pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:28/244)

Maślane ala Pączki 153

Planowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe.   Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie(...)miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C.  Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka)  do środka których pakujemy nadzienie.  Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut i pod koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek

IzaGotuje
CIASTO BISZKOPTOWE AMARETTO 154

sztywną pianę z cukrem.Ubijając dodajemy powoli po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z budyniem.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia 24x40cm. Pieczemy w 170st. przez ok.30 min.   Masa : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mleka 1szkl.cukru 25.dag.masła 50ml. likieru amaretto 1 op.cukru waniliowego  3 łyżki mąki pszennej płaskie 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)alkoholu.   Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` 20dag.cukierków krówki 10dag.masła lub margaryny 2 łyżki wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Krówki,masło i wodę rozpuścić na maleńkim ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Dodatkowo: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 paczka okrągłych biszkoptów papier do pieczenia. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na ostudzonym biszkopcie smarujemy masę.Układamy biszkopty w rzędach.Polewamy  ostudzoną polewą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Skąd pochodzą pączki i faworki? 106

kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych, natomiast pączki rosyjskie

Moja smaczna kuchnia
Smak raju 146

zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam  tutaj  , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników  4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru 1 margaryna 100 g wiórków(...)strąki wanilii, dodać do gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Pączki z czekoladą 199

było Im zrezygnować z ubezpieczenia inwestycyjnego. Na całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze i łatwiejsze do smażenia. Karnawał w pełni :) Polecam(...)oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i wycinać kółka o średnicy 7-7,5 cm. Odkładać je na blachę, oprószoną mąką do pieczenia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Odkładać na bibułkę do odsączenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Przestudzoną, płynną czekoladę

Domowa cukiernia Ewy
Kryzysowa wigilia 176

słodko. Tutaj mieszanka świąteczna czyli fasola, kasza jęczmienna i śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek(...)jest takie ciastowe :)  Składniki - burak cukrowy (rozmiar D) - 3,5 szklanki mąki - 1\3 szklanka oleju - 2,5 szklanki wody - pół paczki cynamonu  - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej są a liście, mieszając po dodaniu każdego. Umieszczamy masę w tortownicy

Kryzysowa Książka Kucharska
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 190

syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru(...)czym garnuszek przykryć, a ogień zmniejszyć do minimum. (Kiedy będziemy moczyć pączki w syropie - powinien być on ciepły, ale nie gorący .) Przygotować mini pączki. Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę. (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku

Di gotuje
Bananowo-cynamonowe pączusie 234

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżki cukru Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier puder i cynamon do oprószenia pączków Przygotowanie: Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny(...)olej (1 łyżeczka=1 pączuś). By ciasto nie kleiło się do łyżeczki, należy ją za każdym razem zanurzać w gorącym oleju. Uwaga!! Pod żadnym pozorem nie dosypujcie mąki! Pączki będą wtedy gumowate, a tego nie chcemy :). Pączusie smażyć do zezłocenia ze wszystkich stron (praktycznie same się obracają na oleju). Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz

Nastoletnie Wypiekanie
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 218

mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów(...)ponieważ opóźnia ich czerstwienie. Wśród mąk żytnich wyróżniamy: typy 500 i 580, zastosowanie między innymi do wyrobu domowych makaronów; typy 650 oraz 720 możemy używać do pieczenia domowych bułek; typy 800, 950, 1150, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) czy 2000 (razowa) służą przede wszystkim do wypieku chleba, są to mąki chlebowe. Mamy jeszcze typy mąki makaronowej, uzyskiwanej

Zasmakuj Kuchni
Herbatnikowe kuleczki 182

chęci i włożonych starań. Jest jednak kilka smakołyków, które można przyrządzić szybko i bez pieczenia. Jednym z nich są herbatnikowe kuleczki. Składniki: 300 g (3 paczki) herbatników, 4\5 masła lub miękkiej margaryny do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka soku malinowego, wiórki. Jak przygotować herbatnikowe kuleczki? Herbatniki pokruszyć. Do osobnej miski należy wsypać cukier puder

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kokosowe pączki z budyniem 217

przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ )     Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia.     Olej rozgrzać w głębokim garnku do 175 st.C. Pączki delikatnie wrzucać na olej górą

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 639

Przedstawiam przepis na przepyszne ciasto  - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)mierzyłam dno blachy): 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej (+ 1 łyżeczka do piany z białek) 1 szklanka mąki gryczanej cukier z prawdziwą wanilią (cała paczka) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek

Kawa z mlekiem
Ciastka bez pieczenia 113

Smaczne, kruche, maślane ciastka bez pieczenia. Przygotowujemy je w zamrażarce. -- -- Paczkę herbatników 350-400 gr , kruszymy w misce i dodajemy 200 g roztopionego masła. -- Dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę do babeczek, którą wcześniej  zaklejamy folią spożywczą. Potem małą szklanką odciskamy zagłębienia. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki na 25-35  minut. Następnie schłodzone maślane foremki wyjmujemy

chleba naszego
Tłustoczwartkowe kurki (grzybki) 159

zdarza się zjeść pączka kupnego, bo przecież zawsze taki puszysty choćby dwa dni leżał, to na Tłusty Czwartek choćby kilkanaście, ale robię sama. W tym roku prócz pączków i rozetek, które już piekłam na stole znajdą się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam że ducha wyzionę

Kuchnia w czekoladzie
Anielskie ruchańce 8699

racuchy wywodzące się z Aniołowa (gm. Pasłęk). Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku. To lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Nazwa pączków

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania