łyżeczki mąki Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut . Drożdże świeże idealnie nadają się do pieczenia ciast, które zawierają dużą ilość jajek i masła. Natomiast do wypieku lżejszych ciast można użyć drożdże instant. Z drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Wystarczy wymieszać je z suchymi składnikami a potem dolać mleko(...)Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na deskę, ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta, czy to będą pączki, czy ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku. Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym
Kuchnia u Krysijednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej
Kubki smakuciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można śmiało wyrobić mikserem z hakiem do ciast. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny(...)lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiły swoją objętość. Pączki powinny ładnie urosnąć i napuszyć się (nie powinny jednak przerosnąć). Krok 3. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzewamy odpowiednią ilość tłuszczu do temp. 175 stopni. Pączki
Moja Książka Kucharskafaworki na jogurcie (klik) . Składniki: (na duży talerz małych pączków) 150 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 5 łyżek jogurtu typu greckiego 10% tłuszczu 1 łyżka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska Młyny Stoisław ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 małe jajka olej do smażenia (u mnie około 1/2 litra(...)jajka, dodajemy łyżkę cukru i znów mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta (będzie lepka). W małym garnku rozgrzewamy olej. Maczamy małą łyżeczkę w oleju a następnie nabieramy masy na pączki. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy olej pączek powinien zaraz wypłynąć na wierzch. Smażymy na raz po około 4-5 pączków. Pączki
Słodkie okruszkimąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą
cucinaremąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą
cucinarewięc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi. Wymiary foremki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 30 - 35 minut Temp. pieczenia 180 C Składniki: Ciasto: ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g ) słoiczek powideł śliwkowych 250 g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki
Różne smaki w kuchnicebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe jeżeli są bardzo małe), wymieszać. Ułożyć na sobie(...)przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h 30 min - 1h 45 min. Smacznego
Stare Garytłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach
Kate's Kitchentłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach
Kate's Kitchenniego zrobić, aż natknęłam się na przepis na pączki z twarogu, które są popularne na Węgrzech podczas karnawału. Przepis jest szalenie prosty i szybki i na pewno każdy będzie wstanie takie pączusie przygotować. Składniki 250g półtłustego mielonego twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 150g mąki łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Jajka z twarogiem i cukrem należy razem wymieszać(...)obrotach. Ciasto wyjdzie rzadsze, ale takie ma być, byleby nie za bardzo. Na rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżek wrzucać ciasto. Pączki nie powinny być za duże gdyż na zewnątrz wyjdą spalone, a w środku surowe. Piec na złoto brązowo, dla pewności sprawdzić czy w środku są już zrobione. Najlepiej smakują z cukrem pudrem. Moje się trochę
Delusional Trinemuffinki. S ame w sobie zwyczajne a jednak ciut pączkowe, oblane masłem i obsypane cynamonowym cukrem, przepyszne!!! Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Niby Pączki jak Muffiny 1,75 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i cynamonu 1/3 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mleka do oblania i obsypania(...)muffinek ( u mnie babeczkowa silikonowa) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ok 25 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę i krótko obtaczamy w roztopionym maśle. Następnie dokładnie obsypujemy cukrem z cynamonem. A jeden z niby pączków pojechał dzisiaj jako część drugiego śniadania dla mojej małej prymuski
Dzieje kuchennej Wiewiórydorosłych. Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków. Składniki na pączki: 270 g mąki 200 g białego sera 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie pączków
NiePieprz.plłyżka konfitury z płatków róż 3/4 szklanki mleka krowiego lub migdałowego 2 czubate łyżeczki Inki klasycznej do ozdoby: suszone płatki lub pączki róż 15-minutowe pączusie do różanej Inki: 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru 1/4 szklanki cukru pudru + do obtoczenia 3 łyżki masła olej do smażenia(...)suszonymi płatkami lub pączkami róż (można je kupić w formie herbaty). Możemy do niej podać mini pączki. 15-minutowe pączusie do różanej Inki: Olej rozgrzewamy do ok. 170 stopni C. W tym czasie mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i łączymy z jogurtem i mlekiem. Mieszamy. Dodajemy składniki płynne do suchych i mieszamy widelcem
Poezja smaku