ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem na wolnych obrotach, aby zachować(...)cytryny. Gdy połączą się składniki, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać
Kuchcik gotujeSerniki to moja miłość ❤ Uwielbiam wymyślać i tworzyć nowe połączenia, a także je jeść 😉 Tym razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu. Ciasto(...)delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione
Kuchnia MagdaLenyjakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde(...)ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim. Smacznego! ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo
greenscarfspacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plCzas czytania: 2 min Fantastyczna rolada z łososia nadziewana ryżem z dodatkiem miękkiego koziego sera i suszonych pomidorów. Proste danie, które z powodzeniem możecie przygotować na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Makaroniki z kawą, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do
SprawdzonaKuchnia.plgroch, nasiona słonecznika, szpinak i szczyptę czerwonej papryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę, ale jeśli jesteście wegetarianami, to jest to coś dla was. Soczewica zapiekana z warzywami(...)też wyjdą pyszne. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni
Słodkie okruszkiPuszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja). Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia i zlepcie brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie
OliveandThymeCzas czytania: 2 min Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kaczka zawijana w mini tortille, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Całkiem przypadkiem wstrzeliłam się w międzynarodowy dzień chleba bananowego z tym dzisiejszym przepisem, który przypada 23 lutego. Powiem, tak lepki chleb bananowy
SprawdzonaKuchnia.plBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego
Szczęśliwa kuchniaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres
SprawdzonaKuchnia.plmożna się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Dziękuję Lo!!! Finska chalka kardamonowa czyli Pulla 1/2 paczki (3,5 g) suszonych drożdży lub 12 g świeżych 62 ml ciepłej wody 250 ml mleka (zagotowanego i wystudzonego) 115 g cukru po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kardamonu 2 lekko(...)spód. Chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny stać się puszyste i trochę urosnąć, nie musza podwoić objętości. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałów. Pieczemy około 20-25 minut. Powinny stać się rumiane, ale nie przepieczone. Stan upieczenia można
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki(...)mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około 45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki
W kuchni Karmel-itki