodze przez ulicznych sprzedawców. By uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą strukturę niektórzy klienci(...)pudrem lub polewamy miodem. UWAGA! SFENJ Podawajcie zawsze świeże! Szybko stają się suche, dlatego jeśli wiecie, że nie zjecie wszystkich, śmiało można je zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Przepis inspirowany przepisem z bloga The Spruce Eats
Ostra na Słodkozastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów(...)dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce. Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Ciasteczka stwardnieją po wystudzeniu. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka z żurawiną pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeozdabiania tortów,ale co roku zawsze robię swoim domownikom jakiś torcik..tym razem torcik dla starszej córki..W sumie tort miał być inny, ale zostało mi trochę białek po pączkach i wynalazłam przepis na ich wykorzystanie..i też miało ciut inaczej..ale wyszło jak wyszło..Pomysł na biszkopt i masę z białek podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam biszkopt w podwójnej(...)dalej ubijać.Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka oraz wodę.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia.Ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieSernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód ? 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit ? 4 łyżki masła ? 1 łyżka likieru Malibu Sernik ? 500 g sera białego mielonego ? 500 g sera mascarpone ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1,5 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 5 jajek ? 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny(...)czas miksując. ? Na koniec dodać śmietankę. ? Masę wylać na herbatnikowy spód. ? Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce malin. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą. ? Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. ? Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku
To co kochamPatrząc na stronę, aż chce się klikać w kolejne zakładki i odkrywać nowe produkty. Wysyłka zamówienia jak i kontakt ze sklepem jest błyskawiczny. A teraz pokażę Wam jaką paczkę niespodziankę dostałam. Znalazły się w niej m.in. kawy mielone Lavazza , kawa rozpuszczalna w puszce Lavazza , kawa ziarnista , miód spadziowy , maliny w rumie , czekolada do picia , herbata oraz syrop z derenia(...)trójkątów. Na brzegu każdego rozkładamy marmoladę różaną. Zwijamy rulon do środka i formujemy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzenieCzas czytania: 3 min Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów , pierwszą partię upiekłam
SprawdzonaKuchnia.plkarnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach , które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się(...)połączenia się składników. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie wmieszać je w czekoladową masę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/30cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C ( z termoobiegiem ). Piec 40-45 minut , do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Kawowa pianka: Zmieloną kawę zalać
niecodziennikparypostanowiłam upiec coś słodkiego 😊 , ale prostego, ze względu na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka, dostałam od mojego przyjaciela paczkę z cudownymi łakociami z Belgii. Ach, jakaż była wtedy moja radość.. Wśród kolorowych i szeleszczących pakuneczków ze słodkościami były one: pyszne, kruche i naszpikowane czekoladowymi dropsami ciacha(...)rodzynkę brzegiem szklanki:) ) Czekoladą kroimy w drobne kawałki ( na wielkość cukierka typu” kamyczek”, „lentilek”) i wciskamy w ciastka. Ciastka wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Smacznego! A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw
Domowe ciastaSernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek(...)śmietankę. • Masę wylać na herbatnikowy spód. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce malin. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut
To co kochamKażda pozycja jest osobiście przeze mnie sprawdzona i dlatego je polecam, bo funkcjonalność idzie w parze z jakością. ETERNO . Do dziś pamiętam jakie wrażenie na mnie wywarła pierwsza paczka z tymi przetworami. Możecie się śmiać, ale się wzruszyłam. Każdy produkt zapakowany i ozdobiony z niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym(...)świetna kuchenna przygoda. W sklepie możecie wybrać produkt lub stworzyć zestaw na każdą kieszeń. Są linie tańsze i droższe. Większość już miałam okazję sprawdzić w różnych warunkach, nawet w piekarniku. Myślę, że osoba, która na co dzień gotuje otrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń
Blondynka Gotuje