pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:106/157)

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą 93

niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2022/06/zapiekanka_makaronowa_z_pieczarkami_i_kielbasa.jpg Od czasu do czasu korzystamy z aplikacji Too Good To Go, dzięki której można uratować jedzenie przed wyrzuceniem. Tym razem w zamówionej paczce znalazły się m.in. papryki, pieczarki i cebula dymka, które podsunęły nam pomysł na zrobienie zapiekanki makaronowej. Te składniki uzupełniliśmy pomidorami malinowymi oraz dobrą kiełbasą, co stworzyło prostą i apetyczną kompozycję smakową. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami(...)oregano, wsypać sól, smażyć 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Zawartość patelni wymieszać z makaronem, następnie przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 30 minut . Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka makaronowa

niecodziennikpary
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 173

hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej(...)cayenne 1 anyż gwiazdkowaty szczypta nasion kopru włoskiego 2 goździki wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw.  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout

Słodki Kompromis
Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego 141

Przyszła do mnie niedawno paczka zamówionych książek kucharskich a wśród nich pozycja twórców bloga Green Kitchen Stories „Green kitchen smoothies”. Kupiłam ją bo bardzo lubię ich bloga, lubię ich przepisy, ich książki i zapierające dech w piersiach zdjęcia kulinarne oraz lubię smoothie. Kupiłam ją też dlatego dlatego, że byłam ciekawa czy są w stanie, dość nudnym jednak(...)orzechowego, z cynamonem i imbirem. Ingredients 1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej) 4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni ok 20-40 minut) i zmiksować 4 daktyle spora szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Instructions Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć

Cooking for Emily
Ciastka z białą czekoladą 83

Czas czytania: 2 min Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą , suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kurkami 80

Czas czytania: 2 min Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które

SprawdzonaKuchnia.pl
Doughnuts’y cynamonowe pieczone 106

niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje(...)trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia. Posypka

Wędrówki po kuchni
Purée z dyni 192

zależności od wielkości kawałków i rodzaju użytej dyni, może to trwać 30-40 minut, a nawet ponad 60 minut, miękkość najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem - miękką dynię wyjąć z piekarnika, odkryć, żeby odparowała - ostygnięte kawałki dyni obrać ze skórki (jeśli jest to dynia hokkaido, nie ma takiej potrzeby) i rozdrobnić widelcem lub blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko Gotowe purée można(...)jednak na blog, bo w najbliższym czasie pojawią się kolejne wypieki z wykorzystaniem dyniowego purée. Brownie dyniowe Chlebek dyniowy Ciasteczka dyniowe z cynamonem Ciasto z dynią Korzenne ciasto dyniowe Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Sernik dyniowy z orzechami Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 132

dzisiejszych drożdżówek zabierałam się jakieś dwa tygodnie. Ale jak się już zabrałam, to zapach wydobywający się z piekarnika czuć było chyba w promieniu 100 metrów :) Cynamon uwielbiam, teraz pokochałam połączenie go z kardamonem! Zanim drożdżówki wystygły, nie było połowy. Dobrze, że z pierwszej blachy, jeszcze gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym(...)posypania . Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku minutach rozpuszczą się. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać. Kardamon wyłuskać z pączków, utrzeć lekko w moździerzu lub rozetrzeć między dwiema łyżeczkami - powinno się udać :) Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puszyste bułeczki 64

Czas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami 209

Może się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem? Składniki (na 6 bułek): - 250 g mąki pszennej, - 4 g drożdży suszonych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki letniej wody, - 1/4 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta kurkumy. nadzienie: - 6 średnich pieczarek, - 1/2 cebuli, - spora garść kiszonej kapusty, - sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem(...)blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie ;) ). Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść. Smacznego

Co na wege obiad?
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 146

około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki oleju  szczypta soli 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie(...)minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto  lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki

Walijskie Pichcenie
Krampety 221

tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka(...)kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony.  By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć folią aluminiową, do czasu usmażenia wszystkich. Krampety podawaj na ciepło z dżemem lub masłem. Smacznego

Moje Qulinaria
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 193

jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie:5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie)- 2 szklanki jagód(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na kruszonkę:- 3 łyżki cukru- 3 łyżki mąki- 4 łyżki masłaKruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.Smacznego

SMYKWKUCHNI
Piernik błyskawiczny 83

Czas czytania: 2 min Piernik błyskawiczny, to jeden z lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane z czekoladą 82

Czas czytania: 2 min Ferie to aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii . Mam coś takiego dla was – ciastka owsiane

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie przekąski na sylwestra – 18 przepisów 107

przygotować szybkie przekąski na sylwestra? Grunt to organizacja! Szybkie przekąski na sylwestra cieszą się coraz większą popularnością podczas spotkań w gronie przyjaciół. Często każdy przynosi jakieś danie lub cała paczka znajomych spotyka się odpowiednio wcześniej, by przed wieczornym świętowaniem wspólnie przygotować przekąski.  Czym kierować się podczas wyboru menu na sylwestra? Oczywiście upodobaniami kulinarnymi świętujących oraz czasem, jaki musimy poświęcić(...)szpinak, kukurydza, papryka, tuńczyk, cebula i awokado (skrop je niewielką ilością soku z cytryny). Paluchy owinięte szynką parmeńską Pyszna i szybka przekąska, którą przygotujesz w dosłownie 5 minut! Składniki: paczka paluchów grissini dobrej jakości szynka parmeńska pokrojona na cienkie plastry Wykonanie: Paluchy grissini owijaj szynką parmeńską. Układaj je na półmisku tak, by koniec szynki znajdował się pod paluchem — zapobiegnie

Rozdomowiona
Crunchy orzechowe- musli 288

następna, po Belriso ( KLIK ) i budyniu ( KLIK ), receptura z serii "nie kupuję- robię w domu". Jesteś fanem wszelkiego rodzaju musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo(...)składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchy Ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę

peanutbuttermonster