następna, po Belriso ( KLIK ) i budyniu ( KLIK ), receptura z serii "nie kupuję- robię w domu". Jesteś fanem wszelkiego rodzaju musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo(...)składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki, tak, aby powstało crunchy Ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę
peanutbuttermonsterCzas czytania: 2 min Późne lato to czas śliwek! Uwielbiam śliwkowe powidła i chutney, ale chyba najbardziej lubię ciasta ze śliwkami. Śliwki na kruchym spodzie to
SprawdzonaKuchnia.plrozczyn ze świeżych drożdży, żeby ciasta ładnie wyrastały, wie chyba każdy, kto przygodę z drożdżowymi wypiekami już rozpoczął. Ale są wśród nas osoby, które swoje pierwsze ciasto drożdżowe lub pączki dopiero zamierzają upiec i właśnie dla nich jest dzisiejszy przepis. Początkującym polecam prosty przepis na najlepszy placek drożdżowy z kruszonką . Jeśli przygotowujesz ciasto na suchych drożdżach, to wystarczy, że wymieszasz(...)mieszaj uważając, aby nie pozostawić grudek. 4. Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Jeśli w domu jest bardzo zimno, nagrzej piekarnik do temperatury 30 stopni, wyłącz go, wstaw rozczyn ze świeżych drożdży do piekarnika i pozostaw lekko uchylone drzwi piekarnika. Jak kupować świeże drożdże Świeże drożdże mają maksymalnie
Cztery FajeryCzas czytania: 2 min Bardzo zdrowe, delikatne ciasto z pianką z białek, na której zapieczone są soczyste truskawki i pyszny rabarbar. Całość przykryta jest tartymi kawałkami
SprawdzonaKuchnia.plwiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci(...)wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się tym przejmować. I tak będzie pyszny
Kuchnia po mojemuWchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym wzrokiem po całym obszarze w zasięgu Twego wzroku."Nie masz nic słodkiego?", pytasz smutno. "Nie miałam czasu" - ona rzuca znad książki. "Jak to? Przecież Ty zawsze masz coś dobrego..."Z racji ciągłego zabiegania, wiecznego(...)czytelników? Nie wykluczam takiej możliwości!Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis!Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie
W kuchni Karmel-itkiCzas czytania: 4 min Syrop kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Precle to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego
SprawdzonaKuchnia.plzaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Podczas czyszczenia lodówki powstał przepis na obiad w wersji zero waste (gospodarnie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego(...)dente Do dużego naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron dodajemy pieczarki, cukinię oraz brokuły i delikatnie mieszamy. Całość zalewamy sosem serowym, posypujemy koperkiem oraz resztą sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C (piekarnik góra-dół) i zapiekamy około 30 min. Do czasu, aż ser się zrumieni. Uwagi Drugiego dnia zapiekankę najlepiej podgrzać w piekarniku przykrywając folią spożywczą lub pokrywką
To co lubię - gotuję i polecamjuż wiecie, jakiś czas temu od firmy Łowicz otrzymałyśmy serię produktów bez laktozy, dzięki którym udało nam się przygotować cudowny zupełnie bezlaktozowy pandzi sernik ! W paczce znalazły się również żółte sery i od razu wiedziałyśmy, że będzie w końcu na obiad utęskniona pizza! Oczywiście, nie byłybyśmy sobą gdyby nawet z tak klasycznego dania nie zrobiłybyśmy całkiem nowej wersji. Oprócz misiowego kształtu(...)Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika na 20-25 minut. Gdy ciasto się ładnie zarumieni i upiecze w środku wyjąc, posmarować sosem, ułożyć dodatki oraz ser i ponownie włożyć do piekarnika na parę minut
Candy PandasIdealnie puszyste i truskawkowe! Smak dzieciństwa - drożdżóweczki z dżemem Łowicz. Na śniadanie, na wynos do szkoły i pracy! Polecam bo są pyszne! Składniki: 25 g drożdży
Lena GotujeCzas czytania: 2 min Kruche ciasto z wkładką czekoladowo – malinową zrobiłam na bazie przepisu kruchego ciasta z ptasim mleczkiem , które jest wyśmienite ! Postanowiłam, więc spróbować
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dzisiejsze kruche ciasto owocowe powinno właściwie nazywać się ciastem piaskowym z owocami. To z powodu konsystencji ciasta, które przed upieczeniem jest jak
SprawdzonaKuchnia.plCzęsto się zdarza, że przygotowując różne potrawy czy wypieki, wykorzystujemy do nich same żółtka lub same białka jaj. Tak jest m.in. w przypadku pączków, które królują w Tłusty Czwartek. Co zrobić z nadmiarem białek? Niekoniecznie trzeba piec z nich bezy (choć to bardzo dobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię(...)łyżkach soku z cytryny sodę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką (już nie miksować). Tak przygotowane ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut (lub chwilę dłużej) do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie
Nastoletnie Wypiekaniesię już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe w środku. Udało mi się uratować to ciasto i nawet smaczne wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest(...)praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście laurowe. Gotować 30 minut, zestawić z ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować
Zakątek rozkoszy kulinarnych