świętuję Halloween (w przeciwieństwie do małych dzieci, które to mało przerażającym tonem straszyły u nas jakieś 2 godziny temu, wymuszając paczkę cukierków :D), ale uznaję to święto za doskonałą okazję do poruszenia wyobraźni i wymyślenia kolejnego przepisu. Pierwotnie te kotki miały wyglądać trochę inaczej, ale przypomniałam sobie o upolowanych kiedyś foremkach, które to nawet nie miały jeszcze swojej premiery(...)mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka. Z kaszy jaglanej wykonać pyszczki kotków, przy pomocy noża wytłoczyć wąsy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 12-15 minut
FitKotserwowanych do naszego posiłku. Pan Łukasz Kubiak jest naprawdę niesamowitym znawcą ,,winnego" tematu i bardzo dobrze się go słucha. Naprawdę potrafi zarazić swoją pasją... Jako przystawkę miałyśmy okazję spróbować pieczonego rozbefu z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały(...)bazie piwa koźlak jednak i on nie nadał pikanterii całemu daniu. Deser to było dosłownie królewskie zakończenie posiłku i dla moich kubków smakowych strzał w dziesiątkę. ,,Kawa z pączkiem" nie była zwykłą kawą ze zwykłym pączkiem choć na pierwszy ,,rzut oka" tak właśnie wyglądała. Gdy kelnerzy podali nam deser miałam ochotę od razu skosztować łyczka delikatnej kawki i tu zaskoczenie
sierotka maRysia w kuchniświąt pozostały 4 dni. Na szczęście kwestia prezentów zamknięta Wczoraj trochę panikowałam, że chyba moja ostatnia paczka nie zdązy dotrzeć, ale jednak dziś przyszła paczkae Nie zdajecie sobie nawet sprawy jak jestem szczęśliwa, że jednak udało się wszystko załatwić i przede wszystki, że wszystko dotarło na czas Teraz zabieram się za pakowanie:) W tym roku planuję klasyczny, minimalistyczny design(...)minut. Gdy napatelni nie będzie już wody, mniejsz płomień i cały czas mieszaj. Migdały są gotowe, gdy cukier zacznie się roztapiać. Migdały przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby stworzyły płaską taflę. Pozostaw do przestygnięcia na ok. 2h. Masa orzechowa: W rondelku z grubym dnem rozpuść masło orzechowe z olejem kokosowym, miodem i szczyptą cynamonu. Gotową mieszankę odstaw
365 dni dookoła kuchniokoło 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie(...)czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie PichcenieOtrzymałam mega paczkę od firmy PLENUS gdzie było mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii. Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusisiąść do stołu załadowanego tym, za czym musisz wystać w godzinnej kolejce w każdym hipermarkecie rozbrzmiewającym do mdłości kolędami! Koszmarne jest to całe ubieranie choinki, wynoszenie z piwnicy zakurzonych paczek z tymi tandetnymi ozdobami, a potem upiększanie jej leżącymi pod nią prezentami, które po odpakowaniu okażą się zupełnie nietrafionym podarunkiem! Co tu jest do lubienia? Słuchała każdego jego słowa(...)ozdoby cukrowe, żurawina Wykonanie Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na piasek, masło stapiamy na patelni, dodajemy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do misy miksera i dodajemy po jajku. Nastepnie dodajemy resztę składników: ziarenka wanilii, miód, śmietanę. Miksujemy na puszystą masę
Raj dla PodniebieniaOstatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie. Nie żeby coś miała do katarzynek(...)się przepisów z szybki, albo łatwy w nazwie. Składniki: 75 g masła jajko 275 g mąki 50 g sztucznego miodu (prawdziwy się krystalizuje niestety) płaska łyżeczka proszku do pieczenia po łyżce cynamonu i mielonego imbiru 100 g brązowego cukru Przepis na pierniczki z cynamonem Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Zawinąć je w folię i schować
Ugotowane pozamiataneGofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest to akurat ten rząd przepisów, który można dowolnie modyfikować pod własne kubki smakowe, dodając lub zmieniając składniki oraz przyprawy. Jak romantyczna kolacja to... WINO ! Kilka dni temu dostałam paczkę z chilijskimi winami Panul i przygotowałam danie, które nie tylko jest popularne w Chile, ale przede wszystkim doskonale komponuje się z jednym z nich - wytrawne, białe wino Panul Chardonnay , które(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron
Kolorowy Przepisownikśniadanie zjadłam 2 pączki, bo tak źle było mojemu Małemu w chodziku i płaczem wymusił te nieszczęsne rączki. Cóż było zrobić... kanapki przy nim nie zrobiłam, a pączek był pod ręką. Dlatego kolejnego dnia pomyślałam... Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę(...)płatków oraz bakalii (możemy wcześniej troszkę posiekać, ale nie jest to koniczne). Mieszamy do połączenia się składników- będą się delikatnie kleić do siebie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Mocno dociskamy, nawet dłonią, by wierzch się wyrównał. Smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Gruszki obieramy, kroimy na grubsze plasterki i układamy obok siebie. W pozostałe miejsca układamy
Kuchnia w czekoladziezaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy , gdy czekamy(...)dysponuję wiaderkami po śledziach i kiszonej kapuście z wypalonymi otworami – form serowarskich nie posiadam , nie mam także wagi , specjalnych garnków , ani prasy , której rolę odgrywają dwie paczki kafli łazienkowych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mimo tych niedoskonałości
Ogrodnik w podróżyzdrowej, naturalnej kuchni i za każdym razem spełniają moje oczekiwania. Śmiało mogę polecić Wam SYMBIO, jest to rzetelna i godna zaufania firma. W ramach współpracy otrzymałam od nich paczkę z produktami do wykorzystania w moich przepisach. Uwierzcie mi, że nigdy nie reklamowałabym firmy, z której produktów nie korzystam, które nie są zdrowe i zawierają chemię. Jak już wspominałam w poprzednich(...)delikatnie spody, by stabilnie stały i czapeczki w celu ich wydrążenia. Dokładnie pozbywamy się miąższu wraz z pestkami. Oprószamy ich wnętrze słodką papryką, do każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez
Be Fit Be StrongPuszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja). Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie
OliveandThymeserka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta(...)wskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietaprodukty, które jak dotąd wam nie smakowały. Ja odważnie podjęłam takową próbę, przy okazji testowania sera typu brie. Ser ten był jednym z tych produktów, które znajdowały się w paczce ambasadora marki ALDI. Od dziecka nienawidziłam serów typu pleśniowe, choć wielokrotnie miałam okazję na ich spróbowanie. W rodzinie mam dwie miłośniczki tych serów, więc do przetestowania pozostawiłam sobie jedno(...)mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ciasto dzielimy wycinając szklanką lun foremką okręgi. Wycięte okręgi umieszczamy w formie na muffinki i lekko dociskamy. Ja obciążam ciasto papierem do pieczenia oraz grochem. By otrzymać formę naczynia, które będzie można z łatwością wypełnić konfiturą. 3. Ciasto pieczemy w 200 st przez 11-15 minut ma się ładnie ze złocić. Po wyjęciu
vaniliowoczekoladowaPieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu(...)pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan) Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie
Niedzielny kucharzfaworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu. To jednak zostawimy, bo znowu ktoś zarzuci mi służalczość wobec mężczyzn Przed Państwem najlepsze faworki na świecie. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej 4 łyżki masła(...)mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy im dosłownie pół minuty
ladykitchenciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców. Farsz szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki(...)wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie szpinaku i sosu pomidorowego położyc makaron, posmarować go sosem beszamelowym. Wierzch można posypać zółtym serem, ziołami i paryką. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanie