pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:163/244)

Drożdżówki z marcepanem 155

instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać mleko, dodać masło lub olej, cukier(...)mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie

Państwo Wojtczuk gotują
Rogaliki drożdżowe z nutellą 212

jakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików może być dowolne..u mnie były akurat z nutellą.Pomysł na takie rogaliki znalazłam tutaj .. ja zrobiłam z połowy porcji [ przepisy na pączki czekają na wypróbowanie, więc nie szalałam z większą ilością rogalików]. 1 kg mąki   1 kostka drożdży 1/2 kostki masła  1 szkl. cukru  1 3/4 szkl mleka(...)pokroić na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki od najszerszej części do najwęższej. [ można posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać cukrem ]. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15-20 minut

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Cygan 442

dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa 1/2 l mleka cukier do smaku 3 łyżki mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe) Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy

O kuchni z uczuciem
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 212

kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów(...)chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności  smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy

Codzienne Gotowanie
Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami 154

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250 dag sera mascarpone 250 dag twarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć(...)Kiedy piana będzie sztywna delikatnie połączyć ją z masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść

Gotujemy i jemy
Muffinki z herbatą Teekanne 180

Kilka dni temu otrzymałam od firmy Teekanne paczkę pełną pysznych i aromatycznych herbat.  Już wypróbowałam kilka z nich i jestem zachwycona ich smakiem. Przyznam się, że wcześniej jakoś nie ciągnęło mnie do herbat owocowych. Gustowałam w  tradycyjnej herbacie z miodem i cytryną ;)  Jednak kiedy wypróbowałam tych herbatek, pożałowałam, że tak późno je odkryłam. Są niezwykle aromatyczne(...)nowych smaków herbat Teekanne :) Muffinki: 3 torebki herbaty Apple & Caramel Teekanne 160 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 4 żółtka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody

Smakołyki Asi
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 211

modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego(...)sałata rzymska, rukola, długo zachowują świeżość. Sałatkę można też… zamrozić. Tak jest! My zamroziliśmy sałatki na czwartek i piątek. Składają się one z przetworzonych składników – gotowanych lub pieczonych – i mróz nic im nie zrobi. Sałatki dzień wcześniej przed zabraniem do pracy, wyciągniemy z zamrażalnika i będą jak znalazł dzień później na lancz:) Zachęcamy Was do przetestowania

Niedzielny kucharz
Orzechy w cukrze 231

karuzele. Stoisko z orzeszkami też było. Atmosfera mi się udzieliła i radośnie nie przeliczyłam euro na złotówki. Zrobiłam to w hotelu i moje uczucia znowu szlag trafił. Za dwie paczki po 100 g zapłaciłam ponad 54 zł. No brawo ja! Orzechy w cukrze są dobre. Smakują słodkością, cynamonem i świętami. Są uzależniające i wcale po nich dupa nie rośnie muehehehehe(...)potrzebujemy: 500 g orzechów (ja użyłam surowych orzeszków ziemnych) 2 białka szklankę białego cukru szklankę brązowego cukru 1 łyżkę kakao 3 łyżki cynamonu mielonego ½ łyżeczki soli. Przygotowanie: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy prażymy na suchej patelni

ladykitchen
Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami i łososiem 165

spotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat produktów firmy WOLL. Postanowiłam zatem sprawdzić czy to jest prawda PATELNIA DO SMAŻENIA BEZ TŁUSZCZU WOLL SZAFIR Jeszcze przed otwarciem paczki zwróciłam uwagę na fakt, że jest ona bardzo ciężka, co w przypadku patelni już stanowiło dla mnie ogromny plus. Po otwarciu przesyłki zobaczyłam bardzo dobrze zabezpieczoną (co w przypadku sklepów internetowych(...)zastosowanej technologii patelnia nawet na małym palniku nagrzewa się na całej powierzchni, co umożliwia równomierne smażenie. Według producenta zmniejsza zużycie energii do gotowania aż o 50-60%, a z pieczenia aż o około 90%. Patelnia posiada również szlachetną powłokę tytanowo-szfirową. Dodatkowo producent daje aż 25 lat gwarancji na równość dna :O, zatem mogę spać spokojnie. Utrzymanie tej patelni

PatiGotuje
Pizzerinki cebulowe z mąki pełnoziarnistej. 197

bardzo dużo zbawiennego błonnika, którego wciąż mało w naszej diecie. Taka mąka nie tylko nadaje się do wytrawnych wypieków, równie dobrze się sprawdza w słodkich. Nie będę ukrywać, że pączek czy drożdżówka z takie mąki, nie jest zbyt kusząca. Jednak ciemne ciasta, gdzie dodajemy kakao, melasę lub inny ściemniający składnik, tu już można sobie sypnąć. 1,5 mąki pszennej graham(...)dokładnie mieszamy. Bez wyrabiania, bez napowietrzania, wystarczy dobrze wymiesza i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem, formujemy cztery placki, wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 170 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej wyrosnąć. Pieczarki podsmażamy na maśle, odrobinę solimy. Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika, smarujemy keczupem, rozkładamy składniki

Dieta moja pasja
RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 210

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem(...)plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około 1,5cm ponad ciastem. Drugą połową ciasta przykrywamy jabłka. Zwijamy w rulonik. Gotowe różyczki układamy na blaszce do muffinek i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze

Zrób to smacznie
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 174

bułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, paczka drożdży, 1 łyżka cukru. Wymieszałam i pozostawiłam na 15 min. do wzbudzenia. Ciasto: 2 szklanki mąki połączyłam ze szklanka letniego mleka, 50 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ułożyć dość blisko, aby po wyrośnięciu stykały się ze sobą). Każdą bułeczkę posmarowałam rozpuszczonym masłem, posypałam kruszonką i pozostawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawiłam

bastalena
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 329

magnezu z bananów.   Możemy wsypać do masy bananowo-owsianej trochę posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Ciastka same w sobie będą miały wtedy prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu i potasu. Dodatek rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają(...)zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) . Czekolada w połączeniu z bananem zawsze jest obłędna! Dzisiejsza wersja tych ciastek wyszła pyszna przez dodanie kandyzowanego imbiru – to on nadał ciastkom charakterystyczny, mocny smak i odrobinę

Karo in the Kitchen
ZDROWE PRZEKĄSKI CZYLI PIRAMIDKI POPCROP- RECENZJA 165

czas temu miałam okazję przetestować :)                O PIRAMIDKACH Piramidki zbożowe od  POPCROP  to świetna przekąska między posiłkami. Zawierają dużo błonnika, pieczone są bez tłuszczu, zdrowe, z naturalnych składników, nie są twarde, delikatne, dobrze wypieczone... to tylko kilka pozytywnych ich cech.  Piramidki powstają metodą ekstruzji ziarna przy wysokim ciśnieniu(...)plus, ponieważ z łatwością mieszczą się do plecaka czy torby, aby "pochrupać" sobie w czasie przerwy w pracy czy szkole. Moja 7- letnia córka po zjedzeniu ze mną pierwsze paczki poprosiła o jeszcze co mnie bardzo zaskoczyło, gdyż nie przepada za tego typu przekąskami. Więc jeśli chodzi o piramidki POPCROP jestem na TAK, chociaż.... znalazłam jeden ich minus- zbyt szybko

Zrób to smacznie
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 181

margaryny 2 szklanki mleka w proszku  0,5 szklanki adwokata 2 łyżki cukru pudru Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem  i rozkładamy równo herbatniki. Ja kupiłam dużą paczkę w Lidlu, są fajne nie ma połamanych i cenowo też korzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie(...)masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką

Dieta moja pasja