jesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 paczki drożdży świeżych Nadzienie: Czekolada Goplana Mleczna z fistaszkami! Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną: - 150 ml śmietanki 36% - 150 ml mleka - 100 g czekolady Goplany mleka - 1/3 łyżeczki(...)pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików. Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C. gorąca czekolada W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty dodaj czekoladę. Mieszaj tak długo aż się rozpuści
SMYKWKUCHNIzbiór kilku przepisów. I powiem szczerze, że udany. Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.) 1 i ½ łyżki cukru 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki soli(...)podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce ok. 1 godziny. Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a stukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić
Na słodko lub wytrawnieMoi drodzy, byliście już może w restauracji „Schronisko Smaków” w Bukowinie Tatrzańskiej ? To jedyny lokal w Polsce południowej słynnej restauratorki Magdy Gessler. Ja planuję
Słodkie okruszkizmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie. A jak jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka zimnej wody 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo(...)gęste, ani za rzadkie. Ja zużyłam trzy jajka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. 2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy
IzabelawkuchniZnam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam
Mania Wypiekaniatłuszczu. Migdałowy lukier: 1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru. 2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min. 3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej. Smacznego! Arabic donuts in almond icing Ingredients: 30g of fresh yeast 1 tablespoon of sugar 4 tablespoons lukewarm water / milk pinch of salt(...)dough in a warm place to rise for 30 minutes. 5. Heat the oil in a pot and fry the donuts until gold on both sides, applying a piece of cake (1 tablespoon) on hot fat. 6. Put donuts on a paper towel to remove fat excess. Almond icing: 1. In a small saucepan, place sugar and water - boil
Kuchnia w Słońcu Skąpananasiąkaniu wiórków wrzątkiem, miksowaniu, wyżymaniu - wtedy nasze mleko ma pełny smak i aromat. Z moich proporcji można wytworzyć około 700 ml mleka kokosowego - 200 gr wiórków ( 2 paczki) - 500 ml wody + 100 ml wrzątku - trochę cierpliwości Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wodą ( 500 ml). Odstawiamy do nasiąknięcia na około godzinę. Po tym czasie wiórki wchłoną część wody(...)świetną bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej * zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga
kawawszklanceCześć! Kto mnie śledzi na instagramie, to już widział, że w niedzielę zrobiłam sernik na zimno z czereśniami. Niebo w gębie, pyszny i orzeźwiający. Idealny na
Rita creativePozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem
Mia Cucina SofietaSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka Gotujeciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka(...)Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając. Układanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ściśle układać herbatniki. Wyłożyć masę budyniową. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. Ciasto posypać
Pysznie & PięknieNaan Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania 1/4 łyżeczki sody ,cukru(...)razem specjalną płytką patelnię Nie.smarujemy.jej niczym Po prostu podgrzewamy na gazie Musi byc dobrze rozgrzana *formujemy 4 kulki robiąc ta.na blacie jedna ręka NIE FORMUJMY KULEK JAK NP. NASZE PĄCZKI *troszkę smarujemy raczki olejem dosłownie dwie krople musimy ugniatać jednoczenie *nasze kulki odstawiamy na.10 min.znów pod przykryciem foliowym *wałkujemy.nasze ciasto porcja po porcji I formujemy w miedzy
Viola cooks with passionPodobnie jak większość z Was sama zastanawiałam się, jak wykorzystać pozostały z gotowania jarmuż. Paczki jarmużu dostępne w sklepach są sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna. Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie! Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy! Świetnie "oszukują(...)solą i przyprawami. Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wykładać liście jarmużu. Proponowałabym przy nakładaniu na blaszkę wysmarować palcami dokładnie tłuszczem każdy kawałek. Liście mogą być gęsto ułożone, natomiast nie powinny na siebie wzajemnie nachodzić. W opcji
Garniec MagalieDziś TŁUSTY CZWARTEK! U mnie zamiast pączków ciasteczka! Małe podzielne i smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku. 1,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny maślanej lub masła 200 g śmietany 18% (gęstej) 16 g cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa(...)odcinki 10 cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka (tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut
VioletoweKucharzenieBardzo lubię testować trochę nietypowe przepisy. Robiłam już rewelacyjną BABKĘ i CIASTECZKA na piwie. PIERNIK NA MAJONEZIE oraz przepyszne PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH . Teraz kolej na te pyszne pierniczki. Polecam są mięciutkie, smakują miodem i przyprawami. Także do dzieła Moi Kochani ;) SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag miodu (może być sztuczny) 15 dag cukru(...)podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Ja przy okazji przetestowałam nowo zakupione foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej
Pani na deser