niezwykli ludzie mają odwagę zapakować coś w ot taki zwykły szary papier. Produkt wyjątkowy nie straci przez to na swojej wyjątkowości. Pomysł pakowania sprawił, że na tak wielką ilość paczek jakie dostaje w mojej głowie utkwiło tylko kilka firm, całe trzy :) Kiedy ściągnęłam papier dalej nadal było szaro, ale tak naturalnie. I moje wałki! Jakieś tam ptaszki i ten mój(...)Cenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy, czasami chciałabym, ale ja tak nie umiem. Ciasteczka, no to byłoby zbyt prosto, a ja z automatu
Blondynka GotujeW poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne smażone gniazdka rumowe. Nie może ich zabraknąć na imprezie karnawałowej. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 15 dag masła, 2 szklanki
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj cały dzień chodziło za mną coś słodkiego, ale nic z masami, bo po świętach mam lekki przesyt. Mając w lodówce paczkę drożdży zakręciłam chałkę. I muszę przyznać, że już mało co zostało, bo ciepła chałka z masełkiem smakuje wszystkim :) Składniki: ciasto - 275 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1 łyżka masła - 1 jajko - 6 łyżek ciepłej wody(...)każdej z nich formujemy wałki i zaplatamy warkocz. Odstawiamy go na 30 minut w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę łączymy. Wyrośniętą chałkę smarujemy resztą jajka, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut
Zainspirowana w kuchnioliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone(...)posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego
W kuchni u MonikiMoi drodzy, dziś mam dla Was kolejny wspaniały konkurs. Tym razem zadanie bardziej wiosenne, a nagroda po prostu pyszna Do wygrania produkty 4health . Co zrobić by
Słodkie okruszkicieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego(...)obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo
Bulliotoffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego(...)obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo
BullioSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo
BullioSkładniki na sernik:½ kg białego półtłustego sera1 kostka masła1 szklanka cukru2 żółtka1 czubata łyżka kakao35 szt. herbatników typu "petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru½
Świat Ciastateż może być w środku. W sumie mają tam u siebie w sklepie jedną rzecz, którą bardzo bym chciał dostać (i wcale nie jest droga :)), ale po rozmiarach paczki wiedziałem, że to nie to. Zatem co? No właśnie tak przez dobre 20 minut się zastanawiałem. Przyszedłem do domu, nawet butów nie zdjąłem, ani nic, nawet się z kotami nie przywitałem(...)jakaś brytyjska firma. Zresztą mniejsza z firmą, to akurat nie ma zbyt dużego znaczenia. Akurat idealna okazja się trafiła do przetestowania sosów, bo planowaliśmy na obiad pieczonego kurczaka z frytkami. Co prawda to nie to samo co grill, ale sosów użyć można i do tego. I jak wrażenia smakowe? O tym za moment... Jeszcze kilka słów o samych sosach
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2
Blondynka Gotujebloga Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić wpis i spróbować upiec najpierw na mące pszennej. Zwykle biały mak sprzedawany jest w paczkach po 500 g. Do mojej wersji potrzeba 200 g, zostaje 300 g, warto najpierw w ramach szkoleniowych spróbować upiec na mące pszennej, a potem rogalami obdzielić rodzinę i znajomych, którzy(...)składniki 2 łyżki śmietany 2 białka 3-4 sztuki bezglutenowych biszkoptów (musimy je upiec dnia pierwszego) oraz 1 jajko + łyżka mleka do wysmarowania rogali przed pieczeniem Dekoracja: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie odrobina wody posiekane migdały lub orzechy Wykonanie: Dzień pierwszy: Zaczynamy od upieczenia bezglutenowych biszkoptów. Polecam według przepisu Lisiej Kawiarenki
Kawa z mlekiemzagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru 400 g miodu 4 paczki przyprawy do piernika (4x20 g) 30 g kakao 6 żółtek 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło i smalec pokroić w kostkę, wrzucić(...)umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę urosną. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie korzenny zapach, pierniczki urosną i zrumienią się po bokach. Zbyt długo pieczone mogą okazać się twarde i suche! Upieczone wyjąć
Nastoletnie Wypiekaniezajmująca się sprzedażą wysyłkową przypraw i herbat całego świata. Oferta sklepu jest bardzo duża, kawy , herbaty, dodatki do ciast , mięs , a nawet pojemniki do herbat, foremki do pieczenia i wiele innych...trza zajrzeć na stronkę Skworcu.com.pl albo na Allegro . W 2006 roku wysoka jakość usług i towarów została doceniona przez Allegro i firma Skworcu(...)koszyku. Rozsiądź się wygodnie Na swoim fotelu, Pobuszuj w mych aukcjach Jak już czyni wielu. Starań wnet dołożę byś tu kupić zdołał To czego szukałeś, czego smak Twój wołał. Paczkę nadam sprawnie – zaraz po przelewie, Kurierem lub pocztą – byle wnet do Ciebie. Zawód Cię nie spotka – tu Ci daję słowo. Zamówienia składaj również e-mailowo. Jeśli coś zawalę – tak również
Moje domowe kucharzenieLubicie daktyle?Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam
Ostra na Słodko