kostka margaryny (250g) lub masła W misce mieszamy suche składniki (poza przyprawami). Jabłka mieszamy z cynamonem i imbirem (jeśli jabłka są mało słodkie można dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona w plastry Pieczemy w temp 180-190 st. przez
kuchcikownia200g masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 2 paczki biszkoptów 1,5 kg jabłek sok z cytryny 1 kisiel cytrynowy(...)ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut
Amatorka kuchennaSkładniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka wody 1 galaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową(...)szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemmąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1-2 łyżki drobnego cukru (u mnie bez – mi wystarcza słodycz jabłka i cukier puder) 2 jajka olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, wbijamy dwa jajka. Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas można zanurzyć w zimnym oleju, aby ciasto się do niej nie przyklejało. Pączki smażymy z obu stron
Słodkie okruszkitwarogu 2 jaja 2 łyżki śmietany 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki wódki lub spirytusu (niestety nie miałam, a składnik podawany przy każdych pączkach, chyba czas zakupić) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę i proszek do pieczenia i wymieszać zrobić
Gotowanie z pasjąspecjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 3/4 kostki masła(...)powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem
Tagebuch po polskujogurtu naturalnego 50 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka spirytusu cukier puder z cynamonem do posypania gotowych pączków około 1 litra tłuszczu do smażenia Link do filmu z przygotowania: Mini pączki https://www.youtube.com/watch?v=IIne8ixaQgg Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki(...)wymieszać mikserem). Następnie do wymieszanych składników dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i na początku mieszam palcem a gdy składniki się połączą zagniatam ciasto w misce dłonią. Gdy ciasto mam zagniecione nakrywam je szczelnie w misce folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Formowanie mini pączków i smażenie: Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem
Uwaga Babcia Gotujemiękkiej margaryny (jedna kostka) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier waniliowy (1 paczka) 3 łyżki cukru 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 250 g marmolady Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Następnie przerzucamy wszystko na blat(...)jest to proste ale jest możliwe. 7. Następnie ten paseczek dzielimy na cztery, pięć części, robimy nacięcia i próbujemy zagiąć w łuk i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie jest to łatwe ale jest możliwe przy odrobinie wysiłku. 8. I ten proces powtarzamy do końca ciasta - czyli nakładamy paseczek marmolady, zawijamy dwa razy, odcinamy, dzielimy pasek na części
Kawa z mlekiemkonsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni). Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu. Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Porcje: 22 Składniki: 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)temperatury 165-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią. Pączki wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem różanym. Wersja na thermomix Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek. W między czasie roztop
SzczyptaSmaQCzas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić
Różne smaki w kuchniCzas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić
Różne smaki w kuchniCzas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić
Słodkości i nie tylkoproszku do pieczenia * olej do smażenia * cukier puder do posypania Przygotowanie : Serek wymieszać ze śmietaną i jajkiem, dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy dodając mąkę. Pączki nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martysmażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej słodkiej zachcianki. Zmobilizowałyśmy się nawzajem i powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam
Smaczna Pyzaimbir, dzięki czemu nie były zbyt słodkie i miały w sobie nutę pikanterii. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany (12%, 18%) jajko szczypta soli szklanka (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek suszonej żurawiny łyżeczka imbiru cukier puder olej do smażenia Przygotowanie Do rondla wlewamy ok pół litra(...)oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto. Żurawinę drobno siekamy. Do miski wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz żurawinę i imbir. Mieszam dokładnie, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią
e-PrzepisyKulinarne