wspomnianych krajów, faworki popularne są też na Ukrainie, w Skandynawii, Chorwacji i wielu innych zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki czyli(...)czyli chrust - przepis z 1963 roku 200 g mąki pszennej (najlepsze są z mąki tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4 łyżki gęstej śmietany opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu pół łyżeczki drobnego cukru (tego składnika nie ma w oryginalnym przepisie) około 500 g tłuszczu do smażenia (można użyć 250 g smalcu roztopionego w 500 ml oleju
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakokosowym kremie to poezja smaku. Podstawą jest tu idealnie kruche ciasto, które wymaga ciut pracy, ale jest to tego warte. Krem to może być dowolny budyń, nawet z paczki, ja musiałam trochę pokombinować bo nie kupuję takich gotowców. Forma malutkich babeczek idealnie się sprawdzi na imprezach, bo jest dokładnie na jednego gryza, ale spokojnie można przygotować z tego przepisu tartę(...)lodówki na pół godziny. Te biała plami to grudki cukru pudru. Warto go przesiać zanim dodasz do ciasta Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C i przez 10-12 minut piecz babeczki. Po upieczeniu przełóż na kratkę do góry dnem, dzięki temu łatwiej będzie je wyjąć z foremek. W tym czasie zrób krem: zagotuj w garnuszku mleko z mąką i cukrem
greenscarfciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAbiszkoptu kakaowego: 180oC Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja(...)puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Dodatkowo paczka biszkoptów 2 paczki krakersów/herbatników prażone orzeszki ziemne, solone Złożenie ciasta ciasto ciemne krem I - krówkowy biszkopt krem II - cappucino krakersy/herbatniki pozostała część podgrzanego kajmaku orzeszki ziemne, solone polewa
coolinarnastrefa.blogspot.comzgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko do posmarowania Jajka utrzyj z cukrem mikserem przez 1-2 minuty. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe(...)bułki urosną. Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej niż ja, u mnie to 25-30 minut. Bułeczki pieczemy na złoty kolor. Studzimy i jemy! ;-))) Wypróbuj też drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką! - PRZEPIS
SMYKWKUCHNIpiątek otrzymałam paczkę od firmy Tarka i miarka Otrzymałam od nich cudowny, fioletowy kubek . Jego pojemność to aż 600 ml! Idealny dla kawoholików lub wielbicieli herbaty. Wykonany jest z wysokiej jakości materiału. Posiada nowoczesny design, wykończony w najdrobniejszych szczegółach. Oprócz klasycznego wykorzystania, kubek świetnie sprawdzi się jako miseczka np. na zupę krem. Wygląda fenomenalnie na stole Zapraszam Was serdecznie na stronę(...)dodajemy cukier, kakao, cukier wanilinowy, zimne masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. Brzoskwinie kroimy w kostkę i pozostawiamy na sitku, żeby się dobrze
PatiGotujeinfo jak bąbelki znikną olej jest gotowy. Fajny pomysł. Otwierając paczkę i widząc ocet balsamiczny, pierwsze co przyszło mi do głowy to czerwona cebula .. kolejne składniki wyciągałam z paczki i danie samo się ułożyło w mojej głowie. I tak powstało to danie. A jak smakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne ! Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną(...)dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku. Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente. Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki i obok dokładamy cebulę z żurawiną. Pyszne danie pełne
Kuchnia na wzgórzumąki pszennej 60 - 80 gr cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto ) 1 jajko 50 gr masła roztop i ostudz. szczypta soli esencja waniliowa Nadzienie : 1 i 1/2 paczki budyniu 4 czubate łyżki cukru 2 szkl mleka 3-4 łyżki jagód goji od ( Plenus ) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy jagód możemy dać rodzynki. 1. Szykujemy zaczyn. rozpuszczamy(...)robicie bez białka i wam się udaje to możecie ten krok pominąć. 5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min. Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około
Gotowanie...to proste !Babcia będzie zachwycona gdy otrzyma kartkę świąteczną ze zdjęciem wnuczki! Po rozłożeniu kartka ma wymiary 26x19cm. Kolory wychodzą bardzo realistycznie a zamówienie realizowane jest mega szybko. Jeśli zamówicie paczkę do godz. 14,00 danego dnia, następnego pnia przesyłka jest u Was! Każdy zapominalski i spóźnialski zdąży ze swoim prezentem na czas. Jak dla mnie takie pomysły prezentowe(...)kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min. Wyszło pięknie i smacznie! A zapach obwieszcza, że święta tuż tuż … Smacznego i zadowolenia z prezentów
Radość kipiąca uśmiechem.przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa(...)połączą. Wierzch dekorujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach. Rada: Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować
słodki bratekjagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: -300 g mąki pszennej Babuni -200 g mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki mleka ciepłego ponadto: - świeże jagody - ser biały + cukier - 1 jajko(...)okrąg, nakładaj, jagody i masę serową, dobrze zlep brzegi, układaj na blaszce w niewielkich odstępach. Jagodniki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Wstaw do GORĄCEGO pieca, na 40 minut w temp. 165 -175 stopni C. (ja piekę na 165 stopni do złotego koloru) SMACZNEGO! Smacznego! ZAPRASZAM DO POLUBIENIA FAN PAGE NA FACEBOOKU, I NA MÓJ PROFIL
SMYKWKUCHNIZnaleźliście kiedyś zapomnianą stówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę(...)jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki. Maliny wsypujecie do małego rondla
GRUBY WAŁEKJesienią jesteśmy bardziej podatni na wszelkie infekcje, nasza odporność niestety spada. Nie trudno o przeziębienie. Jak wzmocnić swój organizm? Na początek warto wprowadzić do naszego jadłospisu
Słodkie okruszkiważną rolę w kuchni północnej Europy, gdzie nie ma słońca przez 7 miesięcy w roku a wiosna też bywa kapryśna. Moim odkryciem jest też to że możemy kupić paczkę pokrojonego w kostkę boczku, wrzucić do zamrażalki i mieć na czarną godzinę. Potem wystarczy mieć w kuchni dowolny makaron, trochę sera i obiad gotowy! Taki boczek to doskonała baza do minimalistycznych(...)ciasto lepi się do rąk czy blatu możesz natłuścić dłonie i blat oliwą. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, skrop pieprzem, solą i oliwą i piecz kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żeby nie były surowe. Nie muszą się zrumienić, bo będziemy je jeszcze dopiekać na pizzy. W tym czasie wymieszaj mascarpone
Ugotowane pozamiatanejuż śladu po niej nie widać. Jej koniec zwieńczyłam wcinając pączki mojej roboty jak i te kupne. Wieczorem poćwiczyłam, więc mniej więcej wyszłam na zero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej za wszelką cenę chciałam i próbowałam tworzyć dania będące bliskie smakom mięsnym. Od dziecka zawsze(...)części, każdą z nich rozwałkowujemy i za pomocą noża do pizzy wycinamy równe okręgi (u mnie o 25cm średnicy). Z resztek po wycinaniu otrzymamy siódmą część na ostatnią tortillę. Pieczemy na patelni bez użycia tłuszczu przez 30-40s z każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć). Składniki do wnętrza (wybierać wedle
Be Fit Be Strong