pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:103/157)

Pieczone oponki z dynią 155

Komu tłusty czwartek straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty , dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka

Kucharzyca
Pizza-kości na Halloween 162

będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są  trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki orkiszowej(...)wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut piekarnik rozgrzać do 220`Cżółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia.Podawać z pozostałym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wraps z kurczakiem z papirusa :) 449

Durszlaka, a w niej: Pomysły na Papirus od Winiary. Muszę przyznać, że spodobała mi się zawartość. W czasie ostatnich zakupów kupiłam wraps'y pełnoziarniste. I jak tylko zobaczyłam paczkę od razu do głowy przyszedł mi pomysł na obiad. Na obiad, który uwielbia moja przyjaciółka Asia. Myślę, że mogę tak o niej powiedzieć, o niej i o Justynie, z którymi spotykamy(...)opakowaniu.  Jogurt mieszamy z papryką ostrą i słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy razem, polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa i pokrojonego w paski kurczaka. Zawijamy - jak kto lubi.I oto mamy przepyszny obiad

Miksturownik
Chleb z garnka-pytlowy 118

Czas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś

SprawdzonaKuchnia.pl
Creme brulee z mascarpone i imbirem 78

Czas czytania: 2 min Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to

SprawdzonaKuchnia.pl
Babeczki mandarynkowe 97

Czas czytania: 2 min Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre , a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki codzienne 171

Tekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka z piankami 81

Czas czytania: 2 min Ciastka z piankami marshmallow z dużą dawką czekolady odrobiną orzechów nerkowca i do tego rodzynki brzmi nieźle? O tak! To jest to

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 179

Amber "(przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte(...)Konsystencja bardzo gęstej śmietany. Przełożyłem do foremki wysypanej sezamem (ok. 1/2 foremki). Przykryłem folią (folię warto wysmarować olejem) i po ok. 1,5-2 godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp

Stare Gary
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 227

przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże(...)Konsystencja bardzo gęstej śmietany. Przełożyłem do foremki wysypanej sezamem (ok. 1/2 foremki). Przykryłem folią (folię warto wysmarować olejem) i po ok. 1,5-2 godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Proste ciasto z jabłkami 240

jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie(...)zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów do pieczenia, lekko dociskamy i przykrywamy tartymi jabłkami, jabłka przykrywamy resztą kruszonki, którą posypujemy cukrem trzcinowym. Ringi z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 30 minut. Wyjmujemy z ringów i zajadamy. Smacznego! The post Proste ciasto z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik Jasia i Małgosi 342

wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło(...)godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno.Mój sernik jest dowodem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta migdałowo-malinowa Bakewell 82

Czas czytania: 2 min Tarta migdałowo-malinowa Bakewell! Migdały i maliny, to jeden z najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne . Spód tarty jest bardzo delikatny

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z cynamonem 88

Czas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 226

mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Gotujemy 100 g kaszy gryczanej (zgodnie z instrukcją(...)zwilżonymi dłońmi przekładamy do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny do garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z ciastem, piekarnik spryskujemy wodą, aby go zaparować. Chleb pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami 80

Czas czytania: 2 min Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania