lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną(...)pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy, 1 mały olejek waniliowy 60 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru, 2 całe jajka , 3/4 szklanki jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje
Smaczne Zdrowekolęd i pastorałek :) Składniki: Mąka pszenna 2,5 szklanki Margaryna 1,5 kostki Mak ½ szklanki Jajka 8 szt. Cukier puder 2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kakao 2 łyżki Aromat pomarańczowy Biszkopty okrągłe 2 paczki Dżem malinowy 1 słoiczek Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć
Tradycyjna KuchniaPyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w
Ala piecze i gotujefirmy Kamis otrzymałam paczkę z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie(...)pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek
Ala piecze i gotujebita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej 6-7 paczek herbatników szkolnych 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 12 dag masła 4 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady
Apetyczna babeczkauwierzyć, że może nam zastąpić słodkie co nieco, póki go nie zrobiłyśmy. I uwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego
Kolizje SmakówPyszne, mięciutkie i znikają z talerza w mig:) Nie są słodkie i w sam raz na jeden, no góra dwa kęsy. Uzależniające:) Uwielbiam je robić, ale
Niebieski kubek z kawawykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 200 ml śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu
Kulinarne Inspiracjesztuki cukier – 80 g lub więcej jeśli ktoś lubi mocniej słodkie desery kefir – 100 ml olej – 50 ml + odrobina do wysmarowania blachy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka soda – szczypta lentilki – 1 mała paczka esensja mocnej kawy – 5 łyżek sól – szczypta cukier puder do posypania – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Ubić na dość
kuchniabellissima.wordpress.comsera ( u mnie w wiaderku) 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego na czubku łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. masła kilka kropli olejku migdałowego Dodatkowo: 1 paczka herbatników ( 250 g.) kilka łyżek nutelli Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i caly czas miksować. Wsypać mąkę i odrobinę
Agusiowe smakołykimasy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółka (lub inne kształty) na kawałki papieru do pieczenia wysmarowane olejem. W garnku rozgrzewamy olej, kładziemy pączki papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy
Gotowanie moimi oczamiWczoraj opublikowaliśmy wpis o bezglutenowych pączkach, jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu to teraz, przestań czytać i kliknij TUTAJ koniecznie. Potem tu wrócisz Dzisiaj kolejny prosty przepis na kolejne “ pączki bezglutenowe ” , tym razem z mąki kokosowej. Więc będzie do wyboru do koloru Jest to też alternatywa dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą smażyć na głębokim oleju. Połączenie mąki(...)misce sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy ponownie. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy około 15-20 minut aż będą złociste. Pączki bezglutenowe przechowujemy w lodówce w pojemniku do 3 tyg. Smacznego! Artykuł Pączki bezglutenowe (paleo, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żałuję, że nie wcześniej! Zawsze wydawało mi się, że będą miękkie tylko przez chwilę, a już np. drugiego dnia twarde i nie do zjedzenia. Wiecie, jak te wszystkie ptysie pieczone w piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj(...)Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na rozłożony papier do pieczenia. Następnie nożyczkami tniemy na małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej i drugiej strony. Lukier
Kuchnia w czekoladzie