Otrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z
Ala piecze i gotujeOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujewalentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę
W Moim Magicznym Domucukier waniliowy do posypania Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do miski i ubijamy na puszysta masę z cukrem.Dodajemy śmietanę, ser, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, którą wcześniej zalewamy odrobina alkoholu (aby pączki nie nasiąkały tłuszczem + aby zabić smak sody). Wszystkie składniki wyrabiamy (można podsiać mąką) i formujemy z nich nieduże kulki. Wkładamy delikatnie do garnka z rozgrzanym
ChilliJemykrólowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała z Niemiec paczki) otrzymywaliśmy paczkę dużych pierników, precelków i serduszek oblanych w deserową czekoladę i to nam wystarczało. Teraz kiedy założyłam własną rodzinę zaczęłam je piec
Gotowanie...to proste !wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto *** *** Wałkiem „zbijamy” ciasto – czyli uderzamy w celu napowietrzenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki *** *** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich po kolei(...)odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Faworki z mascarpone pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemoliwa i przyprawy znalazły się na każdym chipsie. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- termoobieg. Na blaszce rozkładamy papier, a na nim z osobna każdy plasterek chipsów. Pieczemy 8-10 minut „Cisi zabójcy” – szkodliwe substancje w chipsach kupnych !!! Akrylamid - W 2011 roku "American Journal of Clinical Nutrition" opublikował artykuł prof. Marka Naruszewicza, w którym uczony przestrzega, że "regularne spożywanie(...)mała 90-gramowa paczuszka to ok. 500 kcal. Rachunek jest prosty: dwie paczki chipsów tygodniowo = 48 000 kcal więcej w ciągu roku i dodatkowe 7 kg na wadze. Olej - Tłuszcz z oleju stanowi około 35% zawartości paczki chipsów. Większość chipsów (bo są też tzw. chipsy pieczone) powstaje przez smażenie w oleju. To dlatego zawsze musisz w cokolwiek
ClauditteMissCookingJakiś czas temu dostałam paczkę od Cukry Nyskie i od razu zaświtało mi kilka pomysłów co zrobić z tymi wszystkimi pysznościami, które znalazłam w paczce. Zjeść - to oczywiste, ale zawsze można nadać im inna formę, jeszcze pyszniejszą, jeszcze ciekawszą :-) I tak właśnie powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego(...)wtedy, gdy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza, jak na budyniu). Następnie dodajemy skórkę, sok i całość dokładnie mieszamy. Foremkę (moja 24 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie układamy 1/4 przygotowanych herbatników, na nie wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy
Czary - gary w kuchniwychodzi około 30 sztuk. Miłego dzionka kochani :-) Składniki: 250 g ricotty 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru pudru + do posypania pączków olej rzepakowy do smażenia 1. Jajka miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. 2. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem
kruche babeczkirównież nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa: 70 dkg sera twarogowego, 5 jajek, 25 dkg cukru pudru, ¾ paczki budyniu śmietankowego, Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePączki, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babci zawsze je piekła i były po prostu pyszne. Mięciutkie, pulchne, a po naciśnięciu wracały do swojego okrągłego kształtu. Podkradałam jeszcze ciepłe mimo, że babci mówiła że będzie bolał mnie brzuch. Zawsze były zjedzone co do jednego, gdyż na drugi i trzeci dzień też są bardzo dobre. Robiłam je wiele razy z tego(...)rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu formować pączki i nadziewać marmoladą. Ja robię to babcinym sposobem: biorę kawałek ciasta rozpłaszczam na ręce, nakładam trochę marmolady (około łyżeczki) sklejam brzegi, żeby dobrze się skleiły formuję kulkę odkładam
talerz przyjemnościdelikatne i smaczne. A największa zaleta pączków szybkość wykonania. Są wykonane na domowym serku waniliowym ( jak go zrobić klik ) posypane cukrem waniliowym. Zbliża się Wielki Czwartek niech będzie to przedsmak pączkowego szaleństwa :) SKŁADNIKI : - 300 gram serka homogenizowanego waniliowego ( klik sposób ) - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - cukier waniliowy najlepiej domowy(...)olej do głębokiego smażenia najlepiej rzepakowy SPOSÓB WYKONANIA: - serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. - dokładnie wszytko mieszamy ciasto wyjdzie gęste i klejące - rozgrzewamy olej (pamiętając aby go nie przegrzać inaczej pączki na zewnątrz się upieką a w środku będą surowe) - na przygotowany olej nakładamy małą łyżeczką porcję ciasta, aby sobie ułatwić łyżeczkę moczymy
Basia w kuchniłyżeczki mąki Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut . Drożdże świeże idealnie nadają się do pieczenia ciast, które zawierają dużą ilość jajek i masła. Natomiast do wypieku lżejszych ciast można użyć drożdże instant. Z drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Wystarczy wymieszać je z suchymi składnikami a potem dolać mleko(...)Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na deskę, ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta, czy to będą pączki, czy ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku. Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym
Kuchnia u Krysijednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej
Kubki smakuciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można śmiało wyrobić mikserem z hakiem do ciast. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny(...)lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiły swoją objętość. Pączki powinny ładnie urosnąć i napuszyć się (nie powinny jednak przerosnąć). Krok 3. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzewamy odpowiednią ilość tłuszczu do temp. 175 stopni. Pączki
Moja Książka Kucharska