wpada nam do głowy, aby spotkać się ze znajomymi - albo to oni na to wpadają. Co zrobić jeśli nie ma już czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie(...)średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do zrumienienia. Upieczone ciastka można obsypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, gdyż odpowiedniej słodyczy doda im miód. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji
Codzienna kuchnia niecodziennapozostają niewykorzystane. Z niewykorzystanych białej jaj można również upiec małe bezy lub np. tort bezowy Dakłas . A Wy jakie macie przepisy na wykorzystanie białek po pączkach, faworkach itd? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptasie mleczko bez pieczenia – Składniki: Składniki na domowe Ptasie mleczko 9 białek 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej jeśli lubicie słodkie
Kulinarne Przebojecukru waniliowego 3 łyżki śmietany (12 lub 18 % ) 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia ew. cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką(...)ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.Wrzucamy na tłuszcz i smażymy 2-3 min do zrumienienia. Pączków w czasie smażenia nie musimy odwracać , bo samoistnie się przekręcają , dzięki czemu z każdej strony są równomiernie usmażone. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Po wystudzenia oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkajajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy masa owocowa 1 litr jeżyn (mogą być inne owoce) 4 łyżki żelatyny dodatkowo duża paczka herbatników Wykonanie: Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników. Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie. Gdy ser będzie już gorący
Pychotkaaafood? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań
chili & sugarBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki z mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :) Składniki :) 1 kg mąki pszennej(...)przyprawić do smaku , solą , pieprzem , czosnkiem , dodać starty ser żółty i suszony szczypiorek , wszystkie składniki wymieszać. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu . Zlepiać jak pączka. 8. Blaszkę wyłożyć papierem , przełożyć bułeczki . 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają być rumiane . Na drugi dzień taką bułeczkę można przeciąć na pół i podsmażyć na masełku , pycha
Sama słodycz i szczypta chiliBułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewycukier waniliowy- 5 jajek- 250 g serka homogenizowanego waniliowego- 1/2 szklanki ajerkoniaku- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów- 150 g czekolady deserowej- 2 łyżki masłaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniUpiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki): na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej(...)oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie pieczenia się ze sobą
Rozpustne gotowanieprzepisów zapisanych do wypróbowania. Nietypowe pączki, po pierwsze nadzienie na wierzchu , a nie w środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka
Moje domowe kucharzenienadzienie nie wypłynęło. Powstało mi 18 pączków wykrojonych szklanką i 8 uformowanych ręcznie i nadzianych marmoladą. Gotowe pączusie ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyroścniecia na ok 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Mi pączusie troszkę się poprzyklejały do papieru więc pociełam papier na kwałaki i wrzucałam na olej pączki
Monia miesza i gotujeprosty. Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość
Niezły Młynekswoją porcję dostałam na wynos dopiero późnym wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą(...)wyciskaniu. Zakładamy tylkę (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki. Rozgrzewamy olej – nie trzeba go wlewać aż tak dużo jak do polskich pączków, wystarczy około 2 cm na patelni lub w garnku. I wyciskamy ciasto bezpośrednio do garnka. Pieczemy na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe churrosy przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju. Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem
Ciastkozercytygodni w lodówce inni ucierane a jeszcze inni szybkie na oleju, czyli takie jak ta moja dzisiejsza propozycja. To jeszcze piernik dla zapominalskich lub zapracowanych, przygotowanie 10 minut plus pieczenie i studzenie ;) Lubicie takie przepisy na szybkie w przygotowaniu cista? A może macie jakieś swoje ulubione, których jeszcze nie znam, podzielcie się ze mną przepisem ;) Składniki(...)łyżki miodu sztucznego, ale prawdziwy będzie jeszcze lepszy 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia polewa czekoladowa/ lukier Przygotowanie: Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Dodajemy teraz składniki suche tj.2 szklanki mąki
Życie zaczyna się w kuchnidżem :) i zalepiamy. Gotowe pączki układamy na blaszkę, w foremkach do babeczek, żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem... ...i wstawiamy do pieczenia na 20 min w temperaturze 185 st. C ... Jak widać na zdjęciu wszystkie pączki ładnie się upiekły, bez smalcu czy oleju :) Teraz wystarczy ostudzić i polukrować i już :) Smacznego
chleba naszego