pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:163/244)

Garnek rzymski 121

sobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)Potrawy w nim przygotowane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają

Marder&Marder Manufacture
Żytnie bajgle 151

Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi bezsenność więc chodziłam po sklepie jak zombie, ale to nie przeszkodziło mi w kupieniu: silikonowej łopatki, silikonowego pędzelka, przegródek do pokrywek dla mojej mamy i mini stolika dla mojej(...)szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem opcjonalnie sezam/mak do posypania (niestety ja nie miałam żadnych ziarenek pod ręką) Sposób przygotowania: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto, przy czym nie wlewamy od razu całej wody (szklanka szklance nie równa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 197

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego

MarciochaKucharzy
Crunchy orzechowe- musli 283

następna, po Belriso ( KLIK ) i budyniu ( KLIK ), receptura z serii "nie kupuję- robię w domu". Jesteś fanem wszelkiego rodzaju musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo(...)drobno, aby ich nie zmielić Posiekane orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki

peanutbuttermonster
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 176

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczne kokosanki 243

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ze śliwkami 159

pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta.  Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia).  Smacznego! - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/10/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html#sthash.csSCOFEP.dpuf   Kiedyś czytałam artykuł ortoreksji, czyli obsesji na punkcie odchudzania. Oczywiście wpadłam na ten artykuł w chwili, kiedy sama na diecie byłam(...)rezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego ani codziennie ani co drugi dzień. To się zdarza raz na miesiąc a czasami rzadziej. Mam też teraz jedną zasadę. Moja waga stoi od dłuższego czasu

bistro mama
Keto deser- Kokosowe donuty (Paleo, LowCarb) 137

polewą jagodową to pyszny Keto deser, który sprawdzi się świetnie nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także w pozostałą część roku. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword donuty , pączki Porcje 7 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Donuty kokosowe 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki erytrytolu 3 jajka 1/8 łyżeczki soli(...)Donuty kokosowe Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić. Polewa jagodowa Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko

Modern Cave Girl
Bezy kawowe 134

Komu zostały białka po pączkach? Zapewne sporo znajdzie się takich osób, które szukają sposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba jedynie poświęcić w oczekiwaniu na… bezy kawowe. Przepis oraz składniki podaję za autorką . Składniki: - 5 białek (jajka średniej wielkości) - 300 g cukru pudru - szczypta soli - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wody Białka(...)kawę z dodatkiem 1 łyżki wrzątku. Ostudzoną dodajemy do ubitych białek. Krótko i delikatnie mieszamy łyżką (widelcem), aby pozostały widoczne smugi kawowe. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcje masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 – 150°C na ok. 1 godzinę. Bezy muszą być z wierzchu twarde, jeśli jest potrzeba dosuszamy je w piekarniku. Bezy

mojewypiekiinietylko
Moja pierwsza współpraca :) Ćwierćwiecze za mną.... i parę słów o mnie :) 117

uwalnia swoją słodycz. Wszystkie nuty smakowe są idelanie zbilansowane i doskonale współgrają ze sobą. Mnie i M bardzo ta kombinacja odpowiada. Moja radość   była o tyle większa, że paczkę otrzymałam wprost przed moimi urodzinami, także przy okazji dostałam bardzo miły prezent urodzinowy :) No tak, dziś stuknęło mi już na liczniku okrągłe 25 lat, lub – jak to zwykłam ostatnio mowić(...)lecie mojego istnienia :) Z czego jestem najbardziej zadowolona?   - ze swojej samodzielności. Wszystko co osiągnęłam w swoim życiu, dokonałam o własnych siłach, nie raz metodą prób i błędów. Także pieczenia i gotowania uczyłam się sama.   - z ukończenia studiów magisterskich. Szczęśliwy dzień mojej obrony zapamiętam do końca życia (piątek 13 – tego :)) - ze swojej artystycznej duszy. Cóż, lubię na świat patrzeć

My simple kitchen
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 364

PIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru  Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką(...)podczas wałkowania ciasto nie lepiło się do niego.  Wycinałam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układałam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach - pierniczki rosną. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Zostawiłam do wystudzenia. Najlepszy smak zyskują wtedy, gdy są przestudzone. SMACZNEGO! A Wy, macie już pierniczki? Jak idą przygotowania do świąt? Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 149

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Staropolski piernik dojrzewający 99

przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni(...)przysłowia “gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę i warszawskiego trzewika”. Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera

Poezja smaku
Ciasto Lion bez pieczenia 170

Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa

Słodkie inspiracje