pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:187/244)

Torcik kokosowy 166

samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez(...)śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji papier do pieczenia (2 arkusze) Jak zrobić torcik kokosowy? Ciasto: Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.  Gdy białka będą miały sztywną

Kuchcik gotuje
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 189

choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie

SMYKWKUCHNI
Makowiec bez maku! 200

już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie

SMYKWKUCHNI
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 191

trochę wolnego czasu. Ostatnio postanowiłam przygotować sobie część produktów śniadaniowych wczesniej, żeby zminimalizować czas przygotowania śniadania rano. Z pomocą przyszła mi firma  Symbio , z którą współpracuję, podsyłając mi paczkę zdrowych, ekologicznych produktów, w sam raz na śniadanie. W pierwszej kolejności postanowilam zrobić domową granolę. Moja jest o smaku tropikalnym, z dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać(...)Dodajemy płatki. Olej kokosowy podgrzewamy do stanu płynnego, dodajemy miód i mieszamy. Mieszanką polewamy nasze płatki i orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wysypujemy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone

Zawsze głodna!
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 249

Mała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam, gdy byłam młodsza. Na miniony Tłusty Czwartek miały być pączki. Niestety, obowiązki, szkoła, nauka, prawo jazdy powoduje, że nie mam na nic czasu. Chyba, że zajmuje to kilka minut i nie wiąże się ze stertą garów, miseczek czy innych naczyń(...)nadzieję, przynajmniej. KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE. /od Babci;/ na około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny  1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją  wilgotny piasek. Następnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt

W kuchni Karmel-itki
Bułki drożdzowe z dżemem truskawkowym 135

Idealnie puszyste i truskawkowe! Smak dzieciństwa - drożdżóweczki z dżemem Łowicz. Na śniadanie, na wynos do szkoły i pracy! Polecam bo są pyszne! Składniki: 25 g drożdży

Lena Gotuje
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 204

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który(...)większą lub mniejszą ilością chemii. Pierwszy przykład z brzegu: płatki. U nas w domu jest to niemal codzienna podstawa śniadań przez cały tydzień za wyjątkiem weekendów, choć nie zawsze. Paczka płątków śniadaniowych jednego znanego producenta kosztuje w granicach 3 zł. Ostatnio kupujemy płatki i patrzymy – na sąsiedniej półce są bardzo podobne płatki, prawie o połowę tańsze. Już wsadziliśmy

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 156

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który(...)większą lub mniejszą ilością chemii. Pierwszy przykład z brzegu: płatki. U nas w domu jest to niemal codzienna podstawa śniadań przez cały tydzień za wyjątkiem weekendów, choć nie zawsze. Paczka płątków śniadaniowych jednego znanego producenta kosztuje w granicach 3 zł. Ostatnio kupujemy płatki i patrzymy – na sąsiedniej półce są bardzo podobne płatki, prawie o połowę tańsze. Już wsadziliśmy

Niedzielny kucharz
Babeczki Red Velvet z Oreo 178

Właściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet przywiezione jeszcze z wycieczki z Nowego Jorku. Z obawą (niepotrzebną jak się okazało) obejrzałam kartonik szukając daty przydatności do spożycia – wychodzi na to, że takie rzeczy są niezniszczalne :) Dzisiejsze babeczki zatem to takie(...)mleka gotujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już gorący można wstawić go pod przykryciem do lodówki. Moje cukiernicze pamiątki z wakacji prezentuję poniżej ;) Instrukcję przygotowania domowych babeczek Red Velvet znajdziecie

Ciastkozercy
Rolada szpinakowa z łososiem 349

Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki.Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową.Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 207

jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie:5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie)- 2 szklanki jagód(...)koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na kruszonkę:- 3 łyżki cukru- 3 łyżki mąki- 4 łyżki masłaKruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.Smacznego

SMYKWKUCHNI
Rafaello - ciasto kokosowe 1002

Domowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa(...)Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy). Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą). Wstawić do lodówki na noc. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
sernik kawowy 180

dodatkiem. Sernik  kawowy chodził mi po głowie już od dłuższego czasu ale nie miałam na niego konkretnego pomysłu. Okazja do jego upieczenia pojawiła się kiedy otrzymałam paczkę od PrzyjacieleKawy  a w niej kilka rodzajów kawy ziarnistej i mielonej. Skusiłam się na filiżankę kawy "Subtil"  i nawet mi zasmakowała (i mówię to absolutnie szczerze) bo jest łagodna(...)drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie z każdą masa serową. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę z dodatkiem kakao, wstawić do pieca nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut. Kiedy wierzch będzie zapieczony wylać masę z kawą mieloną i piec tak samo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czy przekąski to ZŁO? 185

lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło(...)chcę dać się zwariować.  Na koniec mała opowiastka. Pracowałam kiedyś jako opiekunka dzieci w Anglii. Kiedy do nich przyjechałam, przywiozłam im nasze tradycyjne czekoladki z Wedla i kilka paczek kamyczków, czyli orzeszków w kolorowej polewie. Kto ich nie jadł w dzieciństwie? Takie polskie one mi się wydawały, idealne na prezent dla dzieci ;) Matka wzięła do ręki i powiedziała

bistro mama
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 141

ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn. Ja po prostu akurat nie posiadałam ich w lodówce, a jedną paczkę suszonych drożdży mam gdzieś schowaną zawsze. [embed]https://youtu.be/4FeBb8Zy35o[/embed] Składniki (na około 10 mini pizz): Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml cieplej wody opakowanie suszonych drożdży łyżka oleju(...)plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Pizzerinki pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Karmelizowane migdały 142

starczało mi na nią czasu, a po Świętach jakoś pamięć o nich ginęła. W tym roku postanowiłam to zmienić Fakt, trochę zostałam do tego zmuszona, ponieważ dostałam dużą paczkę migdałów i musiałam coś z nich zrobić. Karmelizowane migdały wydawały się najszybszym sposobem na wykorzystanie tego produktu, a dodatkowo chyba jednym z najsmaczniejszych Teraz, gdy już je przygotowałam trochę żałuję(...)napatelni nie będzie już wody, mniejsz płomień i cały czas mieszaj. Migdały są gotowe, gdy cukier zacznie się roztapiać. Można je już przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie porozdzielać za pomocą widelcy. Gotowe migdały pozostaw do przestygnięcia. Smacznego PS. Grafika na zdjęciu pochodzi z bloga Worqshop Artykuł Karmelizowane migdały pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni