Czas czytania: 3 min Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów , pierwszą partię upiekłam
SprawdzonaKuchnia.plkarnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach , które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się(...)połączenia się składników. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie wmieszać je w czekoladową masę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/30cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C ( z termoobiegiem ). Piec 40-45 minut , do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Kawowa pianka: Zmieloną kawę zalać
niecodziennikparypostanowiłam upiec coś słodkiego 😊 , ale prostego, ze względu na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka, dostałam od mojego przyjaciela paczkę z cudownymi łakociami z Belgii. Ach, jakaż była wtedy moja radość.. Wśród kolorowych i szeleszczących pakuneczków ze słodkościami były one: pyszne, kruche i naszpikowane czekoladowymi dropsami ciacha(...)rodzynkę brzegiem szklanki:) ) Czekoladą kroimy w drobne kawałki ( na wielkość cukierka typu” kamyczek”, „lentilek”) i wciskamy w ciastka. Ciastka wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Smacznego! A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw
Domowe ciastaSernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek(...)śmietankę. • Masę wylać na herbatnikowy spód. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce malin. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut
To co kochamKażda pozycja jest osobiście przeze mnie sprawdzona i dlatego je polecam, bo funkcjonalność idzie w parze z jakością. ETERNO . Do dziś pamiętam jakie wrażenie na mnie wywarła pierwsza paczka z tymi przetworami. Możecie się śmiać, ale się wzruszyłam. Każdy produkt zapakowany i ozdobiony z niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym(...)świetna kuchenna przygoda. W sklepie możecie wybrać produkt lub stworzyć zestaw na każdą kieszeń. Są linie tańsze i droższe. Większość już miałam okazję sprawdzić w różnych warunkach, nawet w piekarniku. Myślę, że osoba, która na co dzień gotuje otrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń
Blondynka GotujeJadłam dwa razy w życiu magdalenki. Kiedy miałam 13 lat dostałam od kogoś jedną, rok później kupiłam sobie paczkę magdalenek w sklepie. To prawda, że nie zapomina się smaku magdalenek. To prawda, że są wciągające i uzależniające, niezależnie czy zrobi Wam je ciotka Leonia, czy sami sobie zrobicie. To prawda, co pisał Proust i już się nie złoszczę(...)ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zbyteczne, w oryginalnym przepisie nie było, ja dałam, bo się bałam, że nie wyrosną) masło do wysmarowania formy lub papilotki 1. Piekarnik nastawcie na 190°C, masło roztopcie w rondelku, odstawcie, żeby ostygło. 2. Oddzielcie żółtka od białek, białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Dodajcie powoli roztrzepane
Kuchnia PrezydentowejCzas czytania: 2 min Ciasto z jabłkami francuskie Pewnie nie raz naszła was ochota na jakieś pyszne ciasto… No, ale leń siedzący gdzieś w środku
SprawdzonaKuchnia.pljest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 10 bułeczek): 500 g mąki pszennej 200 ml mleka + 1 łyżka 3 jajka 30 g drożdży 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 80 g masła szczypta soli marmolada Wykonanie: 1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka(...)naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem od spodu. 5. Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez
Kawa z mlekiemMoje dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe, zresztą ja też je uwielbiałem przez długi czas. Są smaczne, słodkie i szybkie do przygotowania, wystarczy otworzyć paczkę, zalać mlekiem i gotowe. Niby “zdrowe” śniadanie i do tego mega wygodna sprawa, ale czy takie płatki są na pewno zdrowe? Skład takich „kupnych” płatków: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia(...)płatki na własnoręcznie zrobione Składniki: ⅓ szklanki mąki kokosowej 1 szklanka mąki migdałowej ⅔ szklanki miodu (rozpuszczonego) 2 łyżki cynamonu 1 jajko ¼ oleju koksowego (rozpuszczonego) szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto
PaleoLifenawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę(...)warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy składniki aż powstaną grube okruchy. Przed pieczeniem chałkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, studzimy i jemy
les mirabellesCzas czytania: 2 min Czekoladowe ciastka z chilli smakują lepiej niż z najlepszej cukierni. Ciastka są z kategorii ciężkich i sycących, podane z filiżanką kawy zaspokoją
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś chciałabym zaproponować wam pyszny chleb bananowy z dodatkiem małych kawałeczków siekanej białej i ciemnej czekolady oraz krówek . W składzie znajdziecie również
SprawdzonaKuchnia.plżółtym. migdały obrane ze skórki (1 garść) Sos czerwony: dżem truskawkowy (3 łyżki) czerwony barwnik (opcjonalnie) woda lub syrop truskawkowy ( 1-2 łyżki) Dodatkowo: ciasteczka oreo (1 paczka) Potrzebne gadżety: mikser płaska blaszka do pieczenia papier do pieczenia pędzelek cukierniczy zielony barwnik folia spożywcza waga kuchenna miarka kuchenna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Sos czerwony(...)waga każdego palca to od 20 -25 g. Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki umoczony w białku (zapobiegnie to odklejaniu się migdałów) Zanim wstawimy do nagrzanego piekarnika chłodzimy paluchy w lodówce przez 15 min. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 15 min. Upieczone ciastka pozostawiamy do wystudzenia. Na około paznakcia za pomocą
RITA food channelCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się
SprawdzonaKuchnia.plTłusty Czwartek już dawno za nami, ale w lodówce wciąż mieliśmy słoiczek białek po pieczeniu pączków i faworków , stąd pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach . Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie(...)pieczenia, partiami wsypywać i delikatnie wmieszać do ubitych białek. Dno i boki keksówki ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, jej nadmiar wysypać. Wlać makowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut – do suchego patyczka. W połowie czasu, gdy ciasto się już zrumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu piegusek
niecodziennikparyRogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie
Kulinarne Fantazje Mariolispodku- Ō łma łod moji Baby by padała: międziutkie Co potrza? 3 jajca 1 szkl ō nka cukru 1 szkl ō nka mlyka 1 szkl ō nka łoleju 1/2 paczki drożdży (5 dkg) 3 szkl ō nki m ō nki pszynny Na wiyrch idzie dać, co W ō m sie uwidzi: jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby(...)potyn- już yno smacznego 1 raz 2 rozmowy 3 powiedział 4 przepis 5 nie Ślązak 6 zaraz 7 proste 8 górę 9 dużo 10 sok 11 do środka 12 piekarniku 13 pilnować
Chop w kuchnioliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone(...)należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij
W kuchni u Moniki