przygotowujemy ciasto na pączki. Twaróg, jaja, cukier, sól oraz skórka z cytryny miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy spirytus w celu zminimalizowania wchłaniania tłuszczu do pączków podczas smażenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości ok 3cm. Kulki wrzucamy na gorący olej. Usmażone pączusie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć
Słodki ZakątekWigilii Bożego Narodzenia. Idą święta idą ... Składniki: 1 kg.mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na 6 godzin
Z notatnikamini wersji na jednego kęsa. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 i 1/3 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki ( pączki wchłoną mniej tłuszczu) cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Wymieszać ser, jajka, wódkę (można użyć inny alkohol np. brandy) oraz cukier. Mąkę przesiać razem(...)proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać wszystkie składniki. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta wykładać łyżeczką, maczaną co jakiś czas w zimnym oleju (to sprawi że ciasto będzie się łatwiej odklejało). Usmażyć z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki przestygną oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Piąty grzech głównypszennej 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru (do białek) 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru (do ciasta) 2 paczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jabłka lub więcej cynamon cukier puder Wykonanie: 1. Na stół wysypujemy 2 szklanki mąki, do tego dodajemy 3 łyżki cukru, cukier(...)Drugą część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe. 6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy. 7. Nagrzewamy piekarnik
Kawa z mlekiemgodzinę, to jeszcze zdążycie przygotować pączki i podać je zimne :) Pączki wychodzą puszyste, wilgotne, idealne na 2-3 kęsy :) Nie tylko na tłusty czwartek, ale i awaryjnie w razie niespodziewanych gości :) lub jako słodycz do kawy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 400 g serka homogenizowanego (naturalnego bądź waniliowego(...)oleju cukier puder do obsypania pączków Sposób przygotowania: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać serek i dalej miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól wymieszać i na końcu wlać kieliszek spirytusu (spirytus spowoduje, że pączki nie będą chłonąć zbyt dużo oleju. Wszystko wymieszać. Olej wlać do wysokiej patelni lub niedużego rondla. Rozgrzać go, ale na małym płomieniu. Duży płomień
na moim stole...ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (grubość ok 1,5 cm) i wycinamy kółka szklanką, a kieliszkiem wycinam dziurki w pączkach. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczenie smarujemy donaty roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po ostudzeniu rozpuszczamy gorzką czekoladę
Aga w kuchniNONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (na około 18-20szt.): 2 jajka 2 serki homogenizowane waniliowe (2x140g) 2 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej np. rzepakowy do smażenia dodatkowo cukier puder do posypania gotowych pączków Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajka, serki, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksujemy za pomocą dużej łyżki
Słodkie zapomnieniegotujemy z tego budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy . kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i przykrywamy
Gorący kąsekjakiś przepis :) Święta Wielkanocne minęły....ciasto skończyło się a moja rodzinka dalej pragnęła czegoś słodkiego. Zrobiłam proste, szybkie i co ważne dla mnie bez pieczenia ciasto 3 Bit. Składniki: 6 paczek dużych herbatników 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 250g masła w temperaturze pokojowej(...)tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Budyń ugotować w pół litra mleka. Ostudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem i 1 łyżką cukru pudru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć
Amatorka kuchennarosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikinne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy alkohol żeby pączki nie wchłaniały podczas smażenia zbyt dużo tłuszczu. Dla smaku dodajemy skórkę otartą z pomarańczy na drobnych oczkach tarki. Wbijamy jajka i dodajemy serek. Całość łączymy miksując(...)odrobina cukru i rum robią swoje – w przeciwieństwie do pączków bez tych dodatków, te mają zdecydowany i wyraźny smak. SKŁADNIKI 1 opakowanie XXL serka Danio (220g) 200g mąki pszennej typ 550-650 + 2-3 łyżki zapasu 3 jajka M 2 płaskie łyżki drobnego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka aromatu rumowego
Karo in the Kitchenpaczka herbatników 250g serka mascarpone 1 galaretka ( smak dowolny, u mnie wiśniowa) opakowanie śmietany 36% cukier puder – wedle uznania puszka masy kajmakowej czekolada gorzka banany – obrać i pokroić, skropić cytryną Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ubijać dalej. Do masy wsypać opakowanie galaretki i ubijać do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami i smarujemy połową masy, a na to układamy pokrojone banany. Później wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Smarujemy masą kajmakową i scieramy na to czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Moje Wyrobyniespodziewani goście dzwonią już do drzwi. Składniki na mini pączki: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego olej do smażenia. Sposób przygotowania mini pączków: Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem Łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na złocisty kolor Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym
Pani domowaaromatyczne. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć
Kuchnia z widokiem na ogródwśród Was te mini pączki waniliowe znajdą zwolenników i zostaną zjedzone ze smakiem. Polecam. Składniki: (duży talerz mini pączków) 1 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli 3 jajka klasy M 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną wanilią (2 x 150 g) * olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków * można(...)jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz. Mniejszą łyżeczką (używamy pośredniej między małą, a stołową) nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do rozgrzanego oleju. Pączki rosną podczas smażenia nabierając bardziej okrągłych, ładnych kształtów. Smażymy nasze mini pączki waniliowe
Słodkie okruszki