rozmącone jajko do posmarowania syrop – 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody Cynamonowe nadzienie 100 g masła 2 łyżki cynamonu 40 g cukru 100 g pistacji, pokruszonych 10 suszonych pączków róży W podgrzanym mleku rozpuść drożdże i szafran. Dodaj jajko, wodę różaną, otartą skórkę z cytryny i połącz z mąką i cukrem. Zagnieć lekko lepiące ciasto. Pod koniec dodaj masło(...)rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce. Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone wieńce
codojedzeniachoćby takiego , czy takiego ), lub jak dziś u mnie - w postaci rolady. Dostałam przepis od znajomej i po prostu musiałam spróbować. Specjalnie na ten cel zasuszyłam kilka robionych wcześniej pączków. Do przygotowania takiej rolady (podobnie, jak i ziemniaczków) nada się każde "suche" ciasto: piaskowe, biszkoptowe, kruche, w ostateczności nawet kupione w sklepie herbatniki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. składniki: krem(...)wrzące wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać. Jeden z wafli położyć na kawałku papieru do pieczenia (ułatwi to formowanie rolady). Połowę ciepłej masy wyłożyć na pierwszy wafel, równo rozsmarować Na wierzchu rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim waflem, rozsmarować resztę masy i dżemu. Odczekać
6niebopolecenia; coś, co w kuchni sprawdza się fajnie i można z czystym sumieniem zarekomendować. Swego czasu wpadł mi w ręce piękny, ciężki i funkcjonalny garnek marki Wool. Kurier jak paczkę niósł to się lekko uginał, więc już oczami wyobraźni widziałam jak mi kuchenka pęka. Okazało się, że to ciężar życia przygniatał – kurier intensywnie uczestniczył w weselu i był lekko(...)płciom. Jak wiadomo od patrzenia gara się nie oceni, więc garnek dostał wycisk. Gotowałam w nim na gazie, indukcji, elektryce, ceramice i z ciekawości potraktowałam palnikiem. Wsadziłam do pieca i nic, zero śladów użytkowania. Pokrywka mi spadła i się nie rozbiła. Można w nim smażyć, dusić, piec, gotować. Specjalna powłoka (diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologi NON-STICK) sprawia
ladykitchenJadłam dwa razy w życiu magdalenki. Kiedy miałam 13 lat dostałam od kogoś jedną, rok później kupiłam sobie paczkę magdalenek w sklepie. To prawda, że nie zapomina się smaku magdalenek. To prawda, że są wciągające i uzależniające, niezależnie czy zrobi Wam je ciotka Leonia, czy sami sobie zrobicie. To prawda, co pisał Proust i już się nie złoszczę(...)pochłonęłam od razu 4 zanim wystygła mi kawa? :) Przepis z magazynu "Palce Lizać" nr 2, wydanie specjalne "Jesień 2011" S kładniki (na 30 sztuk w formie na magdalenki, ale piekłam w foremkach babeczkowych, jednak nie polecam, weźcie formę do muffinów, jeśli nie macie specjalnej na magdalenki) : 2 duże jajka lub 3 małe (schłodzone) szczypta soli 80g masła
Kuchnia Prezydentowejmogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam(...)nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na wielkość blachy w której będziemy piec tartę. Blachę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem spód ciasta, przykryć aluminium i wysypać na ciasto groch. Ciasto podpiec w piekarniku przez 10 minut nagrzanym do 180 st. C Przygotowujemy krem patissiere
Kuchnia w oparachszklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej. Masa migdałowa: - 15 dag płatków migdałowych - 15 dag cukru - 15 dag masła - 3 łyżki mleka(...)zaczęła tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna
Apetyczna babeczkarolowane ślimaczki niczym prosto ze Szwecji. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej - 150 g masła - 2 małe jajka - 4 łyżki cukru pudru - około 1/2 szklanki mleka - paczka drożdży instant Drożdże zmieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 5-10 minut, powinny się spienić. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko z drożdżami, cukier i jajka, zacznij zagniatać ciasto. W mikrofali(...)odrobiną kakao. rolujemy i tniemy rolkę na ślimaki. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy roztopionym masłem. Z tej porcji wyjdzie Wam duża blacha około 12- 15 sztuk. Bułeczki cynamonowe pieczemy przez 22 do 25 minut na złoty kolor. Temp. 180 stopni C z termoobiegiem. Smacznego! P.S. Bułeczki można polukrować ale dla mnie byłyby za słodkie, więc, jak uważacie
SMYKWKUCHNImiękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli, to za kilka dni, no może ciut więcej, zaproszę Was na kolejne, ale takie, których się zupełnie nie spodziewacie! Składniki: ½kg mąki pszennej(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem. Dokładnie zlepiamy i formujemy na okrągło. Pieczemy w rozgrzanym oleju z obu stron
Kuchnia w czekoladziedodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu 125 g sera mozzarella w kulce (1 opakowanie) 2 łyżek oliwy (do wysmarowania dna naczynia) Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 duża cebula(...)solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Podsmażyć cebulę i dodać pomidory 3. Pomidory wymieszać z serkiem mascarpone
KuchniaWeDwoje.plobłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Składniki ; Spód ciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych 50 g margaryny lub masła Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie zmielonego paczka M&Ms lub drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania : Ciasteczka rozdrabniamy na piasek(...)żeby nie napowietrzyć masy serowej . Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę delikatnie szpatułką mieszamy z masą serową . Wyciągamy nasz ciasteczko wy spód wylewamy na niego masę serową . Wkładamy do piekarnika (piekłam w kąpieli wodnej - nalewam do żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej kładę blaszkę z sernikiem ) . Temperatura 150 stopni przez 60 min . Dodatkowo : Na upieczony
Wypieki UliDzięki uprzejmości Lidl Polska , otrzymałam fenomenalną paczkę z przeróżnymi produktami z serii Deluxe, czyli tych wyselekcjonowanych i najlepszej jakości. Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle odmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone(...)ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli. Włóż blaszkę do piekarnika
karmelowyciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich łyżeczka soli ziołowej parmezan do posypania Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły. Mąkę wysypałam na blat(...)masą czosnkowo-ziołową Następnie posypałam je startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast
potrawyregionalnejajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych(...)jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
Ciastkozercywasze dzieci. Co kryją w sobie te babeczki ??? a no żeby nie było nudno to w środku eksplozja smaków. Szynka szwarcwaldzka od #Aldi , ta którą miałam w paczce ambasadora wręcz idealnie sprawdziła się w muffinach. Kilka słów o samej szynce. Szynka pochodzi z południowo-zachodniego rejonu Niemiec, gdzie jej tradycja sięga nie mal kilkunastu stuleci. Ma wyjątkowy(...)plasterków szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula 1 średniej wielkości marchewka 1 ząbek czosnku 1 jajko (L) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siekanego szczypiorku, świeżej bazylii oraz kolendry 125 ml mleka 40 masła 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, papryki wędzonej szczypta chili Wykonanie : 1.Szynkę kroimy w małe
vaniliowoczekoladowagłowy i to był dobry pomysł :) Przepis zapisuję i będę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 200 g. makaronu ( u mnie rurki) 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.) 1/2 opakowania sera typu feta (135 g.) 1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata) 1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2) 150 g. sera żółtego sól(...)naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię. Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut
Agusiowe smakołykiPyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki(...)wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy. Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość. Pieczemy godzinę na złoty kolor. Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy. Smacznego
SMYKWKUCHNITłustym Czwartku i brzuszku pełnym pączków czas sięgnąć po coś zdrowszego. Zapraszam Was na migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Robi się je naprawdę szybko. Z podanej porcji wyjdzie Wam 5 batoników, więc jeśli chcecie zrobić większy zapas takiej zdrowej słodyczy podwójcie porcję składników. Takie batoniki doskonale sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Polecam. Składniki: (na około 5 sztuk) 1 szklanka płatków(...)orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę. Batoniki pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Po wyjęciu
Słodkie okruszkizajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych - łamiemy na kawałki Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli(...)się grudki. 7. Nie przerywając mieszania wsypujemy połamane wcześniej herbatniki i wafle * 8. Na koniec dodajemy bakalie * 9. W międzyczasie przygotowujemy nasza foremkę, czyli wykładamy ja papierem do pieczenia. (możemy użyć również foli aluminiowej) U mnie w domu jakoś tak się utarło, ze blok robi się w tortownicy :) 10. Do foremki
Kulinarnie z Polką na Kresach