25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru+ 10 łyżek cukru 3 łyżki maku 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 3 budynie śmietankowe 1 litr mleka 2 paczki delicji brzoskwiniowych 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy z makiem
Pobite gary BarbarySkładniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2
Świat Ciastamąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej
Świat Ciastawpada nam do głowy, aby spotkać się ze znajomymi - albo to oni na to wpadają. Co zrobić jeśli nie ma już czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie(...)średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do zrumienienia. Upieczone ciastka można obsypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, gdyż odpowiedniej słodyczy doda im miód. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji
Codzienna kuchnia niecodziennapozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki: Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej jeśli lubicie słodkie
Kulinarne Przebojecukru waniliowego 3 łyżki śmietany (12 lub 18 % ) 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia ew. cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką(...)ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.Wrzucamy na tłuszcz i smażymy 2-3 min do zrumienienia. Pączków w czasie smażenia nie musimy odwracać , bo samoistnie się przekręcają , dzięki czemu z każdej strony są równomiernie usmażone. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Po wystudzenia oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy masa owocowa 1 litr jeżyn (mogą być inne owoce) 4 łyżki żelatyny dodatkowo duża paczka herbatników Wykonanie: Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników. Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie. Gdy ser będzie już gorący
Pychotkaaafood? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań
chili & sugarBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki z mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :) Składniki :) 1 kg mąki pszennej(...)przyprawić do smaku , solą , pieprzem , czosnkiem , dodać starty ser żółty i suszony szczypiorek , wszystkie składniki wymieszać. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu . Zlepiać jak pączka. 8. Blaszkę wyłożyć papierem , przełożyć bułeczki . 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają być rumiane . Na drugi dzień taką bułeczkę można przeciąć na pół i podsmażyć na masełku , pycha
Sama słodycz i szczypta chiliBułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewycukier waniliowy- 5 jajek- 250 g serka homogenizowanego waniliowego- 1/2 szklanki ajerkoniaku- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów- 150 g czekolady deserowej- 2 łyżki masłaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniUpiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki): na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej(...)oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie pieczenia się ze sobą
Rozpustne gotowanieprzepisów zapisanych do wypróbowania. Nietypowe pączki, po pierwsze nadzienie na wierzchu , a nie w środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka
Moje domowe kucharzenienadzienie nie wypłynęło. Powstało mi 18 pączków wykrojonych szklanką i 8 uformowanych ręcznie i nadzianych marmoladą. Gotowe pączusie ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyroścniecia na ok 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Mi pączusie troszkę się poprzyklejały do papieru więc pociełam papier na kwałaki i wrzucałam na olej pączki
Monia miesza i gotujeprosty. Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość
Niezły Młynek