Oponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek. A przecież tak wcale być nie musi! Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz. Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier. Takie jogurtowe oponki(...)świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką! Sprawdzone! Polecam! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały! #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 220 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 50 g * jogurt naturalny – 4 łyżki ( czubate ) * olej – 4 łyżki * tłuszcz do smażenia * płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści * płatki Lubella Corn Flakes
Ostra na Słodkorybką do folii mozemy wrzucic tak na prawde jakiekolwiek warzywo. Jak widac "ilość niekniecznie mała" i o to chodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś(...)cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół godziny. Rybę pieczemy w 190 C przez 25 min:) podajemy z ulubioną kaszą
Mamuśka wraca do formyjuż przygotowaliście jakieś smakołyki w tegorocznym karnawale? U mnie w domu można powiedzieć tłusto :) faworki raz w tygodniu, chrusty zaliczone, pączki zaliczone, eklerki i ptysie zaliczone :) Do tego znajdzie się jeszcze kilka innych smakołyków i rarytasów. Można śmiało powiedzieć, że dieta nie trzyma się mnie za długo ale przecież nie można odmawiać sobie wszystkiego :) No dobra przyznam się, rzadko sobie(...)żółtka 3 białka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru 220 g mąki pszennej 2 łyżki wódki lub spirytusu szczypta soli na czubku łyżeczki odrobina proszku do pieczenia 150 ml mleka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką
Niezły Młynekhannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej(...)radykalnie różnić smakiem i aromatem. Zazwyczaj do tej zwanej żółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka. Składniki na 4 porcja Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min 1 kalafior 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka przyprawy ras el hannout* 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej ok 1 l warzywnego bulionu oliwa z oliwek Klopsiki
Słodki Kompromisamerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet(...)kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!). Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie
Kraina Miodem Płynącaserem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza(...)musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało. Podczas wałkowania starać się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej. Wyciąć kółko, na nim ułożyć farsz, przykryć drugim i zlepić Pączki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny wysychać. Smażyć w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem
królestwo garówDziś niby tak samo jak zawsze, ale odrobinę inaczej. Opowiem Wam skąd się wzięły filmiki. Choć ja żartobliwie nazywam je serialem, bo nie będę ukrywać doskonale
Blondynka Gotujejogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka waniliowego Paczka biszkoptów okrągłych 1/2 szkl oleju ryżowego marki Oleofarm 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej(...)równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną. Pieczemy 1 godz. w 180 stop. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak w moim przypadku gorzkim kakao. Smacznego
Gotowanie...to proste !choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie przepis z zupełnie innej paczki, niejako kontynuacja poprzedniego, dotycząca pierników. Tym razem jednak pierniki zza naszej wschodniej granicy. Na wielu blogach widziałam zarówno w tym, jak i w tamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam(...)Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek
Przepysznik - BLW i nie tylkoSerie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami. A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie aż tak kaloryczne jak się wydaje. Dlatego mamy wybaczone. I tu spada pytanie: jak przejść na dietę, jak ciąg imprez porywa nas w same pyszności. Dlatego jedzmy póki możemy. Te precelki to specjał(...)się rozpisywała o tym, że jest świetną mamą i tak naprawdę pociąg do deserów mam po niej hihi. Jak byłam mała to każdy wieczór spędzałyśmy w kuchni i razem piekłyśmy różne ciasta i ciasteczka. Uczyłam się używać różnych sprzętów - urządzenie do wyrobu ciastek było niesamowite, nigdzie indziej takiego nie widziałam, a co najważniejsze do dziś działa
Niezły Młynekczas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery(...)wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania: 20 minut 4. Szparagi zapiekane w boczku Co potrzebujesz: Szparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać
Tradycyjna Kuchniaferrero i wyszły genialne, orzechy w skorupkach są o wiele lepsze niż te pakowane są bardziej świeże i bardziej chrupią po upieczeniu, choć niestety zdarzają się też popsute, w paczce miałam chyba z 10 spleśniałych, ale mimo tego są to chyba moje ulubione orzechy zwłaszcza te w wersji upieczonej. Bardzo trudno jest mi podać dokładny przepis bo w sumie najczęściej(...)łyżki mleka (może być roślinne) 2 łyżki kakao kilkanaście sztuk orzechów ziemnych do obtoczenia Przygotowanie : Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki
zdrowa vege kuchniaszkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pieczemy biszkopt:białka ubijamy dodajemy po jednym żółtku,cukier,na końcu mąkę z proszkiem i mieszamy już łyżką,pieczemy w 180 stopniach 25-30min wystudzić MASA 1: 4 budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny 2/3 szkl.cukru 3,5 szkl.wody 1 galaretka cytrynowa ugotować budyń na wodzie(...)biszkopt MASA 2: 0,75 litra śmietany 30 %(pół litra +mała) 4 śmietan fixy 3 łyżeczki cukru pudru ubijmy śmietanę i wykładamy na masę budyniową WARSTWA 3: 4 paczki herbatników 1 cytryna cukier puder moczymy herbatniki w herbacie z cytryną i układać na wierzch,zrobić lukier z cytryny i cukru pudru i posmarować herbatniki,wstawić do lodówki najlepiej
Swojskie jedzonkorękach przez C., bo jej pytki zaczęły zamarzać... W związku z tym stwierdziłam, że jest to wymarzona wręcz pogoda na zweryfikowanie przydatności przepisu, z którego ostatnio nie wyszły mi pączki. Dam mu jeszcze jedną szansę - możliwe, że to ja zrobiłam coś nie tak... O wynikach dam Wam znać w najbliższych dniach, a dzisiaj będzie też słodko, choć zdecydowanie nie pączkowo(...)musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło! Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW wakacje po raz pierwszy odwiedziłam Toruń. Zachwyciła mnie architektura i atmosfera miasta, no i wszechobecne na każdym kroku pierniki. Pod wpływem tego uroku postanowiłam wziąć
Mania Wypiekaniapyszne, mięciutkie ciasto. Jeszcze nie raz na pewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta. Składniki: Ciasto: 100g drożdży 3/4 szkl cukru 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka szklanka oleju 4 szkl mąki 3 jajka Kruszonka: pół kostki masła 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru Dodatkowo: 3-4 średnie jabłka Przygotowanie(...)godziny. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni
Motylkowa Kuchniapodwójna :) Idealny pomysł gdy po zrobieniu tortilli na obiad zostaje parę placków, które otwarte szybko wysychają i twardnieją; lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście. Składniki: Nachosy: 1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki(...)ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (ja wolę mniejsze ;)). Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami wedle gustu, smaku i uznania. Układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobieiem. Warto zadbać o to, żeby nachosy nie nachodziły na siebie, bo wtedy część z nich będzie niedopieczona. Dip Pomidorki kroimy na pół
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!każda okazja do świętowania jest dobra, a jeśli jeszcze jest wymówką do zjedzenia wyśmienitej pizzy, to po prostu nie mogę sobie odmówić. Umówiłyśmy się z dziewczynami na wspólne pieczenie, jednak tu coś wypadło, tam się obsunęło - i udało się dopiero dzisiaj. Nic straconego - pizzę można zjeść zawsze, nie tylko od święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno(...)tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczanej Krem czekoladowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Krem szpinakowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 100 g rozdrobnionego szpinaku 75 g śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada
Słodki sentymentziemniaczanej Krem czekoladowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Krem szpinakowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 100 g rozdrobnionego szpinaku 75 g śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Teraz przygotowuję krem czekoladowy: Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada
Słodki sentymentciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem na wolnych obrotach, aby zachować(...)średnia foremka do babki z kominem) 7 - 8 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 200 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa
Kuchcik gotujełyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki* olej do smażenia *jeśli lubicie pikantniejsze potrawy możecie zamienić na ostrą Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy całe jajko i dolewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy (jeśli(...)najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy olej. Obtoczone w cieście parówki wrzucamy na rozgrzany olej (parówki powinny od razu wypłynąć). Smażymy z obu stron na mocno złoty kolor (jak małe pączki). Jeśli parówki nie będą się same obracać w oleju obracamy je np. łyżeczką. Nasze imprezowe parówki w chrupiącym cieście odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy z ulubionym sosem
Słodkie okruszkiCiasto mojego dzieciństwa:) Ten fajny kształt i zabawna nazwa zawsze będzie wzbudzała uśmiech na mojej twarzy. Dziś gdy jem to ciasto
KuchniaWeDwoje.plnaprawdę smaczna i pożywna więc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : 2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka świeżego szpinaku słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty) Przygotowanie : Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę(...)żółty ser starty na tartce) , na to nakładamy kolejną warstwę cukinii, następnie przykrywamy je sosem pomidorowym i znowu kładziemy warstwę cukiniową na wierzch układamy resztę masy serowej i pieczemy ok 40-45 minut. Smacznego
zdrowa vege kuchniagotowych spodów do ciasta, które wypalały język, a moja mama smarowała je kremem z paczki (proszek łączyła z margaryną), kładła na to jakieś owoce i zalewała galaretką z paczki- groza. Nie to nie po mamusi mam talent do wypieków ;-). W tym cieście sporo avocado, bo i w samym cieście, które zastępuje tłuszcz, jak i jest głównym składnikiem kremu, przepis(...)rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie pieczenia plany i użyłam standardowej wielkości prostokątnej blachy. ps. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, coś jak mokry piernik ale przełamany cytrusami. Każdy kto sprórbował robił wielkie oczy i mówił
greenscarfPączki bananowe rzuciły mi się w oczy na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Bardzo smakowały nam pączusie serowe (klik) dlatego od razu postanowiłam spróbować tych bananowych. Ich niewątpliwą zaletą jest czas robienia- dosłownie dziesięć minut i gotowe tak więc idealne na wypadek niespodziewanych gości. W konsystencji są dość zwarte dlatego raczej nie nadają się do nadziewania ale mają tak wyraźnie(...)wystarczy. Składniki na około 25 sztuk: 2 banany 2 małe jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru + do posypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia Banany zmiksować na pulpę. Mąkę, cukier puder, sodę, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki razem zmiksować na dość
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia