Powiedział Bartek ,że dziś tłusty czwartek - A Bartkowa uwierzyła pysznych pączków nasmażyła " A właśnie ,że nie .... :) U mnie dziś faworki . Piekę je tylko raz do roku (właściwie nie wiem dlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler . Są wyjątkowo kruche
Malinowa Kawiarenkarumienią, zmniejszamy ogień lub wyłączamy go na chwilę. Zbyt szybkie smażenie spowoduje, że pączki będą z wierzchu upieczone, a w środku surowe. Po upieczeniu pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub na siatkę do pieczenia i pozostawiamy na chwilę, by ociekły z nadmiary tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich pączków nadziewamy je marmoladą przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Najlepiej przed
Smakowy Rajskładniki spód 1 paczka ciastek herbatników ,przepis na małą blaszkę masa 4 kopiate łyżki żelatyny 730 dag jogurtu greckiego 3 łyżki nasion chia 50 dag serka
Moje WyrobySkładniki: 1 paczka słonych paluszków (100 g) 1 średnia marchewka 1 łyżka słonecznika łuskanego 2 łyżki otrębów 3 łyżki masła orzechowego solonego Przygotowanie: Marchewkę obrać i
czarrna od kuchniMieszamy łyżką, dolewamy przestudzone masło, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI
Z Majeczką w kuchniSkładniki na ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 paczki margaryny 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 10 dużych jaj 25 dkg masła 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka słodkiej śmietany
Przepisy kulinarne babci AntoninyPora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła
Gotowanie...to proste !Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju
Z Majeczką w kuchnidelikatnie rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki wycinać kółka ( o grubości ok. 1 cm). Jeżeli ciasto będzie się kleiło posypujemy je delikatnie mąką. Gotowe pączki odkładamy na tacę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy je tak na 30- 40 minut, żeby podrosły. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy
Passion of CookingDopadł mnie "niedobór" cukru. Jesienna aura sprawia, że mam ochotę na słodkości (o czym świadczą dwa wciągnięte przeze mnie pączki). Jakoś też bardziej chce się piec, ponieważ latem, sama myśl o włączonym piekarniku powodowała przerażenie. Dlatego u mnie sezon na pieczenie przysmaków słodkich i słonych wre! Te ciasteczka robią furorę wsród moich znajomych i każdy pyta, o przepis
Smakuj życie!Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty. Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym
magiczna kuchnia Kasiniespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia babki tulipan mogłam wypróbować mak niebieski. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandryskładniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka
Mix smakuGotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki jak zwykle piekłam gdyż nie lubię smażonych polecam również taką wersje , piec należny 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie