Zawsze chciałam je zrobić sama, bo w domu tylko mamie pomagałam. Tylko i aż:) robiłyśmy je całe stosy razem z faworkami, na Tłusty Czwartek nie próżnowałyśmy
Zasmakuj Kuchniwłaśnie składników (quinoa i mąka z ciecierzycy)? Ma ktoś jakiś pomysł? Pomóżcie, bo jak uda mi się rozwiązać wszystkie zagadki, tzn. zjeść/zużyć wszystkie produkty to dostanę kolejną paczkę żywnościową :) Ale wracając do tematu... Wyjąłem to co napisałem i stwierdziłem, że pora zatem na chlebek ryżowy. Takiego jeszcze ani sam nie robiłem, ani nigdzie nie jadłem. W ogóle(...)godzinę do wyrośnięcia. Ciasto nie będzie jakoś tak wielce wyrastało, ale trochę wyrośnie. Potem przez kilka sekund znów je powyrabiać i przełożyć do foremki (jakoś tak wyłożonej papierem do pieczenia, czy natłuszczonej, czy co tam lubicie). W sumie nie będzie bardzo dużo tego ciasta więc przyda się jakaś mała foremka, jeśli macie taką. No i znów pod ściereczką na godzinę
Marder&Marder Manufacturerabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem (pół na pół) 2 łyżki dobrej oliwy Masa(...)keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieKilka dni temu po raz kolejny otrzymałam paczkę od firmy Helio . Tym razem znalazły się w niej prażone orzechy laskowe i pistacje prażone bez soli . Orzechy pochodzą z serii Helio Natura , która charakteryzuje się tym, że nie zawiera szkodliwych i typowych konserwantów tj. dwutlenku siarki, czy kwasu sorbinowego. Odnosząc się już konkretnie do orzechów to miłym zaskoczeniem dla mnie był(...)orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce
PatiGotujeKilka dni temu po raz kolejny otrzymałam paczkę od firmy Helio . Tym razem znalazły się w niej prażone orzechy laskowe i pistacje prażone bez soli . Orzechy pochodzą z serii Helio Natura , która charakteryzuje się tym, że nie zawiera szkodliwych i typowych konserwantów tj. dwutlenku siarki, czy kwasu sorbinowego. Odnosząc się już konkretnie do orzechów to miłym zaskoczeniem dla mnie był(...)orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce
PatiGotujezrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć nie mogę :) Chyba nasyciłam się nimi na cały rok. A dzisiaj polecam Wam bardzo smaczną i sycącą zapiekankę z kurczakiem i ryżem(...)warstwie mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. zapiekanka z kurczakiem i ryżem
O kuchni z uczuciemcoraz więcej szacunku dla drożdży i tego, co dzięki nim można zrobić. A skoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do porannej szklanki kakao. Nie tylko w tłusty czwartek. Składniki (na ok. 10 bułeczek): 75 g masła 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki szczypta soli 1 żółtko 1 jajko(...)blat oprószony mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Na koniec z ciasta formować kule, pamiętając, że bułka po wypieczeniu będzie mniej więcej o połowę większa. Wyłożyć na papier do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto jeszcze podrosło. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza
W SMAKRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla
Ostra na Słodkodynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta(...)ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa
Kulinarne przygody Gatitytradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach dziewięćdziesiątych) dzieci zabierały do szkoły głównie kanapki, które podawano też na wszelkich przyjęciach. Dzisiaj zastępuje się je paczką czipsów czy sztucznymi rogalami o kosmicznym terminie przydatności. Dzieciaki tak odżywiane tyją w zastraszającym tempie i mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza(...)10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy
KulinarneImpresje.plpstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta(...)ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa
Kulinarne przygody Gatitypaczki drożdży świeżych - 150 -200 ml ciepłej wody - 100 g masła stopionego - 1 duże jajko ekologiczne - 5 g soli NADZIENIE: -BIO tofu naturalne marki POLSOJA - 1/2 paczki mrożonego szpinaku - 3 ząbki czosnku - sól - oliwa z oliwek - śmietanka lub jogurt WYKONANIE: CIASTO: - mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek. - do kubeczka wlej wodę dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie(...)ciasta sklejamy, dociskając palcami. Następnie nożem robimy nacięcia tak aby powstało "słoneczko". Potem już tylko obracamy "promyki" i powstanie nam wieniec, jak na zdjęciu powyżej. Wieniec posmarowałam przed pieczeniem, roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miał złoty kolor. Ciasto pieczemy 45 minut 190 stopni C z termoobiegiem. Smacznego! Serdecznie polecam
SMYKWKUCHNIostatnich pączkach (zjadłam tylko jednego- serio) czas na coś lżejszego, upiekłam półsłodki chlebek dyniowy, zwinęłam do środka masę cynamonową, idealny na śniadanie do kawy z mlekiem lub z ciepłym kakao. Składniki na dużą keksówkę: 20 g świeżych drożdży 120 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 2-3 łyżki syropu klonowego 70 g cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła(...)ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość blachy, posmarować mieszanką cukrowo-cynamonowo-maślaną i zawinąć w roladę. Tak przygotowana przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Chlebek piec w temp. 190 C około 50 minut. Smacznego
greenscarfJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych bananów z którymi nie wiadomo co zrobić ? to taki deser bardzo polecam... Kosztem niewielkiej pracy mamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć(...)bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie : Masło rozpuścić, galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody, banany obrać Do masła dodać kakao, wlać galaretkę i wymieszać dokładnie Dołożyć pokrojone w cienkie plastry
Proste Potrawysupermarketach. Firmie Richmont dziękuję za poszerzenie smakowych horyzontów, to było bardzo miłe doświadczenie!Dwa dni po miłej wymianie wiadomości e-mail do moich drzwi zapukał kurier z przesyłką. W paczce znalazłam rewelacyjną szklankę z podstawką i przykrywką. Szklanka jest wysoka, robiona z grubego, mocnego szkła. Idealna do zaparzania herbaty, na pewno będzie mi służyła. :-) Oprócz szklanki, dostałam to co najważniejsze(...)piecze w język, trwa to dosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego
Szefowa kuchni