wzięłam się za zagniatanie ciasta bo karnawał właśnie się kończy i następne pączki usmażę prawdopodobnie dopiero za rok. Zwykle na Ostatki robię faworki np. takie pieczone , ale tym razem wedle zamówienia będą pączki, tyle że z innym nadzienie niż zwykle. Moje łasuchy lubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed
Smaczna PyzaDomowe pączki od kilku lat tradycyjnie piekę w Dzień Babci. Najbardziej lubię te z marmoladą, ale takie jadam przez cały rok, w tym roku więc postawiłam na inną wersję. Zrobiłam je w wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDaily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (duży talerz mini pączków) 1 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli 3 jajka klasy M 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną wanilią (2 x 150 g)* olej do smażenia cukier puder do oprószenia(...)jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz. Mniejszą łyżeczką (używamy pośredniej między małą, a stołową) nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do rozgrzanego oleju. Pączki rosną podczas smażenia nabierając bardziej okrągłych, ładnych kształtów. Smażymy nasze mini pączki waniliowe
Słodkie okruszkiWasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół
BaRepasżółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego
Szczęśliwa kuchniażółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku(...)masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto
Ala piecze i gotujePączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach(...)przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 ° C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki
maniapieczeniaSzymanowskiej uniwersalnej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 30 dag sera, przynajmniej dwukrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki cukru plus cukier puder do posypania usmażonych pączków Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, cukier puder,całe jaja oraz sodę. Wszystko dobrze mieszamy. Do garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy. Ręką formujemy małe kuleczki, kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy(...)stron, ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Do wykonania swoich pączuszków użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, typ 480. Jest to uniwersalna mąka, po którą sięgam przy okazji smażenia naleśników, placuszków, racuszków, pączków, a nawet ciast. Świetny wybór za nieduże pieniądze. A fajne łatwe zamykanie opakowanie jest wielkim plusem tego produktu
Z Majeczką w kuchnipyszne i na pewno rozejdą się w błyskawicznym tempie. Są trochę podobnych do pączków angielskich na serkach homo . Dla kogo: dla zabieganych dla uczulonych na drożdże dla pączkożerców Składniki: 200g sera ricotta 2 jajka 75g mąki (ok. pół szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)resztę składników i wymieszać. W garnku/rondlu podgrzać tłuszcz (ja zazwyczaj smażę w pół na pół oleju ze smalcem. Gdy olej się rozgrzeje nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson
Mania WypiekaniaCiecierzycę, podobnie jak kaszę jaglaną mogłabym jeść na tysiąc sposobów, dzisiaj postanowiłam zrobić pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć
zdrowa vege kuchniapływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić
Smakołyki Berenikikładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy
cool and mintypączków. Tym bardziej takich małych i pysznych jak te z serka homogenizowanego. Robi się je ekspresowo, ciasto nie musi rosnąć. Wystarczy zamieszać i smażyć. Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio) 4 jajka 2,5 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeserka homogenizowanego waniliowego (część z serka możecie zastąpić serkiem truskawkowym) 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: cukier puder olej rzepakowy do smażenia Szybkie pączki zaczynamy przygotowywać od wymieszania jajek z serkiem homogenizowanym. Jajka z serkiem homogenizowanym warto wymieszać trzepaczką. Następnie do serka homogenizowanego i jajek dodajemy mąkę, proszek(...)pieczenia i sól. Ciasto na mini pączusie serowe mieszamy dokładnie łyżką, aby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na łatwe pączki jest już gotowe do smażenia. Olej do smażenia nalewamy do szerokiego garnka lub patelni i rozgrzewamy do 175 stopni C. Do szklanki nalewamy olej, który posłuży nam do maczania łyżki, którą będziemy nabierać porcje ciasta do smażenia serowych mini
MamaOskarka