święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń zarówno do wypieków(...)ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Podajemy np. posypany czekoladowymi płatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiNarodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam tym razem piernikowe choinki zdobione za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną(...)lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta(...)pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona
Kulinarne przygody Gatitypączków, oraz w ich lukrowaniu. A jaką miał przy tym zabawę! :D Największym problemem był brak odpowiednio dużej tylki, ale na szczęście udało mi się pożyczyć ją od koleżanki. Pączki wiedeńskie Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku(...)patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam tłuszcz – u mnie wyszedł prawie litr oleju i pół kostki smalcu. Oponki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Na blacie rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia i posmarowałam go olejem. Na papier wycisnęłam w odstępach (widać na zdjęciu) kółka o średnicy 6-7 cm. Następnie porozcinałam papier nożyczkami, tak aby każde kółko było oddzielnie
Kuchenne zapiski Edytytruskawkowe 'smoothie bowl' z waniliową odżywką białkową, suszoną morwą białą , surowym ziarnem kakaowca i orzechami nerkowca~ Jeszcze przed wyjazdem do Norwegii otrzymałam od sklepu EMAKO.PL paczkę z dwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania(...)estetykę chodzi są bardzo eleganckie. W praktyce również sprawdzają się bardzo dobrze. Długo utrzymują temperaturę. Rączki z boków naczynia ułatwiają wstawianie i wyjmowanie go z piekarnika oraz przenoszenie. Gdy piekłam w nich ciasta (przepisy już niedługo :)) nie smarowałam od wewnątrz tłuszczem żeby zobaczyć czy ciasto nie przywrze i okazało się, że odchodziło bardzo dobrze. Musiałam oczywiście oddzielić je nożem
breakfast of dreamstakiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać(...)składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo staną się suche i twarde
Szefowa kuchninastępnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa: 1/2 l mleka(...)zagotować do połączenia się składników. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Przestudzić (lekko ciepła) i dodawać po 1 łyżce śmietany, stale mieszając. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie ciasta Biszkopt kakaowy Masa budyniowa 1/2 masy truskawkowej Biszkopty 1/2 masy truskawkowej Masa śmietankowa Biszkopt jasny Polewa
O kuchni z uczuciemwiększa nachodzi mnie ochota na sięgnięcie po wytrawne pasty, przekąski i śniadania, ale te batoniki z amarantusa musiałem/bardzo chciałem zrobić. Niesamowicie proste i pyszne. Poza tym amarantus z paczki od Dobrej Kalorii zmarnować się nie może Amarantusa samego w sobie nie trawię – ma specyficzny smak i nie do końca, np. w płatkach, mi odpowiada. W postaci batoników(...)amarantusa składają się z 3 prostych składników, wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut i gotowe. Czego chcieć więcej? I jak tu teraz o wymówkę? Artykuł Batoniki z amarantusa – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanJeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać(...)równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone. Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut, na złoty kolor . Polecam spróbować na ciepło :) The post Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe appeared first
Moja Delicjałyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min. składniki na masę czekoladową: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru(...)Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z chałwą, następnie dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: duża paczka delicji o smaku wiśniowym polewa czekoladowa 1-2 sezamki wykonanie ciasta: Na pierwszy biszkopt wykładamy masę czekoladową, na masie układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę chałwową (parę łyżek możemy zostawić
Domowy Smak Jedzeniabanalnie prosty , wiadomo , skoro mi się udaje to każdy go zrobi Powiem Wam w sekrecie ,że moje zdolności cukiernicze są takie , że potrafię upiec krem ,a ubić ciasto z paczki… Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne(...)wsypujemy do masy , przesianą mąkę . Mieszamy łyżką do połączenia składników . Jeśli na tym etapie użyjecie miksera biszkopt nie wyrośnie .Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Pieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około
Ogrodnik w podróżypełni, długi weekend przed nami, jeśli macie ochotę troszkę zgrzeszyć to polecam Wam serdecznie ten przepis! SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę: cukier, mąka masło ponadto: świeże truskawki WYKONANIE(...)kieliszkiem, lub szklaneczką, dołeczek wtedy się sam uformuje), układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Bułeczki można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem będą wtedy dodatkowo mieć piękny połysk. Smacznego! Udanego weekendu
SMYKWKUCHNIpizzę. :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 paczka drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej wody Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce - latem polecam po prostu 4 dojrzałe(...)serem i dekorujemy pozostałymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika i po 7 minutach wyjmujemy cudowną pizzę :) Smacznego :) Jeśli nie macie kamienia (który nadal z czystym sumieniem polecam!) to możecie pizzę piec przez 30 minut w temperaturze 220 stopni - pizzę powinniście włożyć do nagrzanego (przez 30 minut) do tej temperatury piekarnika. Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 Zachęcam również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)żeby zaparzyć mąkę. Kulka zrobi się lśniąca i zwarta. Pilnujmy, żeby nie przypalić. Odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonego ciasta wkręcamy po jednym jajku. Mamy idealne ciasto ptysiowe. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na papierze odrysowujemy okrąg od szklanki. W takie kółko szprycujemy masę, można to zrobić rękawem cukierniczym albo łyżką. Masa ma mieć maksymalnie 1 cm grubości
ladykitchenforemce. Na podstawie przepisu z książki Maxine Clark "Kuchnia Włoska" składniki 750 g włoskiej mąki 00 lub pszennej uniwersalnej 1/2 łyżeczki soli morskiej 25 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży instant (po 7 g) 150 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki + 2 do polania 450 ml ciepłej wody gruboziarnista sól morska igiełki z gałązki rozmarynu przygotowanie Do miski(...)wlać trochę oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Ciasto odkryć, lekko spryskać wodą posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą, studzić na kratce. Smacznego
Stare Gary