pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:27/244)

Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 208

Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół

BaRepas
Rafaello Siostry Anastazji 176

żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Rafaello Siostry Anastazji 183

żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki hiszpańskie 1246

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku(...)masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto

Ala piecze i gotuje
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 301

Pączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach(...)przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 ° C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki

maniapieczenia
PĄCZUSIE SEROWE Z MĄKI SZYMANOWSKIEJ 166

Szymanowskiej uniwersalnej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 30 dag sera, przynajmniej dwukrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki cukru plus cukier puder do posypania usmażonych pączków Wykonanie: Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, cukier puder,całe jaja oraz sodę. Wszystko dobrze mieszamy. Do garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy. Ręką formujemy małe kuleczki, kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy(...)stron, ostudzone oprószamy cukrem pudrem.  Do wykonania swoich pączuszków użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, typ 480. Jest to uniwersalna mąka, po którą sięgam przy okazji smażenia naleśników, placuszków, racuszków, pączków, a nawet ciast. Świetny wybór za nieduże pieniądze. A fajne łatwe zamykanie opakowanie jest wielkim plusem tego produktu

Z Majeczką w kuchni
Ekspresowe włoskie pączki z ricottą czyli baci do ricotta 194

pyszne i na pewno rozejdą się w błyskawicznym tempie. Są trochę podobnych do pączków angielskich na serkach homo .  Dla kogo: dla zabieganych dla uczulonych na drożdże dla pączkożerców  Składniki: 200g sera ricotta 2 jajka 75g mąki (ok. pół szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)resztę składników i wymieszać.  W garnku/rondlu podgrzać tłuszcz (ja zazwyczaj smażę w pół na pół oleju ze smalcem. Gdy olej się rozgrzeje nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson

Mania Wypiekania
Smalec z ciecierzycy z pieczoną kaszą gryczaną 151

Ciecierzycę, podobnie jak kaszę jaglaną mogłabym jeść na tysiąc sposobów, dzisiaj postanowiłam zrobić pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć

zdrowa vege kuchnia
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 464

pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić

Smakołyki Bereniki
PĄCZKI 129

kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy

cool and minty
Mini pączki z serka homogenizowanego 257

pączków. Tym bardziej takich małych i pysznych jak te z serka homogenizowanego. Robi się je ekspresowo, ciasto nie musi rosnąć. Wystarczy zamieszać i smażyć. Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio) 4 jajka 2,5 szkl mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Pączki z serka homogenizowanego 139

serka homogenizowanego waniliowego (część z serka możecie zastąpić serkiem truskawkowym) 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: cukier puder olej rzepakowy do smażenia Szybkie pączki zaczynamy przygotowywać od wymieszania jajek z serkiem homogenizowanym. Jajka z serkiem homogenizowanym warto wymieszać trzepaczką. Następnie do serka homogenizowanego i jajek dodajemy mąkę, proszek(...)pieczenia i sól. Ciasto na mini pączusie serowe mieszamy dokładnie łyżką, aby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na łatwe pączki jest już gotowe do smażenia. Olej do smażenia nalewamy do szerokiego garnka lub patelni i rozgrzewamy do 175 stopni C. Do szklanki nalewamy olej, który posłuży nam do maczania łyżki, którą będziemy nabierać porcje ciasta do smażenia serowych mini

MamaOskarka
Maślane ala Pączki 157

Planowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe.   Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie(...)miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C.  Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka)  do środka których pakujemy nadzienie.  Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut i pod koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek

IzaGotuje
CIASTO BISZKOPTOWE AMARETTO 160

sztywną pianę z cukrem.Ubijając dodajemy powoli po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z budyniem.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia 24x40cm. Pieczemy w 170st. przez ok.30 min.   Masa : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mleka 1szkl.cukru 25.dag.masła 50ml. likieru amaretto 1 op.cukru waniliowego  3 łyżki mąki pszennej płaskie 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)alkoholu.   Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` 20dag.cukierków krówki 10dag.masła lub margaryny 2 łyżki wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Krówki,masło i wodę rozpuścić na maleńkim ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Dodatkowo: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 paczka okrągłych biszkoptów papier do pieczenia. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na ostudzonym biszkopcie smarujemy masę.Układamy biszkopty w rzędach.Polewamy  ostudzoną polewą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Skąd pochodzą pączki i faworki? 109

kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych, natomiast pączki rosyjskie

Moja smaczna kuchnia