Przepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas
Zasmakuj Kuchniwiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała(...)Ponownie wyrabiamy przez 3 minuty. Na tym etapie można dodać cebulkę. 6. Do natłuszczonej formy wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia. 7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor. 8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyzawsze mam na nie ochotę. Wydaja mi się ciekawsze, bardziej pachnące i smaczniejsze niż zazwyczaj. Owszem kupuję, ale też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego(...)podwoi swoją objętość. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na ok. 1 cm i wycinać szklanką koła, a w nich kieliszkiem dziurki. Donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i jeszcze na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Ozdabiać lukrem lub czekoladą i różnymi posypkami według uznania
Pasja SmakuSłońce, słoneczko... tylko małolata posiała mi gdzieś okulary słoneczne. W zamian za to rekwiruję jej część słodyczy ze świątecznych paczek hihi ;D Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu(...)Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami. Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Przepis dodaję do konkursu
My simple kitchenWęgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :) Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku(...)budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo
Kryzysowa Książka Kucharskaśmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe(...)praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście laurowe. Gotować 30 minut, zestawić z ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować
Zakątek rozkoszy kulinarnychoddalony jest o tyle godzin, ba, lat świetlnych! Nie wytrzymywałam. Zaczynało się niewinnie. Takie tam muśnięcie palcem - twardy czy miękki pakunek? Ale przecież nie zaszkodzi przesunąć kilku paczek, żeby je ładniej ułożyć (!), sprawdzając przy okazji czy w środku coś brzdęka, szeleści, a może kształtem wyśle sygnał do rozbudzonej jak nigdy wyobraźni. To za mało! Wciąż za dużo(...)się rok temu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok. Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę
KUCHARNIAbędą mi się kojarzyły z czasami studenckimi. Bo na studiach to człowiek "bidę" klepie. Ciuła te monetki i liczy ciągle heheh. A naleśniki tania rzecz, wystarczy słoik dżemu albo paczka szpinaku i pełnia szczęścia. Oj, co ja, się z dziewczynami tych naleśników nasmażyłam hehehe. Chyba dlatego zawsze mi wychodzą takie jak chcę. Praktyka czyni mistrza hehehe. Ale na poważnie, naleśniki(...)wody (+/- 60 ml) (może być z kranu może być też woda gazowana z butelki) - 1/4 szklanki oleju - dwa duże jajka wiejskie - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto musi być rzadkie i lejące się, tylko tak uzyskasz cieniutkie naleśniki. W/w składniki wymieszaj rózgą odstaw na kwadrans i smaż na mocno nagrzanej patelni. Usmażone układaj jeden na drugim, dzięki czemu
SMYKWKUCHNISkładniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli
Kocham CzekoladęDrożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam
Blondynka Gotujepłatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki(...)klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno
PatiGotujePyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 30 g drożdży
Lena Gotujemojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej(...)równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić
Słodkie inspiracjeLekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on
Kuchnia MagdaLenyLekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on
Kuchnia MagdaLeny