pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:42/244)

Pączki tradycyjne mojej babci 164

Pączki, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babci zawsze je piekła i były po prostu pyszne. Mięciutkie, pulchne, a  po naciśnięciu wracały do swojego okrągłego kształtu. Podkradałam jeszcze ciepłe mimo, że babci mówiła że będzie bolał mnie brzuch. Zawsze były zjedzone co do jednego, gdyż na drugi i trzeci dzień też są bardzo dobre. Robiłam je wiele razy z tego(...)rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu formować pączki i nadziewać marmoladą. Ja robię to babcinym sposobem:  biorę kawałek ciasta rozpłaszczam na ręce,  nakładam trochę marmolady (około łyżeczki) sklejam brzegi, żeby dobrze się skleiły formuję kulkę odkładam

talerz przyjemności
Mini pączki na domowym serku waniliowym 149

delikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym ( jak go zrobić klik ) posypane  cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :) SKŁADNIKI : - 300 gram serka homogenizowanego waniliowego ( klik sposób ) - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta soli - cukier waniliowy najlepiej domowy(...)olej do głębokiego smażenia najlepiej rzepakowy SPOSÓB WYKONANIA: - serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną,  proszek do pieczenia, sól. - dokładnie wszytko mieszamy ciasto wyjdzie gęste i klejące - rozgrzewamy olej (pamiętając aby go nie przegrzać inaczej pączki na zewnątrz się upieką a w środku będą surowe) - na przygotowany olej nakładamy małą łyżeczką porcję ciasta, aby sobie ułatwić łyżeczkę moczymy

Basia w kuchni
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 187

łyżeczki mąki Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut . Drożdże świeże idealnie nadają się do pieczenia ciast, które zawierają dużą ilość jajek i masła. Natomiast do wypieku lżejszych ciast można użyć drożdże instant. Z drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Wystarczy wymieszać je z suchymi składnikami a potem dolać mleko(...)Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na deskę,  ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta,  czy to będą pączki, czy  ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku.   Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym

Kuchnia u Krysi
Pączki jak u mamy - najlepsze 220

jednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej

Kubki smaku
PRZEPIS NA PACZKI 123

ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można śmiało wyrobić mikserem z hakiem do ciast. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny(...)lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiły swoją objętość. Pączki powinny ładnie urosnąć i napuszyć się (nie powinny jednak przerosnąć). Krok 3. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzewamy odpowiednią ilość tłuszczu do temp. 175 stopni. Pączki

Moja Książka Kucharska
Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe 209

faworki na jogurcie (klik) . Składniki: (na duży talerz małych pączków) 150 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 5 łyżek jogurtu typu greckiego 10% tłuszczu 1 łyżka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska Młyny Stoisław ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 małe jajka olej do smażenia (u mnie około 1/2 litra(...)jajka, dodajemy łyżkę cukru i znów mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta (będzie lepka). W małym garnku rozgrzewamy olej. Maczamy małą łyżeczkę w oleju a następnie nabieramy masy na pączki. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy olej pączek powinien zaraz wypłynąć na wierzch. Smażymy na raz po około 4-5 pączków. Pączki

Słodkie okruszki
Szarlotka 55

mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą

cucinare
Szarlotka 99

mąki tortowej 1/2 szklanki śmietany gęstej 18% 4 żółtka 1 łyżka smalcu 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę jabłkową: około 10 jabłek cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon cukier puder Wykonanie : Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą

cucinare
Ciasto " Słodkie usta " 260

więc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi.   Wymiary foremki : 24 x 29 cm  Czas pieczenia : 30 - 35 minut  Temp. pieczenia  180 C   Składniki: Ciasto: ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g ) słoiczek powideł śliwkowych 250 g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki

Różne smaki w kuchni
Czosnkowa baranina w pergaminie 177

cebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki  (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe jeżeli są bardzo małe), wymieszać.  Ułożyć na sobie(...)przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h 30 min - 1h 45 min. Smacznego

Stare Gary
Najlepsze faworki 111

tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach

Kate's Kitchen
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 129

tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami. Wersja słodka pojawiła się dopiero w okolicach

Kate's Kitchen
Węgierskie pączki z twarogu 1387

niego zrobić, aż natknęłam się na przepis na pączki z twarogu, które są popularne na Węgrzech podczas karnawału. Przepis jest szalenie prosty i szybki i na pewno każdy będzie wstanie takie pączusie przygotować. Składniki 250g półtłustego mielonego twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 150g mąki łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Jajka z twarogiem i cukrem należy razem wymieszać(...)obrotach. Ciasto wyjdzie rzadsze, ale takie ma być, byleby nie  za bardzo. Na rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżek wrzucać ciasto. Pączki nie powinny być za duże gdyż na zewnątrz wyjdą spalone, a w środku surowe. Piec na złoto brązowo, dla pewności sprawdzić czy w środku są już  zrobione. Najlepiej smakują z cukrem pudrem.  Moje się trochę

Delusional Trine
Niby Pączki jak Muffiny czyli poWeekendowe Lakocie odc.77 179

muffinki. S ame w sobie zwyczajne a jednak ciut pączkowe, oblane masłem i obsypane cynamonowym cukrem, przepyszne!!! Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Niby Pączki jak Muffiny 1,75 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i cynamonu 1/3 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mleka do oblania i obsypania(...)muffinek ( u mnie babeczkowa silikonowa) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ok 25 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę i krótko obtaczamy w roztopionym maśle. Następnie dokładnie obsypujemy cukrem z cynamonem. A jeden z niby pączków pojechał dzisiaj jako część drugiego śniadania dla mojej małej prymuski

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania