Wieloryb po islandzku. Ichni bigos. Z wyglądu podobne zupełnie do niczego. W smaku oszczędne. Dlatego doprawione. I teraz to jeść mooożna! Najlepiej Zieloną Łyżką.Czekając na paczkę. W bananowym zacieszu na fejsie!SKÅL!Wielka ryba do trzech razy sztuka. Poprzednie wersje (tutaj i tutaj) były dobre. Ale kombinowane. Bo zawsze szukałam tego właściwego wielorybiego smaku(...)Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce.Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia.Serwowałam z brukselką z wody
bastalenamleka 1 jajkonajlepsze są zmielone w maszynce skwarkilub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone)2 łyżki mąki pszennejolej rzepakowysól, pieprz czarny Kamis jelita cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków(...)pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce ( u mnie cazuela ) polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy
Malinowe PocałunkiPomysł na takie muffinki podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach
Moje domowe kucharzenieSmaczna, delikatna, rozpływająca się w ustach pianka z ubitej śmietany i galaretki, z owocami zalanymi galaretką, na biszkoptach. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu
Zrób to smacznieKulinarnie grudzień to dla mnie miesiąc nie tylko świątecznych dań, ale też czekolady i pomarańczy. To właśnie w tym okresie cytrusy smakują najlepiej, a czekolada pachnie
Bon appetit mon amieUwielbiam to ciasto, choć zawsze wydawało mi się za trudne i za pracochłonne do zrobienia. Nie wiem skąd ten pomysł :) to banalny aczkolwiek przepyszny deser, robiony
Z butelką mleczka w tlesól smalec lub olej do smażenia do podania: cukier puder lub śmietana 18 z cukrem wanilinowym Przygotowanie: Marchewkę ucieramy na drobne wiórki. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni(...)jest strukturalnie niewyczuwalna, za to daje piękny kolor. Racuchy są puszyste i wilgotne. Pycha. Moje dzieci zjadły po dwa… tym bardziej że powiedziałam, że to coś w rodzaju pączka Danie idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Racuchy można jeść na ciepło i na zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły! Jeśli i wy macie swoje pomysły
Kulinarna Patilogiabudyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja(...)dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki
W Mojej Kuchni LubięUbijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Masa: 3 jaja 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło 1/2 litra mleka 2/3 mleka zagotowujemy(...)ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem
Cynamonowe szczęściemąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)suchą kawę cappucino. Do masy można dodać odrobinę spirytusu. Składniki na masę kokosową : 1/2 l słodkiej śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 śmietany "Śnieżka"; 1 szklanka adwokata; 1 duża paczka biszkoptów; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 biała czekolada; 3 łyżki słodkiego mleka; 2 łyżki żelatyny; Wykonanie: Biała czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka
In my kitchenŚwiąteczne selfi całej rodziny? Z obiektywem Clippo to możliwe. Święta już tuż tuż, a zaraz po nich Sylwester. Okazji na robienie zdjęć będzie mnóstwo. Ale nie
Słodkie okruszkiKiedy otrzymałam zaproszenie od Amber z bloga Kuchennymi drzwiami do wspólnego pieczenia chleba nie mogłam odmówić. Ta wspaniała przygoda nie mogła mnie ominąć. Pierwszy raz wzięłam udział w takim przedsięwzięciu i razem z 23 Piekarkami-blogerkami w jednakowym czasie w naszych domach unosił się wspaniały, cynamonowy aromat. Chlebek, który na pierwszy rzut oka wydawał się czasochłonny ale prosty w wykonaniu(...)Słodki chleb cynamonowy ciasto 170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl mleka filiżanka rodzynek (dałam całą paczkę) Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie się rozłożyły w cieście. Przykryć i odstawić w temp. pokojowej
Pieguskowa KuchniaOponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek. A przecież tak wcale być nie musi! Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz. Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier. Takie jogurtowe oponki(...)świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką! Sprawdzone! Polecam! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały! #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 220 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 50 g * jogurt naturalny – 4 łyżki ( czubate ) * olej – 4 łyżki * tłuszcz do smażenia * płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści * płatki Lubella Corn Flakes
Ostra na Słodkorybką do folii mozemy wrzucic tak na prawde jakiekolwiek warzywo. Jak widac "ilość niekniecznie mała" i o to chodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś(...)cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół godziny. Rybę pieczemy w 190 C przez 25 min:) podajemy z ulubioną kaszą
Mamuśka wraca do formyjuż przygotowaliście jakieś smakołyki w tegorocznym karnawale? U mnie w domu można powiedzieć tłusto :) faworki raz w tygodniu, chrusty zaliczone, pączki zaliczone, eklerki i ptysie zaliczone :) Do tego znajdzie się jeszcze kilka innych smakołyków i rarytasów. Można śmiało powiedzieć, że dieta nie trzyma się mnie za długo ale przecież nie można odmawiać sobie wszystkiego :) No dobra przyznam się, rzadko sobie(...)żółtka 3 białka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru 220 g mąki pszennej 2 łyżki wódki lub spirytusu szczypta soli na czubku łyżeczki odrobina proszku do pieczenia 150 ml mleka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką
Niezły Młynek