Komu tłusty czwartek straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty , dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka
Kucharzycabędą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki orkiszowej(...)wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut piekarnik rozgrzać do 220`Cżółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia.Podawać z pozostałym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Durszlaka, a w niej: Pomysły na Papirus od Winiary. Muszę przyznać, że spodobała mi się zawartość. W czasie ostatnich zakupów kupiłam wraps'y pełnoziarniste. I jak tylko zobaczyłam paczkę od razu do głowy przyszedł mi pomysł na obiad. Na obiad, który uwielbia moja przyjaciółka Asia. Myślę, że mogę tak o niej powiedzieć, o niej i o Justynie, z którymi spotykamy(...)opakowaniu. Jogurt mieszamy z papryką ostrą i słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy razem, polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa i pokrojonego w paski kurczaka. Zawijamy - jak kto lubi.I oto mamy przepyszny obiad
MiksturownikCzas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre , a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je
SprawdzonaKuchnia.plTekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciastka z piankami marshmallow z dużą dawką czekolady odrobiną orzechów nerkowca i do tego rodzynki brzmi nieźle? O tak! To jest to
SprawdzonaKuchnia.plAmber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte(...)Konsystencja bardzo gęstej śmietany. Przełożyłem do foremki wysypanej sezamem (ok. 1/2 foremki). Przykryłem folią (folię warto wysmarować olejem) i po ok. 1,5-2 godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp
Stare Garyprzepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże(...)Konsystencja bardzo gęstej śmietany. Przełożyłem do foremki wysypanej sezamem (ok. 1/2 foremki). Przykryłem folią (folię warto wysmarować olejem) i po ok. 1,5-2 godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp
Przepisy na domowy ser i chlebjabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie(...)zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów do pieczenia, lekko dociskamy i przykrywamy tartymi jabłkami, jabłka przykrywamy resztą kruszonki, którą posypujemy cukrem trzcinowym. Ringi z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 30 minut. Wyjmujemy z ringów i zajadamy. Smacznego! The post Proste ciasto z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło(...)godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno.Mój sernik jest dowodem
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas czytania: 2 min Tarta migdałowo-malinowa Bakewell! Migdały i maliny, to jeden z najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne . Spód tarty jest bardzo delikatny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam
SprawdzonaKuchnia.plmąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Gotujemy 100 g kaszy gryczanej (zgodnie z instrukcją(...)zwilżonymi dłońmi przekładamy do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny do garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z ciastem, piekarnik spryskujemy wodą, aby go zaparować. Chleb pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe
Smakowity Blog KulinarnyCzas czytania: 2 min Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem
SprawdzonaKuchnia.pl