mintaj ,dorsz ,cokolwiek uda Wam się złowić w sklepie Mrożone , trzeba wcześniej rozmrozić ) sok z cytryny 4 ziemniaki granulowany czosnek mielona gałka muszkatołowa sól , pieprz masło farsz szpinakowy : 1/2 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 duża , łyżka masła mleko sól , pieprz do smaku dodatkowo : ser tatry(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na blaszce do pieczenia tak ,żeby zachodziły jeden na drugi ( jak na zdjęciu ) . Posypujemy pieprzem , czosnkiem , gałką i solą do smaku . Obkładamy kawałkami masła . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem , do czasu, aż się mocno przyrumienią , wtedy są gotowe . Jak już będą gotowe , układamy na nich rybę , na jej wierzchu układamy szpinak
Ogrodnik w podróżynimi objadać od rana do wieczora;) Nim jednak sezon truskawkowy zacznie się na dobre, polecam Wam pysznego truskawkowca z mrożonych owoców:) Jeśli więc zalega Wam na dnie zamrażalki jakaś paczka truskawek, to zróbcie go koniecznie:) Jest świetny:) Biszkopt: 3 jaja 6 łyżek cukru (100g) 6 łyżek mąki (125g) 6 łyżek oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Pozostawiamy w formie (można jedynie lekko oddzielić biszkopt od papieru, by później łatwiej się kroiło) . Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy. Truskawki miksujemy
Smaki Na TalerzuSzkoda, że nie było śniegu i prawdziwej zimy. Pozostały wyjścia do kina, do Aquaparku, spacery i oczywiście wspólne pichcenie w kuchni. Przecież był Tłusty Czwartek, więc wspólnie smażyłyśmy pączki i faworki. Razem robiłyśmy pizzerki. Dzieci lubią pomagać w kuchni. Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo (blaszka 25x36(...)rozkroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i rozdrobniłam w blenderze na niewielkie kawałeczki. Można zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Jabłka oprószyłam cynamonem i delikatnie wymieszałam. Piekarnik ustawiłam na 180°C. Ciasto z lodówki rozwałkowałam na kształt prostokąta i przeniosłam na wałku do foremki. Jabłka wyłożyłam na ciasto. Ciasto z zamrażarki starłam tarce jarzynowej
Kuchnia u Krysiciasto z pianką jogurtową i wiśniami. A wisienki z mojej działki :) Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki płaska łyżeczka cukru waniliowego 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka 0,5 czubatej łyżeczki kakao Składniki pianki jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru(...)pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk. Resztę ciasta mieszamy z kakao i wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy piankę jogurtową. Zajmie nam to 10 minut. Przygotowanie pianki jogurtowej: Do białek dodajemy sól i całość ubijamy
Smak mojego domuZaczyna się więc gorączkowe poszukiwanie tego co domowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki szynkiplaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania(...)cebulą i serem mozarellą.Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem.Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie.Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut
Magiczna kuchnia Dariiżołtego sera Gouda od MSM Mońki. Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie do udziału w konkursie "Pokonaj Szefa Kuchni - wszyscy na jednego" i w ramach przystąpienia do niego otrzymałam sporą paczkę pełną produktów firmy - sery żółte oraz topione. Z samym udziałem zwlekałam aż do dziś, bo jeśli mam pokonać Szefa Kuchni ;) to przepis musi być wyjątkowy - smakowo, ale także wizualnie. Dlatego(...)było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia zarumienienia wierzchu. Po wyłączeniu zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach
Kolorowy Przepisownikpowstało to doskonałe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam… Składniki: 10-11 białek 150g masła 170g cukru 1 duże opakowanie(...)Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki), najlepiej odstawić
Mała Cukierenkajest. Od kiedy w sklepach pojawiły się prozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;) Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki Porcje: 2 Stopień trudności: łatwy Forma: 30 cm Składniki: Farinata(...)wodą (najlepiej zmiksuj, żeby usunąć grudki), przykryj i odstaw na noc. Rano usuń pianę, która powstanie na wierzchu, dodaj 30 ml oliwy, sól i rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół
SzczyptaSmaQprzyjąć do wiadomości oficjalnej wersji, która wg mnie brzmiała zupełnie bezsensownie. Wcale nie brzmiała! Tak, koniecznie musimy pogadać i uzgodnić stanowiska ;) Co do tortilli: często bywa tak, że zgarniamy paczkę ze sklepowej półki pod wpływem impulsu i nie zastanawiamy się co tam w nich później umieścić - coś tam się wymyśli. Metoda improwizacji jest niezła. Rzeczywiście często wymyśli się coś smacznego(...)limonki sól kilka plasterków mozzarelli 4 tortille Wykonanie: Batata wysmarować oliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut - do miękkości. Po przestudzeniu wycisnąć miąższ słodkiego ziemniaka do miseczki i połączyć z posiekaną papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić
zadanie-gotowanieupieczeniu. Dla mnie bomba! Wilgotny piernik, jak sama nazwa wskazuje jest wilgotny, mięciutki i wspaniale pachnie przyprawami. Piernik przepis Wilgotny piernik - składniki: 125 g masła, u mnie Masło Ekstra Paczka od Krowy OSM Sieradz 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kawy zbożowej instant lub kawy(...)mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Piernik studzimy, kroimy na 3 części, smarujemy powidłami i składamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wioleta Gargula
MamaOskarkałyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first
mojewypiekiinietylkołyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 60 – 70 minut. Upieczony makowiec wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na noc do wystudzenia, następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem makowiec japoński stanowi poważną konkurencję dla tradycyjnego. Jest wilgotny, puszysty i zachwyca smakiem. U mnie gościł na świątecznym(...)inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński appeared first
mojewypiekiinietylkosmaki (nie tylko te z dzieciństwa) kojarzą się z pewnymi sytuacjami czy osobami. Cytrynowy płyn do mycia naczyń kojarzy mi się nadal bardzo mocno z Anglią, zapach lukrecji z paczką z Niemiec w latach 80-tych... Ciasto filo to oczywiście Grecja, Chorwacja, Turcja. Podawane na (bardzo!) słodko i słono. Do wytrawnego nadzienia oprócz fety, można dodać szpinak(...)półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki + 6 łyżek oliwy z oliwek pieprz świeżo zmielony W misce rozdrabniamy widelcem fetę, twaróg oraz jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłe naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na stolnicy rozkładamy jeden płat ciasta filo, smarujemy go oliwą z oliwek, a następnie przykrywamy drugim płatem. Na nim rozprowadzamy ¼ masy
bistro mamaKolejny produkt z paczki przetestowany. Tym razem krem do karpatki. Jednak ja wykorzystałam go do przełożenia ciasteczek. Ciasteczka są kruche a w połączeniu z kremem bardzo smaczne. Jednak te ciasteczka ze względu na krem nie mogą być długo przechowywane. U mnie nie było problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix(...)ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę kremu, przyłożyć serduszko
Ala piecze i gotujewyszło coś dobrego.Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. /eksperymentalny, całkowicie autorski;/ na średnich 10 bułek 300 g mąki orkiszowej 400g płatków owsianych szklanka mleka szklanka wody 3/4 paczki drożdży sól 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody. Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego(...)nich nacinam na wierzchu. Zostawiam je na kolejny kwadrans. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCzas czytania: 2 min Mleczko kokosowe z orzecha, a nie z wiórków? Proszę bardzo, dziś przepis dla osób, które mają wyciskarkę ślimakową, i mogą wykorzystać ją
SprawdzonaKuchnia.plproszek do pieczenia ( szczypta) woda zimna (2 łyżki) Budyń dyniowy: puree z dyni (3/4 szkl.) masło (300 g) mleko (0,5 litra) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) budyń waniliowy (1 paczka = 43 g) mąka ziemniaczana (1 łyżka czubata) żółtka (3 szt.) cukier (3 łyżki) wódka (1 kieliszek) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36% (500 ml) cukier puder (2 łyżki kopiast) żelatyna(...)stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 *C 25 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki. Krok
RITA food channelDziała osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania(...)blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów 🙂 ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra
Moja Delicjadwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy. Spróbujcie, polecam. Chciałabym jeszcze raz podziękować firmie Lubella za świąteczną paczkę niespodziankę. Inspirujące przepisy, wspaniałe produkty i światełka, które pięknie oświetlą moją tegoroczną choinkę. Składniki: (na 2 mniejsze porcje) około 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki Lubella 2 jabłka 1 czubata(...)naczynek do zapiekania (zostawiając kilka kokardek na wierzch). Następnie wykładamy nasz jabłkowo-bakaliowy farsz. Na wierz układamy kilka kokardek. Całość delikatnie oprószamy cynamonem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 10-12 minut. Nasz zapiekany makaron podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam. składniki (2 porcje) 250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili(...)łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Stare Garywiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam dwa smaki: wiśnia, brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta(...)ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje
W Mojej Kuchni Lubięsmażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy! Składniki: 7 białek(...)dowolną końcówką (u mnie w kształcie dużej gwiazdy) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości). Moje bezy leciutko się zezłociły. Jeśli zależy Wam, aby pozostały śnieżnobiałe wówczas należy obniżyć
MyCookBook.plPodobnie jak większość z Was sama zastanawiałam się, jak wykorzystać pozostały z gotowania jarmuż. Paczki jarmużu dostępne w sklepach są sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna. Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie! Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy! Świetnie "oszukują(...)umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami. Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wykładać liście jarmużu. Proponowałabym przy nakładaniu na blaszkę wysmarować palcami dokładnie
Garniec MagalieDziała osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania(...)blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów :) ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra
Moja Delicjaśmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść(...)Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchnimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko(...)pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć
Malinowe Pocałunki